Ontwikkeling Atari VCS naar verluidt in ruig vaarwater, maar Atari ontkent

De productie van de Atari VSC – welke de rentree van het alom bekende bedrijf in de consolemarkt moet betekenen – loopt niet echt van een leien dakje. Althans, dat valt te veronderstellen na de recente ontwikkelingen binnen het ontwikkelteam. De architect van de retro-console heeft namelijk onlangs zijn biezen gepakt omdat hij – volgens eigen zeggen – al een half jaar geen cent heeft gevangen. Hoewel sommigen beweren dat dit wel eens de laatste nagel in de doodskist van de toch al geplaagde VCS kan zijn, beweert Atari bij hoog en laag dat er geen reden tot paniek is.

Rob Wyatt – de man die verantwoordelijk is voor het ontwerpen van de VCS – heeft tegenover The Register verklaard dat hij per 4 oktober jongstleden niet meer in dienst is bij Atari omdat deze gedurende zes maanden geen enkele factuur aan hem betaald heeft. Sowieso valt het hem nog mee dat het project zo lang overeind is gebleven, gezien Atari niet meer de grootmacht is die het ooit was.

“As of Friday, October 4th, I have officially resigned as the architect of the Atari VCS. Atari haven’t paid invoices going back over six months. As a small company, we have been lucky to survive this long. I was hoping to see the project through to the end and that it wouldn’t come to this, but I have little choice other than to pursue other opportunities.”

De ontwikkeling van de Atari VCS kreeg groen licht nadat de IndieGoGo crowdfunding-campagne ruim 2,7 miljoen euro bij elkaar wist te harken, welke – als we even eerlijk zijn – bij lange na niet genoeg is om een volledige console inclusief besturingssysteem te ontwerpen en produceren. Volgens insiders is het project VCS dan ook een gigantische ‘shit show’ en is de console op het moment niet meer dan een Linux-pc met een Atari-behuizing. De console zou in diens huidige staat niet eens beschikken over een besturingssysteem, en dat terwijl de release – na eerder uitstel – eind 2019 zou moeten plaatsvinden.

Atari wijst daarentegen alle beweringen van de hand en drukt bezorgde backers op het hart dat hun zorgen zijn gebaseerd op incorrecte of achterhaalde informatie. Daarnaast is het bedrijf ook niet al te gecharmeerd van de ‘gelekte informatie’, welke volgens hen door een geheimhoudingsbreuk de wereld in zijn geslingerd.

“Atari wishes to inform you that some of your questions indicate that you possess information that is incorrect and/or outdated. In addition, some aspects of the Atari VCS project clearly have been leaked to you in violation of existing confidentiality agreements, and Atari therefore hereby reserves its rights in that respect.”

Hoe het proces omtrent de Atari VCS exact verder zal verlopen blijft dus een beetje een mysterie. Aan de ene kant horen we dat de console dood en begraven is en aan de andere kant wordt beweerd dat de VCS springlevend is. De tijd zal het ons leren. Voor de backers is het hopen op het laatste, gezien die anders ook weer moeten zien hoe ze hun poen weer terug kunnen krijgen.

  1.   
    PSPfreaky's avatar

    Aangezien Atari ook keihard heeft gelogen tegen gamers tijdens de ontwikkeling van RollerCoaster Tycoon World geloof ik Atari nooit meer. Ga er maar vanuit dat de informatie klopt en Atari het allemaal probeert te sussen.

  2.   
    Anoniem-1970453908's avatar

    Hou het youtube kanaal van Spawnwave in de gaten, hij is een backer en een tech/games verslaggever…en ook een goede. Hij is de eerste die zijn zorgen een paar maanden terug al over de VSC uitte… sindsdien heeft hij tot nu toe helaas gelijk gekegen.

  3.   
    Tom Kauwenberg's avatar

    Dit ding is, naast de vermeende hectiek, een paar maanden verwijderd van “compleet achterhaald” bij launch.

    Ondertussen heeft ieder klassiek game-bedrijf al een poging gewaagd op de minispelcomputermarkt en zelfs universeel breder inzetbare apparaten (à la NVIDIA’s SHIELD TV) zijn echt geen veelgevraagde nieuwigheid meer.

    Het animo voor dit soort consoles zit niet bepaald in de stijger, dus ik vraag me hardop af wie Atari nu/straks op het oog heeft voor dit project, naast de krimpende groep enthousiaste backers.