Mario & Luigi-studio AlphaDream dient faillissement in

De ontwikkelstudio die onder Nintendo steevast aan de Mario & Luigi-franchise sleutelde, heeft recentelijk officieel faillissement aangevraagd. Het in Tokio gebaseerde AlphaDream werkte ruim negentien jaar exclusief aan handheld-titels (één smartphone uitstapje daargelaten), maar moet wegens financiële druk nu toch diens deuren sluiten. De officiële website lijkt al per direct offline te zijn gehaald.

Vanuit AlphaDream en Nintendo werd geen officieel statement gegeven, maar nieuwssites als GoNintendo pakte het indienen van het faillissement snel genoeg op.

Veel details over het staken van AlphaDreams bestaan ontbreken nog, maar meerdere bronnen verwijzen verwijtend terug naar berichtgeving uit maart 2018, toen AlphaDream schijnbaar 3.7 miljoen dollar diep in de schulden stond. Een geldbedrag dat, blijkbaar ook met Nintendo’s hulp, niet terug te winnen is in een krimpende handheld-markt.

Naast zeven volwaardige delen in de Mario & Luigi-serie, werkte AlphaDream ook aan drie Hamtaro-games en drie eigen IP’s, verspreid over de GameBoy Color, GameBoy Advance, Nintendo DS en Nintendo 3DS. De laatst afgeleverde titel van AlphaDream, een heruitgave van Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story met Bowser Jr.’s Journey, werd door gamers en critici niet enorm lovend ontvangen.

Of Nintendo hun gevallen partnerstudio tegemoet zal komen in het zoeken naar nieuwe baangelegenheden (voor circa 46 medewerkers), is niet officieel bekendgemaakt.

 1.   
  Anoniem-1125129703's avatar

  ik denk dat Nintendo de rechten gaat kopen .

 2.   
  Anoniem-1911748470's avatar

  Tering

 3.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Anoniem-1125129703: Ik neem aan dat de rechten van Mario & Luigi altijd bij Nintendo hebben gelegen.

  Mochten ze de RPG-lijn rondom Mario ooit door willen zetten, moeten ze alleen een ander/nieuw ontwikkelteam zien te vinden.

 4.   
  Anoniem-1816525316's avatar

  @Tom Kauwenberg: dat krijgen ze wel voor elkaar bij Nintendo. Wat mij verbaasde is dat zo een succesvolle games studio failliet gaat.

 5.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Anoniem-1816525316: “Succesvol” is denk ik niet echt het juiste woord, zo na jaren schulden draaien en een faillissement indienen.

  De laatste echte (originele) klapper van AlphaDream kwam uit 2015, en sindsdien is de handheld-markt niet heel veel harder gaan lopen. Waarschijnlijk hadden ze veel eerder over moeten stappen op development Switch, mochten ze die kans überhaupt ooit gekregen hebben.

 6.   
  Anoniem-493478513's avatar

  @Tom Kauwenberg: zo dat wist ik niet dan hebben ze hun zaakjes flink verpest.

 7.   
  Anoniem-667707868's avatar

  Mario & Luigi Super star saga was een onderdeel van mijn jeugd. Erg jammer dat ze failliet zijn

 8.   
  Anoniem-515326068's avatar

  @Tom Kauwenberg: De developer achter FE kan een opvolger zijn