Preview: Mario & Sonic op de Olympische Spelen: Tokio 2020

De prachtige sportzomer van 2020 staat alweer vlak voor de deur. Om al helemaal in de stemming te komen voor de Olympische Spelen brengt SEGA een nieuwe editie van Mario & Sonic op de Olympische Spelen naar je Nintendo-console toe. Na een afwezigheid van vier jaar, er was geen wintereditie verschenen doordat Ubisoft de rechten van het Olympisch Comité in 2018 had gekregen, keren Mario en Sonic dit jaar weer terug op de Olympische sportvelden.

Goud aantal evenementen

Hoewel Mario en Sonic dus het vliegtuig hadden gemist naar het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, maken ze het in Tokio meer dan goed met een stuk meer evenementen dan voorgaande edities bevatten. Zo bevat de Tokio 2020-editie liefst 21 verschillende normale disciplines waarbij skateboarden, klimsport, surfen en karate net als tijdens de komende spelen, geheel nieuwe onderdelen zijn. Daarbij komen ook nog eens drie verschillende droomevenementen om het hoekje kijken.

Maar dat is nog niet alles. Doordat de Olympische Spelen voor de tweede keer worden gehouden in Tokio, leek SEGA het een leuk plan om ook een kleine hommage te maken naar 1964, het jaar waarin de Spelen ook in Tokio plaatsvond. Dit zijn daarentegen niet de gebruikelijke evenementen die je speelt, alle dertien disciplines zijn omgetoverd tot een mengelmoes van 8- en 16-bit spelletjes. Gecombineerd met het speciale ‘analoge tv-filter’, dat alleen voor deze evenementen beschikbaar is, lijkt het net alsof je een retrospel uit deze tijd aan het spelen bent.

De Spelen van 1964, of toch 2020?

Deze twee soorten van spelen komen erg sterk naar boven in de verhaalmodus die gekoppeld is aan het spel. Hierbij zijn Mario en Sonic samen met de rivalen Bowser en Dr. Eggman, opgesloten in een betoverde console, waarbij de Olympische Spelen van ‘64 in de Game Card Slot zit. Mario en Sonic moeten van binnenuit de console zien te ontsnappen door zoveel mogelijk gouden medailles te halen in alle disciplines. Dit terwijl de overgebleven karakters uit de Mario- en Sonic-franchise dit in het jaar 2020 moeten doen.

Een saillant detail is misschien wel de kaart waar je naartoe gaat, om naar een volgende locatie te gaan. In 1964 zag Tokio er natuurlijk nog heel anders uit dan nu. Zodoende zie je, wanneer je terug bij Mario en Sonic bent, ook een kaart van Tokio uit die tijd met alle gebouwen die toentertijd gebruikt werden. Terwijl je in de hedendaagse tijd een zeer uitgebreide stad ziet met tal van nieuwe gebouwen en plekken om te ontdekken.

Waar je in principe altijd je competitieve vlam moet laten branden, laat Mario & Sonic op de Olympische Spelen: Tokio 2020 je niet alleen achter een berg gouden plakken aan gaan. Tussentijds kan je door het vinden van wat informatieve kaarten ook nog eens wat te weten komen over de spelen van ‘64, ‘20 en alle speelbare karakters. Daarbij kan je op sommige momenten ook nog enkele minigames spelen. Zo moet je de Tokiotoren in 2020 beklimmen, terwijl je in 1964 een race aan het houden bent tegen Bowser in een gammele speedboot. Een leuke manier om voor net dat ene beetje meer variatie te zorgen.

Voorlopige conclusie

Met een immens aantal aan speelbare evenementen in Mario & Sonic op de Olympische Spelen: Tokio 2020 ben je vrijwel niet uitgespeeld tot de Zomerspelen daadwerkelijk van start gaan. Tel daarbij de verhaalmodus, een redelijk uitgewerkte online modus en de leuke minigames bij op, en je hebt een game die steevast op een prachtig podium staat.

Doch moet er nog zeker aan een aantal zaken worden gewerkt. Zo zien bijvoorbeeld de cutscenes er niet altijd even goed uit op je televisie, en werken sommige evenementen nog niet helemaal vlekkeloos. Gelukkig heeft SEGA nog genoeg tijd om de puntjes op de i te zetten en voor een gouden medaille te gaan. Voor nu blijft het in ieder geval een game die de competitieve vlam bij jong én oud doet branden.

Mario & Sonic op de Olympische Spelen: Tokio 2020 is exclusief verkrijgbaar op de Nintendo Switch. De game moet verschijnen op 8 november tegen een richtprijs van 59,99 euro.

 1.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  het is nog geen eens winter

 2.   
  Anoniem-1081280198's avatar

  @the ultimate gamer boss: ja maar er is ieder ja zo beetje wel olympische spelen dus ik snap wel dat ze op tijd willen zijn

 3.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  @Anoniem-1081280198: ja veelste vroeg zelfs de kerst spullen liggen al in de winkel terwijl het nog geen eens sinterklaas is