Xbox’ consumentvriendelijke houding is “niet omdat we verliezen”

In een tijd waar game-uitgevers nog met regelmaat afgeschilderd worden als het kwaad zelve, is Xbox-topman Phil Spencer de spreekwoordelijke uitzondering die de regel vormt.

Terwijl het Xbox-merk diens meest desastreuze consolecyclus afdraait, is het juist Spencer die meer en meer liefde ontvangt van de gamer, ongeacht het platform. Spencer staat voor vertegenwoordiging van gaming en gamers as a whole, niet enkel die van zijn eigen kapitalistische multinational.

Onder de leiding van Spencer wordt gevochten voor meer cross-play mogelijkheden, werd gaming toegankelijker voor álle gamers met de Xbox Adaptative Controller, krijgen overgenomen studio’s alle vrijheid die ze willen en is samenwerking met grote concurrenten geen wonder meer.

Sinds “die ene Amerikaan in een geeky shirt en een hoodie” het roer van Microsofts volledige gaming-divisie overnam, lijkt Xbox plots ieders vriend te willen zijn, zelfs die van de “vijand”.

Maar, met die wel érg consumentvriendelijke houding komen uiteraard de gezonde twijfels. Ergens wíl je Spencer en zijn vriendelijke visie geloven, maar tegelijkertijd kan het net zo goed een façade zijn.

In een uitvoerig gesprek met GameSpot, die Spencer gedurende E3 2019 een paar dagen mocht volgen, laat de Xbox-baas weten dat die twijfels hem niet onbekend zijn:

“I hear that a lot […] That I only care about cross-platform play because we’re ‘losing.’ There’s no way for me to disprove that other than to say it’s not true.”

Er is “geen enkele manier” om die retoriek onderuit te halen en het tegendeel te bewijzen, aldus Spencer. In ieder geval niet in de huidige staat van de markt, waar de Xbox One-verkopen — die Microsoft tegenwoordig ook niet meer publiekelijk deelt — boekdelen voor hun “verlies” spreken.

Spencer voegt er echter aan toe dat zijn visie wel degelijk iets is waar hij als persoon achter staat. Vechten voor cross-platform functionaliteiten is volgens hem niet zo zeer een snuggere marketingtechniek, maar iets waarvan hij oprecht denkt dat het de gamers (en gaming in het algemeen) tegemoet zou komen:

“These decisions aren’t part of a strategy to eke away at number one’s foothold or something. It doesn’t mean that I’m perfect at this job. Obviously, you can get smarter people to do this job.

I mean, I don’t even have an MBA. There’s a ton of things that I’m incapable of doing. If you put me as head of Microsoft Office or something, it would seem totally disingenuous. That’s not what I am.”

GameSpot schildert Spencer af als een gamer in hart en nieren, vandaar ook de pakkende Phil Spencer Is Exactly Who You Think He Is-titel van zijn profielartikel. Binnen Microsoft groeide hij (en zijn carrière) op als een voorvechter voor games, studio’s en consoles, maar ondertussen blijft hij immer uurtjes in de avond klokken op Xbox Live en andere consoles. Vaak is dat met een zijn vaste groepje bevriende gamers, maar met regelmaat ook bijgestaan door wildvreemde Xbox-liefhebbers.

Sinds september 2017 is Phil Spencer officieel “Head of Gaming” binnen Microsoft, een functie direct onder de globale CEO, Satya Nadella. Daarvoor stond de man vooral bekend als een general manager voor Microsoft Game Studios (tegenwoordig omgedoopt tot Xbox Game Studios) in de EMEA-regio, met later enige inspraak over het overkoepelende Xbox-merk.

  1.   
    BearsRidingTanks's avatar

    Dat is 100% de reden geweest. Ik wil best geloven dat het niet de drijfveer van Phil zelf is geweest maar wel van de mensen die boven hem stonden in het bedrijf. Het heeft gewerkt en zodoende staat hij nu zelf in een van de hoogste posities.

  2.   
    Tom Kauwenberg's avatar

    @BearsRidingTanks: Het doet extra pijn om Phil Spencer nu terug te zien in de officiële onthulling van de Xbox One, toen hij nog als aanvoerder van Microsoft Game Studios diende en daar meer stond als spreekpop.

    Alle hoge pipo’s die toen aan het roer waren, zijn inmiddels opgestapt. In de tussentijd werd Microsoft Game Studios zo goed als wegbezuinigd en is de Xbox One als console ten onder gegaan aan domme keuzes.

    Zou heel interessant zijn geweest om Spencer eerder in deze functie gehad te hebben, in plaats van een meer business-gerichte gast als Don Mattrick.