Codemasters had bijna een James Bond-game gemaakt

Hoe tof was het geweest als niet Electronic Arts maar Codemasters de rechten had verkregen over de James Bond-licentie in de jaren 90. Dit was bijna het geval geweest, als we Alex Darby mogen geloven. Hij werkte indertijd bij Codemasters en deelt nu via Twitter in 1998 te hebben gewerkt aan een James Bond-game (via videogamer).

Het zou volgens hem een game worden vergelijkbaar met Hitman, terwijl die serie nog niet eens bestond. De eerste Hitman verscheen in het jaar 2000, zoals ook te lezen is in één van de oudste nieuwsberichten op deze website.

Codemasters diende daarvoor wel 45.000 Britse ponden neer te leggen, bijna 50.000 euro (of 100.000 gulden)! Voor dat bedrag mocht Codemasters alles met betrekking tot James Bond gebruiken, exclusief Goldeneye. Dit omdat de game Goldeneye een jaar eerder in 1997 verscheen en een megasucces was op de Nintendo 64.

Uiteindelijk kreeg Codemasters de rechten niet in handen en ging de serie richting EA, die veelal matige games produceerde als From Russia With Love, The World is Not Enough en Everything or Nothing. EA maakte in 2002 ook de topper Nightfire, waarna de rechten in 2006 overgingen naar Activision, die verantwoordelijk waren voor o.a. Quantum of Solace en een remake van GoldenEye 007 (Reloaded).

Gezien het bovenstaande lijstje was het misschien beter geweest als Codemasters de rechten had kunnen krijgen, maar een licentie van het kaliber Bond is vaak te duur voor kleinere partijen. Misschien kunnen ze nu nog een poging wagen, want er is niemand meer die zich wil branden aan 007. Er gingen geruchten dat Telltale Games een Bond-game wilde maken, maar die zijn inmiddels failliet.

Heb jij zelf interesse in het maken van een James Bond-game? Misschien moet je even zoeken op Marktplaats, tegen elk aannemelijk bod. En wat is jouw favoriete Bond-game? Laat het ons weten in de reacties!

 1.   
  Petor's avatar

  Sowieso Nightfire en GoldenEye, beste Bond-games ooit!

 2.   
  mmx's avatar

  @Petor: ben het helemaal met jou eens Peter .

 3.   
  CHILLOZZ's avatar

  zou erg gaaf geweest zijn.

  Vond 007 golden eye op de N64 helemaal geweldig.
  In die tijd deden wij [m’n vrienden en ik] echt game avonden inplannen. De woensdag avond was standaard game avond. En dan elke week bij iemand anders.
  Game vaak wat snackies erbij en een drankje [frisdrank want we waren nog te jong voor alcohol] XD

  Dat was wel altijd lache

 4.   
  mmx's avatar

  @CHILLOZZ: ik heb hem ook nog op de N64 maar staat al even in de kast .toch maar eens tevoorschijn halen . Heej Chillozz wat verouderdagfeest betreft je word ouder en dan zakt de houdbaarheids datum ook .geeft niks je word wel wijzer hahaha en je krijgt taart.

 5.   
  MisterMDW's avatar

  @Petor: Sowieso! Al vind ik Everything or Nothing ook nog steeds een sterke James Bond game. Niet vanwege de geweldige gameplay of het third-person perspectief, maar vooral om het verhaal en de cut scènes dit ademde voor mij echt James Bond.

  Ik moet ook wel toegeven dat ik me met Rogue Agent heb vermaakt, al is dit niet echt een James Bond game te noemen. Het concept en het idee vond ik wel erg tof. Net zoals eveneens weer de cut scènes

  Erg jammer dat er tegenwoordig geen James Bond games meer worden gemaakt van dit kaliber.. Al blijft Nightfire voor mij de onbetwiste favoriet, door alle middagen en avonden op de bank met vrienden op de GameCube… #Goude(oude)Tijden

 6.   
  Petor's avatar

  @MisterMDW: Ja EoN was idd ook wel vet, vooral vanwege Wilem Dafoe 🙂

 7.   
  mmx's avatar

  @MisterMDW: ik heb ook nog steeds een GameCube dat is nog steeds een tof ding.

 8.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  haha ik heb 007 legends op mijn pc toffe games