EA baalt van zijn slechte reputatie

Electronic Arts houdt er de laatste tijd bij een hoop gamers niet echt een beste reputatie op na en EA baalt daar behoorlijk van. Vooral Matt Bilbey – die al een kwart eeuw bij de uitgever in diens is – heeft er nogal moeite mee dat de buitenwereld EA beziet als ‘een stel slechteriken’.

Op de dag van vandaag heeft vrijwel iedereen een vrij uitgesproken mening over EA en veel mensen zijn niet geheel lovend over de Amerikaanse uitgever. De naam EA gaat tegenwoordig hand in hand met de woorden ‘lootboxes‘ en ‘microtransacties‘, zaken waar meer tegen- dan voorstanders van lijken te zijn. EA komt er dan ook vaak bekaaid vanaf wanneer het lofprijzingen betreft, iets wat EA-veteraan en financieel Executive Vice President Matt Bilbey nogal steekt. Tegenover Gamesindustry.biz legde hij uit wel te begrijpen waar dit vandaan komt.

“25 years at EA and I still struggle with the external perception that we’re just a bunch of bad guys. We love making and playing games. Unfortunately, when we make mistakes on games, the world knows about it because it’s of a size and scale.”

Hoge bomen vangen veel wind en EA is intussen een flinke sequoia geworden. Fouten worden nu eenmaal sneller opgemerkt en afgekraakt, iets wat EA met de Battlefront-serie, de Battlefield-games en Anthem eigenhandig heeft ondervonden. Waar Bilbey ook een beetje mee zit, is het idee dat EA door al dat AAA-geweld niet meer bezig is met nieuwe, originele en wellicht ook kleinere ideeën. Niets is volgens hem minder waar, want EA Originals focust zich juist exact op dat aspect.

“EA Originals is our opportunity to connect with that talent and those smaller ideas. When you are part of a big company, it’s too easy to fall into the trap where when you see a game concept… it has to be big. The notion of actually coming up with small, unique game ideas… We know from the work that we’ve been doing on our subscription business that gamers will play a FIFA or a Fortnite–they have one main franchise–but then they want breaks from those games to play something that’s maybe five or ten hours long.”

Ach gut, arme Matt. Hij heeft het er maar moeilijk mee. Enerzijds heeft hij natuurlijk wel een punt, maar we kunnen niet ontkennen dat EA in het verleden wat dubieuze keuzes heeft gemaakt. Daarentegen was de top van EA wel zo lief om diens winstbonus aan de ontwikkelaars te geven omdat de cijfertjes wat tegenvielen. Afijn, ben jij het met Matt eens of moet ‘ie niet zo janken? Ventileer je mening in de reacties.

 1.   
  mmx's avatar

  Wat maakt het uit niks.EA moet gewoon beter hun best doen zo staat het.

 2.   
  Neolite's avatar

  Het hele interview is meer een perspraatje voor EA Originals… Maar als je dan toch deze twee punten eruit zou willen halen. EA heeft dit volledig over zichzelf afgeroepen door structureel studios te sluiten die geliefd waren door velen.

  De strategie van EA is al jaren om een geliefde developer over te nemen, deze te dwingen met lootboxes en microtransacties als core-game element toe te passen en na het mislukken van de game de studio maar gewoon te sluiten of ergens anders onder te brengen.

  EA weigert te erkennen dat een game dusdanig ontwikkelen dat lootboxes en microtransacties het belangrijkste element in een game zijn, niet werkt. Het gehele verdienmodel is gericht op de player-recurring investments en laten nou juist die zorgen voor de negatieve publiciteit. Ze weten heel erg goed wat er fout gaat, ook Matt Bilbey, alleen hij kijkt op zijn rekening en kiest ervoor om te doen alsof zijn neus bloed.

 3.   
  OnOwned's avatar

  @Neolite: Ik kan het niet nog meer met je eens zijn. Als ze het echt zo rottig vinden, dan hadden ze allang het roer omgegooid. De gamer komt heel rap in beweging tegen zaken als microtransacties en lootboxes. Activision, EA en Bethesda zijn terecht aan de schandpaal genageld.

  En het ziet er ook niet naar uit dat deze bedrijven snel weer goodwill gaan tonen. Een misselijkmakend interview met Goebbe…..ik bedoel Andrew Wilson van een paar weken geleden sprak al boekdelen.

  Misschien moeten ze eens proberen een goede game te maken? Zal een leuk begin zijn.

 4.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  LOL. Niets meer dan wel verdient! Zo jammer dat het zo moet gebeuren. Mijn vertrouwen krijgen ze niet meer na alle bs die ze hebben uitgehaald. Van het verkrachten van geliefde game franchises met hun monetization tactieken, liegen, false game advertising, sjw agenda trekjes, incomplete aflevcering van games, slechte werk omstandigheden, en het ergs van allemaal, hebzucht wat die higher ups hebben.

  Note. Heb niks met de hardwerkende game designers van EA. Maar zoals gezegd de suits & higher ups met hun miljoenen loon en hun corporate bs die helemaal out of touch zijn met ons, de consumers.

 5.   
  fantasyfreak's avatar

  Slechte reputatie? Peter is altijd zo aardig over ze!

 6.   
  Alfa Warrior's avatar

  Het is niet eens het “lootboxes” dat zo heel erg is – het is het continue door je strot gedouwd worden dat je extra geld kunt uitgeven – terwijl je daar geen behoefte aan hebt.

  Daar naast waren games zoals Anthem kwalitatief gezien teleurstellend net zoals:
  ME: Andromeda (niet slecht, niet goed).
  FIFA – dat al jaren hetzelfde is met een kleine update ieder jaar…
  .. maar ja -dat gaat voor ieder sport game, zo ook NFL, NHL, NBA etc…
  En ja- EA zei ooit zelf: “Single player games are dead” – dus daar zien we er ook maar weinig goede van. Crysis (& ME) was de laatste SP-game die nog een beetje kwalitatief redelijk was – maar een goede hebben ze al jaren niet uitgegeven.

 7.   
  mmx's avatar

  @Alfa Warrior: crisis was een topgame dat is waar.verder geef jij een uitstekende uitleg over E A .

 8.   
  someone else's avatar

  Patrick Meurs? Nieuwe naam op de site? Fijn geschreven artikel, soms is de kwaliteit van schrijven bij andere redacteurs hier een beetje simpel namelijk

  En ea… heel leuk om zoiets te zeggen in een interview, maar als al je games voelen als melkkoeien is het gewoon beschamend om dit te zeggen

 9.   
  DonderVuist's avatar

  Ik snap hem wel dat hij zo denkt ik speelde Battlefront 2 vanaf de launch en heb geen problemen gehad met “lootboxes” of mensen die dat kopen ik schiet ze wel neer
  Anthem dan iedereen loopt te janken fix dit geef dat,
  “Dat” wordt uitgesteld om “fix” te maken begint daar het gejank weer over tegenwoordig is het “ik wil easy mode spelen en de beste loot krijgen” man hou op ik kom uit vanilla WoW deze “grind” is niks, al die zogenaamde “bugs” nooit gezien terwijl ik toch vanaf launch speel, de game wordt nu al te makkelijk gemaakt ik moest alles zoeken komen de jankers weer, oh te moeilijk ? hier heb je een compas, shielded ice brutes man die waren een pain in the butt dat was nog eens een uitdaging maar blijkbaar te moeilijk hop nerf weg shields

  Maar goed EA ga zo door ik blijf jullie wel steunen kan niet wachten op de nieuwe Starwars game (jah preorder heb altijd nog geen spijt van mijn Battlefront 2 en Anthem preorders)

 10.   
  mmx's avatar

  @DonderVuist: ik heb ook de nieuwe starwars al ge pre-orderd.er is dus nog hoop voor EA.

 11.   
  Tadao's avatar

  Howel ik snap dat het waarschijnlijk maar een klein deel van EA is dat de push maakt voor de keuzes om elke cent uit mensen te melken met minimale effort, ik vind dat je je wel een beetje moet schamen als je niet snapt of niet wilt erkennen waarom mensen sommige van hun nonsense niet wilt accepteren. Er is een kans om het te verbeteren.

  Ik ben hoopvol en mogelijk dankbaar voor de C&C en RA1 remakes die ze met petroglyph/de oude Westwood crew en de studio die de Starcraft remake maakte, dat zal ik toegeven,maar veel spellen blijven incompleet voelen bij release, blijven microtransactions krijgen, dat ik EA zelf niet teveel positiefs kan geven

 12.   
  Tadao's avatar

  @mmx: Ze zetten hun RPG studio op een shooter en hun shooter studio op een action game. Pre-orderen vind ik het zoiezo al erg zelden waard, maar voor een nieuwe game zonder er iets aan verbonden.. Het kan alle kanten op gaan, ik zou dat nog niet hoopgevend noemen. Uit eerlijke nieuwsgierigheid, van het materiaal dat je gezien hebt, wat maakt jou zo enthousiast dat je het wilt pre-orderen/het geld geven voordat je weet of het uberhaupt functioneerd?

 13.   
  Amaraldane's avatar

  Typisch om erover te janken ipv iets te doen aan die slechte reputatie. Ik hoop dat EA niet echt denkt dat ze als de slechteriken worden gezien enkel en alleen door wat ‘foutjes’.

 14.   
  Patrick Meurs's avatar

  @someone else: Jazeker, sinds enkele weken mag ook ik me tot de Gamersnet-redactie rekenen.

  Bedankt voor het compliment. Ik ga m’n best doen om aan je behoefte aan intellectuele content te voldoen 😉

 15.   
  mmx's avatar

  @Tadao: gewoon een simpel antwoord ik vind starwars games tof .waar ze vandaan komen zou mij een biet zijn als ik er maar game plezier aan heb..je moest eens weten wat ik in pre-order heb staan tot februari 2020 toe.

 16.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  @Neolite: niets meer aan toe te voegen kerel ✌☮

 17.   
  Tadao's avatar

  @mmx: Hoewel ik het niet eens ben met het principe van lukraak pre-orderen, als je er pret in hebt en het kan veroorloven, ga je gang

 18.   
  niggel's avatar

  EA the best

 19.   
  mmx's avatar

  @Tadao: ieder zijn eigen mening toch. Maar idd ik kan mij het veroorloven . ik vis niet graag buiten de boot joh. maar ik lees hier altijd de previews en daar ga ik van uit .daarbij komt dat GN het op die manier prima doet.

 20.   
  Monstertje52's avatar

  Wat ik een beetje zat begin te woorden dat ze het eerst verneuken met de lootboxes en mensen een gevoel geven van je moet geld uit gaan geven wil je verder kunnen en op de zelfde tempo etc verder kunnen. Ze hebben dat verneukt klaa.r en nu proberen ze het goed te breien door te zeggen het zijn suprise mechanics, fuck off EA echt serieus denk je dat alle gamers kleine kinderen zijn ofzo? Wat ik beschamend vind is dat ze vroeger echt leuke en ook goeie toffe games hadden en maakten en dat het tegenwoordig allemaal geld geld geld is, waar de game en de gamer dan weer onder leid. Die Senior Executive mogen ze van mij eruit knikkeren en al die andere mensen die er liever van profiteren dan dat ze iets goeds maken ook. RIP EA je was ooit goed maar nu ben je verbitterd en wilt niemand je meer hebben.

 21.   
  Deltadstroyer's avatar

  Ea: being assholes
  Public: sees them as assholes
  EA: :0 (hoe krijg je hier een meme in?)

 22.   
  niggel's avatar

  Ik snap de ophef niet. Assassins creed was toch ook gewoon nice

 23.   
  mmx's avatar

  @niggel: Assassin’s Creed is toch van Ubisoft .

 24.   
  niggel's avatar

  @mmx: precies daarom , maar ‘savonds is het namelijk ook kouder dan buiten.

 25.   
  Petor's avatar

  @mmx: Thanks! Maar EA moet kappen!