Ex-medewerker: “Rockstar Games is een plek vol angst en misbruik”

Er is een boekje open gedaan door ex-medewerkers van Rockstar Games en de verhalen die worden verteld zijn niet mals. Zo wordt een volgend hoofdstuk geschreven over de ongezonde werkcultuur in verschillende gamestudio’s. Na verhalen over BioWare en Epic Games vallen nu de skeletten uit de kast bij Rockstar. En deze kast is vol.

Er waren al tekenen aan de wand. Er werd met ongepaste trots gesproken over (gedwongen?) 100-urige werkweken tijdens de ontwikkeling van Red Dead Redemption 2, algehele misbruik van personeel en een paar dagen geleden is iemand aangeklaagd die bij Rockstar heeft gewerkt. Oud-topman Jeronimo Barrera wordt beschuldigd voor aanranding op de werkvloer. Veel van deze verhalen kwamen van Jason Schreier, die bekend staat om zijn betrouwbare bronnen en onthullende stukken, zoals die over BioWare en eerder vandaag over Watch Dogs Legion.

Vandaag brengt echter Jim Sterling meer onthullende details naar buiten, die ex-medewerkers van Rockstar San Diego anoniem aan hem hebben verteld. In de vernietigende video van achttien minuten, komen ongelooflijke passages langs over Barrera en de oprichters van Rockstar; Dan en Sam Houser. Onder het ontwikkelteam stonden deze mensen ook bekend als The Emperor en Darth Vader uit Star Wars.

Barrera was the Darth Vader of RockStar. If the Housers were The Emperor, Barrera was the guy they send to get shit done. At a meeting, he would kick the crap out of the studio to keep them productive. […] Rockstar was making games by beating developers into submission.

Over het algemeen vertellen de bronnen eensgezind dat je moest volgen als een mak lammetje of Barrera schold je de huid vol, gooide dingen door de studio en was in staat om mensen op staande voet te ontslaan. Zelfs voor handelingen die als positief worden gezien, waren Barrera en andere hoge piefen als de Housers in staat om ontwikkelaars weg te sturen. In een specifiek verhaal wordt verteld dat iemand ontslagen is, omdat hij uit eigen initiatief wilde sleutelen aan het (volgens velen) verouderde vechtsysteem in Red Dead Redemption 2.

They fired him for it. He was a good developer, an asset to the team. There is very much a corrupt culture there, they’re firing people for trying to do their job. Taking initiative, trying to improve things and being aware of faults should not be things that can get you fired.

Ook wordt gesproken over de manier waarop je kunt promoveren binnen het bedrijf. Als je deel wilde uitmaken van de inner circle, diende je mee te gaan naar casino’s en deel te nemen aan extravagante feestjes, meer dan eens in stripclubs. Als voorbeeld nemen Leslie Benzie, een oud medewerker van Rockstar die nu midden in een rechtszaak zit tegen zijn oude werkgever.

Leslie was on the fucking money

It was very clear if I was going to work my way into upper management, it would be about partying with the management. That is what Rockstar really wants to hide. They do not want to get this stuff exposed.

It’s a big thing at Rockstar to be invited out after work, it’s how people get “in” with the bigwigs to make the salaries they want to make.

Jeronimo Barrera and similar important people would set up these outings, but keep the circle small.

Een oplossing voor de vaak nare werkomstandigheden binnen de game-industrie zijn nog niet in zicht. Hoewel steeds meer ontwikkelaars zich (al dan niet anoniem) uitspreken, weigeren de meeste AAA-uitgevers dit te bevestigen en/of er wat aan te doen. Ondanks kleine lichtpuntjes, zoals de reactie van Casey Hudson van Bioware, moeten ontwikkelaars zich snel gaan verenigen om een vuist te maken tegen crunch time en ongepast gedrag. In een tijd waar het woord “vakbond” bijna een vies woord is, kan dat nog een hele kluif worden.

Het enige wat we nu kunnen doen is het delen van deze verhalen, zodat de sluier van geheimzinnigheid kan worden opgelicht en we samen kunnen werken aan een betere industrie.

Werk jij in de Nederlandse game-industrie en heb je ook te maken (gehad) met misstanden? Of heb je juist positieve verhalen te delen? Stuur ons gerust een berichtje via Facebook, Whatsapp, Instagram of Twitter. Dit kan natuurlijk ook anoniem.

  1.   
    mmx's avatar

    Ja hoor de hype zet door.

  2.   
    tijn80's avatar

    @mmx:
    Hype is wanneer iets eigenlijk niet zo belangrijk is, maar veel media aandacht krijgt.

    Ik vind dit wel erg belangrijk. We hebben het hier over een miljardenindustrie. Als mensen daadwerkelijk geterroriseerd worden op hun werk, moet dit aan de kaak worden gesteld. Zou jij dit op school/werk prettig vinden?

  3.   
    mmx's avatar

    @tijn80: ik vind dat ze te veel in de media gooien.verder kan ik je vertellen dat ikzelf bedrijven heb gehad .en nee zulke toestanden werden door mij niet getolereerd.

  4.   
    the ultimate gamer boss's avatar

    @tijn80: geef ik joi helemaal gelijk in dat rockstar niet deugd heb ik al eens eerder gezegt toen lachte iedereen mij hier uit
    En nu komt alles uit
    Rockstar mag van mij mn zolen …..

  5.   
    kiesmaarwa's avatar

    Wat ik dan hierbij opvallend vind, is dat de berichten allemaal van ex-medewerkers komen. Voor zover ik weet is Rockstar best groot, dus dan zullen er toch genoeg mensen zijn die wel blij zijn met hun werk / de sfeer op de werkvloer? Daar krijg je natuurlijk alleen niks van te horen. Het klassieke: Klagen als je niet blij bent, stil zijn als je blij bent-gebeuren. Ik denk dat Rockstar op deze manier onterecht in een heel kwaad daglicht gezet wordt.

    Ik ben ook werkzaam in de game-industrie en wordt met enige regelmaat zowel fysiek als mentaal misbruikt door mijn werkgever. Ik wil graag anoniem blijven, dus beperk ik mijn personalia tot mijn achternaam: Kauwenberg (ik moet hierbij vast een disclaimertje plaatsen dat dit fictie is, voordat mensen gaan brullen).

  6.   
    mmx's avatar

    @kiesmaarwa: dat is nu net wat ik bedoel.goed gezegd.hier ga ik in mee.

  7.   
    OnOwned's avatar

    @kiesmaarwa: Ik ben het deels met je eens. Mensen zullen niet snel uit zichzelf positieve dingen op internet zetten over hun werkgever. Het wordt namelijk als “normaal” gezien dat je werk leuk is. Maar dit zijn geen kleine beschuldigingen dat iemand een keer is beledigd of een paar dagen zijn centen te laat krijgt.

    De misbruikzaak die wordt aangehaald is door de HR van Rockstar binnen een korte tijd volledig genegeerd. Niemand durfde te getuigen voor het slachtoffer, omdat ze vreesde voor hun baan. Dat is straight up onderdrukking. Eigen initiatief die wordt afgeschaft en je moet in een speciale inner circle met die Barrera komen om ook maar kans te maken op respect.

    De hoge piefen in grote AAA-bedrijven weten je leven echt zuur te maken, ook als je niet meer voor ze werkt. En ik gok dat er wel een paar passages in je contract staat, dat als je negatief spreekt over Rockstar nadat je er weg bent (en al helemaal als je er nog werkzaam bent), ze je helemaal leeg kunnen trekken. Een hele goeie reden om anoniem het woord te doen.

    Er komen veel skeletten uit de kast momenteel bij ontwikkelaars, dus ik gok dat er dan wel een flinke kern van waarheid in de verhalen zit. En laten we eerlijk zijn. De bedrijven doen ook niet echt hun best om al deze beschuldigingen overtuigend te ontkrachten.

  8.   
    RLXTR's avatar

    Jammer dat er vanuit Rockstar (nog) niet is gereageerd, want het is zo wel een erg eenzijdig verhaal. Het is een feit dat veel mensen dolgraag voor Rockstar willen werken, dan ligt het gevaar, dat daar misbruik van gemaakt gaat worden, op de loer. Dat gezegd hebbende, vind ik het lastig in te schatten on hoeverre rancune de perceptie van deze ex medewerker(s) heeft gekleurd. Overuren worden bij ieder succesvol bedrijf gedraaid. Als iemand permanent te kennen geeft dat hij reikhalzend naar het weekend uitkijkt, kan ik me er op zich wel iets bij voorstellen als het management daar wat van zegt. Dat er een inner circle ontstaat, tja, dat gebeurt bij iedere organisatie van enige omvang. Als je dat onverteerbaar vindt, kun je beter als ZZP’er gaan werken.
    Ik keur misstanden zeker niet goed, maar de perceptie van een werknemer die zich buitengesloten en te kort gedaan voelt kan nogal verschillen van die van een manager met een hele grote groep werknemers onder zich. Hoor en wederhoor.

  9.   
    fantasyfreak's avatar

    Maar dit moet je eigenlijk allemaal massaal aangeven als je er nog werkt. Als ex-medewerker is het eigenlijk “te laat”.