Onderzoeksbureau: “20 miljoen pc-gamers tegen 2020 overgestapt op console”

Gamen op de computer wordt volgens onderzoeksbureau Jon Peddie Research steeds minder populair en het bedrijf maakt zelfs een gewaagde uitspraak en stelt dat er tussen 2018 en 2020 twintig miljoen pc-gamers zullen zijn overgestapt naar een console. Het onderzoeksbureau geeft meerdere mogelijke oorzaken. Zo is er een neerwaartse trend van de pc-markt, omdat niet langer de Wet van Moore geldt en innovatie trager verloopt dan vroeger.

Ook de innovatie in panelen voor televisies wordt als mogelijke oorzaak genoemd. Televisies met de HDMI 2.1-standaard staan voor de deur en brengen onder andere 8K-weergave, variabele refresh rates en high frame rates. Bovendien wordt HDR-weergave beter ondersteund op televisies dan op een computer. Het verschijnen van exclusieve games voor consoles zou een derde belangrijke oorzaak zijn van de neerwaartse trend.

In het onderzoek worden de grote en de kleinere consoles besproken, waaronder de PlayStation 4, Xbox One en de Nintendo Switch. Minder populaire toestellen zoals de Fire TV van Amazon, NVIDIA Shield en de Apple TV werden ook in het onderzoek meegenomen.

Inmiddels is het ook geen publiek geheim meer dat de volgende generaties consoles van zowel Sony als Microsoft vermoedelijk pas na de volgende twaalf maanden onthuld zullen worden. Sony maakt eerder al een aantal technische details bekend over de opvolger van de PlayStation 4 en Microsoft werkt aan een nieuwe generatie Xbox-consoles die vermoedelijk krachtiger zijn dan de PlayStation 5. Een goedkopere versie van de Nintendo Switch lijkt er overigens niet te komen.

 1.   
  Alfa Warrior's avatar

  Heftige voorspelling.
  Maar ik denk niet dat de Wet van Moore echt zo belangrijk was wanneer het gaat om de keuze voor welk platform je kiest.
  Het geneuzel over hogere framerate en 8K … tja, zo lang er geen consoles zijn die – zowel hoge FPS en hoge resolutie aan kunnen, maakt het niet uit voor welk platform je kiest.
  En HDR.. High Dynamic Range? De techniek die al in Half-Life 2 zat, een spel uit de vroege 2000-periode?

  Vast wel dat er zo een 20 mil. PC gamers een console gaan kopen – maar dan meer als: “Een leuk ding om erbij te hebben”.

 2.   
  Nils100's avatar

  In mijn sociale leven is het andersom; veel consoles willen, of stappen over naar PC

 3.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Ik heb een ps4 pro naast mijn pc staan, maar helemaal overstappen gaat echt niet gebeuren

 4.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Alfa Warrior: Dat HDR is niet het HDR wat hier bedoeld wordt, voor zover ik weet. High Dynamic Range is sowieso een beetje een rare verzamelterm die meerdere technieken kan betekenen, denk bijvoorbeeld ook aan het HDR dat fotografen toepassen, dat is weer niet hetzelfde als het HDR in onze schermtechnologie.

 5.   
  MikeGevers's avatar

  @Ik kom Harambe wreken: Precies dit. Veel games spelen met muis en toetsenbord toch nét wat lekkerder (of heel veel lekkerder) dan met een controller.

 6.   
  DonderVuist's avatar

  Grappig dit voor mij in nog geen 20 miljoen jaar stap ik terug naar een console heb wel een switch en zoals de vele al zeggen idd leuk voor erbij en HDMI wat is dat zit al een tijdje op DP nu moet ik wel zeggen dat ik ook niet echt veel verstand tussen de HDMI en Dp heb

 7.   
  Rolf31's avatar

  Ik heb wel eens getwijfeld om een laptop te nemen voor op het werk te gamen. Dit zou dan naast mijn PS4 zijn. Echter de prijs voedde de twijfel. Zeker daar ik toch hoofdzakelijk op de console blijf spelen.

 8.   
  CHILLOZZ's avatar

  @MikeGevers:

  dat ben ik dan weer niet met je eens…

  Ik speel de laatste tijd eigenlijk alleen nog maar op PC [heb zelfs mn psplus laten verlopen,En zie nog niet bepaald een reden om dat weer te verlengen]
  Maar ik speel wel ALTIJD met controller. op pc/laptop dan wel ALTIJD met een xbox one controller

  Maar dat ligt wellicht ook aan de game keuze. Ik ben op het moment enorm veel forza horizon 4 aan het doen. En bij race games vind ik een controller vele malen fijner..

  ligt dus denk een beetje aan het genre wat je speelt. shooter rpg strategie en bijv. builders als een tycoon enz enz dat is wel vele malen fijner met een goede muis en toetsenbord.

 9.   
  MikeGevers's avatar

  @CHILLOZZ: Racing-games zullen inderdaad lekkerder spelen met een controller, maar die speel ik persoonlijk niet 😉

  Ik ben zelf meer van de strategie-games en RPG’s, en daar is het vaak wél lekkerder om met een muis te spelen, alleen al omdat je de camera dan preciezer en sneller kunt draaien. In racegames is dat natuurlijk minder aan de orde, omdat je toch in de auto zit en op de weg moet letten.

 10.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Ik speel alleen maar typ games en die zijn echt heel kut met een controller Kappa

 11.   
  tranceguy's avatar

  Forget it. Dat gaat zowiezo niet gebeuren. Misschien ernaast maar zeker niet overgestapt. Eerder andersom….