Fortnite verliest kijkers op Twitch

Elk kwartaal pakt Streamlabs uit met een interessant overzicht, hoe de populaire games en platformen het de afgelopen maanden hebben gedaan op vlak van livestreams. Deze keer lag de focus voornamelijk op de vergelijking tussen de drie grote livestream platformen, maar kwamen ook de meest bekeken games aan bod.

Zo zien we onder meer dat de kijkuren van Fortnite, ondanks de vele updates in het spel, systematisch dalen sinds het derde kwartaal van 2018. In het laatste kwartaal van vorig jaar zou dit te wijten kunnen zijn aan de release van Call of Duty: Black Ops 4. Op 4 februari kwam dan weer Apex Legends uit, dat op twee maanden tijd 180 miljoen kijkuren wist te halen op Twitch. Hiermee is de battle royale shooter van Electronic Arts goed voor een derde plaats dit kwartaal.

Fortnite

Op de tweede plaats vinden we nog steeds League of Legends terug, die met 298 miljoen kijkuren, Fortnite bijna terug heeft ingehaald. Opvallend is dat League of Legends daar maar een vierde van de streamuren voor nodig heeft, Riot Games rekent dan ook vooral op hun (grote) esports-competities die veel kijkers weten te lokken.

Hierbij nog een overzicht van de 20 best bekeken games op Twitch:
top-20 meest bekeken games

Daarnaast vergelijkt het rapport ook de drie grote livestream platformen, zijnde Twitch, Youtube Live en Mixer. Uit de gegevens blijkt dat Twitch ongenaakbaar aan de leiding gaat op het vlak van aantal kijk- en streamuren, maar Youtube Live haalt wel het hoogst gemiddelde aantal kijkers per livestream.

 1.   
  Knuckles's avatar

  HéHé haat al die fortnite streamers, kijk veel liever indie games

 2.   
  Dedsec's avatar

  Kijk liever naar Jensen De hofbar Moorten Een tegen 100 en de Gorden vs Dino show.

 3.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Dedsec: Ok.

 4.   
  Dedsec's avatar

  @Tom Kauwenberg: Ja dat gaat nog ergens over

 5.   
  mattioza's avatar

  @Knuckles: Nice, het is soms wat meer zoeken naar video’s/streams rond indie games, maar zijn absoluut ook goede content creators te vinden op dat vlak. En haat is natuurlijk niet best. 😉

 6.   
  Mattiees's avatar

  Dat is in een half jaar tijd wel een extreem grote terugval. Ik ben benieuwd welke game in het gat gaat springen die er nu blijkbaar gevallen is.

 7.   
  mattioza's avatar

  @Mattiees: Momenteel lijkt dit vooral Apex Legends te zijn, zeker rekeninghoudend dat ze gezien de releasedatum in het eerste kwartaal maar 2 maanden hadden, anders stonden ze qua uren nog een stuk dichter bij nummer 1 en 2. Het is uiteraard nog af te wachten of ze deze lijn kunnen doortrekken.
  Het zou ook niet verwonderlijk zijn mocht Fortnite een (kleine) terugval kennen, na de absolute hype dat toch al (anderhalf)jaar bezig is. Om deze cijfers te kunnen vasthouden zouden ze echt een esports rond Fortnite moeten kunnen uitbouwen, wat in dit huidig concept niet gemakkelijk zal zijn. In mijn opinie zijn battle royale games te moeilijk in een globaal beeld te krijgen, in tegenstelling tot een max 5vs5 competitieve game, waardoor het voor de kijker moeilijk is om volgen.

 8.   
  Mattiees's avatar

  @mattioza: Apex heeft een goede start gehad, maar wat ik van de aantallen zie gaat dit zeer hard weer achteruit. Die game biedt niet al te veel uren kijkplezier, gezien streamers heel snel één speelstijl aannemen die ze dan blijven hanteren. Zelf hoop ik dat er een leuke tegenhanger van de battle royales gaat komen, al zal dat ook zo maar eens nog een tijdje kunnen gaan duren.