Xbox One S All-Digital kost 229,99 euro; drie gratis games inbegrepen

Gisteravond uit de doeken gedaan op Microsofts eigen Inside Xbox-uitzending; de langverwachte Xbox One S All-Digital Edition. De nieuwe console in de Xbox-familie lijkt qua vormgeving en hardware-specificaties op een reguliere Xbox One S, zij het dan zónder optische schijflezer voor fysieke games om de kosten te drukken.

De prijs voor het kleinere broertje onder de Xbox One’s blijft daarmee beperkt tot 229,99 euro. Uiteraard wordt de strakke, witte console wél geleverd met de nieuwste, draadloze Xbox-controller.

Fors lager dan een goed gevonden Xbox One S is dat absoluut niet, maar Microsoft gooit nog een boel extra’s in de mix voor de “Xbox One SAD”. De 1 terabyte grote opslag mag je meteen volladen met een drietal gratis inbegrepen titels: Sea of Thieves, Forza Horizon 3 en Minecraft.

De console wordt daarbij wel in de marketing gezet als Microsofts cloud-gerichte console. Niet alleen staan je games en savefiles veilig opgeslagen in de cloud, ook de in populariteit groeiende Xbox Game Pass-abonnement is een pijler voor het platform. Jammer genoeg lijken kopers van de console daar dan weer niet op getrakteerd te worden.

Geruchten over de komst van een diskloze Xbox One deden al langer de ronde. Vorige maand voorspelde sommige bronnen het concept van de console, met een nu klaarblijkelijk kloppende releaseperiode: volgende maand al.

De Xbox One S All-Digital lanceert 7 mei aanstaande alweer tegen de richtprijs van 229,99 euro, inclusief de drie gratis games dus. Op de officiële website is een pre-order alvast te plaatsen, mocht je klaarstaan om een console zónder schijflezer in huis te halen.

 1.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  Okay, ik snap het. Prima prijsje voor zij die nog in willen stappen op een console, maar geen waarde hechten aan schijfjes.

  Maar verdomme, had ze dan meteen ingepakt met een half jaar Xbox Game Pass (of iets in die richting) naast die drie games. Minecraft is een goedkoop inkoppertje en Forza Horizon 3 voelt een beetje “net niet”, nu het vervolg alweer even in omloop is.

  Desalniettemin een heel fraai pakketje voor de prijs, maar ik had ergens verwacht dat Microsoft ook dit meer zou gebruiken als een soort uithangbord voor de nu toch wel erg lekkere Game Pass.

 2.   
  tijn80's avatar

  Wat een slechte naam! XBox One SAD 🙁
  De naam alleen maakt het al een treurige bedoening. Digitale games koop ik overigens maar zeer beperkt. Ten eerste ben je afhankelijk van de beschikbaarheid van derden, ten 2e zou je verwachten dat de prijs lager ligt dan de fysieke versie. In de praktijk wordt er echter regelmatig 15 tot 50% meer gevraagd voor een game…

 3.   
  ChielB's avatar

  Inderdaad een beetje net niet. 199 euro en een half jaar of jaartje Game Pass zou het een fijnere deal maken.

  Opzich wel goed om een slankere console te hebben puur gericht op digital. De grootste uitdaging richting gamers is dan nog wel om de prijzen van digitale edities marktconform te houden. Niet dat je een jaar na release nog 60/70 euro mag aftikken voor een game die overal voor 20 euro al fysiek te koop is.

 4.   
  CHILLOZZ's avatar

  @tijn80:

  sluit ik me bij aan, ook t zelfde liedje voor playstation.

  Maak dan de digitale games minstens 10% goedkoper. mooi zou zijn zelfs 21% [btw] goedkoper.

  nu is het vaak duurder e je krijgt er niets meer voor terug.
  fysieke games kun je nog verkopen/ruilen/inruilen.
  Of verkopen met je console. Dat gaat met digitale games niet. switch je van console ben je gewoon weg alles kwijt..

 5.   
  mmx's avatar

  Bij de media markt heb je een normale xdoos met alles er op en er aan voor 233 euro met Anthem erbij.ik vind dat digitale gebeuren eigenlijk nix..ik wil tastbare games met een mooi doosje erbij.

 6.   
  ThaDestiny2's avatar

  Voor 233,- heb je een Xbox one S met discdrive inclusief Division 2 of Battlefield 5. Vind dat persoonlijk een mooiere deal dan deze bundel.

 7.   
  BozeBever's avatar

  Dit snap ik niet.
  – De prijs is niet schokkend. De gewone XBO is niet veel goedkoper. Okay… je krijgt er niet drie games bij, maar met een beetje goede aanbieding zit er wel een toptitel bij.
  – Over die games gesproken. Dit zijn oude games! 2 oude titels en eentje die, sorry Tom, het niet heeft gedaan zoals de gehoopt hadden en ze het zo wederom nieuw leven in willen blazen (wat ze ook al deden door het razendsnel in de gamepass te gooien).
  – Nu de discdrive ontbreekt zou je denken dat je daardoor ruimte hebt om de console een prachtig nieuwe look te geven. Een beetje zoals ze bij de playstation 1,2 en 3 ook hebben gedaan. Een klein apparaat die er mooi uitziet. Dat is dus niet het geval.

  Alles zo bij elkaar genomen. Waarom zou je in godsnaam gaan voor de XBO SAD? De prijs is nagenoeg gelijk, je krijgt minder (want drive is weg, maar de blokkendoos blijft), je ontneemt jezelf de mogelijk om je games tweedehands te kopen of the verkopen en je committeert jezelf aan Microsoft door alles wat zij brengen maar te slikken (gamepass wordt duurder of er verloopt een licentie van een game. Screw you! Je zal het accepteren en betalen want wij hebben ‘unlimited power’)

  Was het 199e dan kon de marketingafdeling dit nog wel leuk spinnen… maar nu niet.

 8.   
  mmx's avatar

  @BozeBever: dit heb jij mooi gezegd.

 9.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @BozeBever: Triggered!

  Heel eerlijk gezien, denk ik wel dat je spin op Sea of Thieves weer een beetje te negatief is. Ja, karige launch, dat weten we onderhand wel. Echter was de game bij launch al direct onderdeel van de Xbox Game Pass (geen latere wanhoopsmove, lijkt me dus) en is de post-release consensus rondom die game bijzonder positief gebleken. Kijk je Reddits, Twitters, Twitches en YouTubes erop na – al helemaal nu met de Anniversary Update in aantocht.

  Natuurlijk: het zal nog altijd niet de game voor iedereen zijn, maar van het gratis Xbox One SAD aanbod is het zonder twijfel de meest noemenswaardige titel op dit moment, dat was meer mijn punt.

 10.   
  Sa.'s avatar

  Ik denk dat de naam een kwestie is van een opeenstapeling van verkeerde inschatting. De Xbox ONE heeft zijn naam allereerst te danken (of beter gezegd ‘te wijten’) aan het idee dat het een apparaat moest worden waar al jouw media op één plek te vinden was. Dit was veel te vroeg en het meerendeel van de gamers zat niet te wachten op een mediabox, maar op een verbeterde Xbox 360 met mooiere games en snellere laadtijden.

  De “S” in Xbox One S is simpelweg de logische keuze voor een kleiner, sneller model. De letter S wordt al jaren gebruikt om de “Slim” versie van een apparaat aan te duiden (zie iPhone). Het is ook een stuk moderner dan een woord plakken achter de titel (die fout maakte ze al met de “one”).

  De fout die Microsoft echter maakte, is dat ze geen rekening hielden met de kleinere versie van de S, de All-Digital. Laten we eerlijk zijn, de Xbox One SS is ook niet bepaald…. handig(?)

  Dan het woordje “Digitaal”. De Xbox One D….. ook niet denk ik….

  Ik had zelf de Xbox One E wel een toffe gevonden. De letter “e” wordt namelijk al jaren gebruikt voor ‘electronic’ (email, ereader etc.).

  Maar dan komt het grootste probleem, consoles worden ook gewoon gekocht door gezinnen/niet-hardcore-gamers/, en dan wil je de benaming zo simpel en overzichtelijk mogelijk houden. Dan maar All-Digital….

  Wat betreft het apparaat zelf: Ik sluit me volledig aan bij Tom. Het voelt als een flinke gemiste kans dat de Game-Pass hier niet bij zit. Dit had de console meer gewaagd gemaakt. Nu is het letterlijk een XOS zonder diskdrive voor een vergelijkbare prijs… jammer. Als je dan zo graag gamers richting een nieuwe manier van spelen wilt pushen, doe het dan ook in een keer goed.

 11.   
  mattioza's avatar

  Het zou leuk geweest zijn om het enthousiasme rond het thema ‘kan de gamer afscheid nemen van zijn schijfjes’ te polsen. Maar gezien de timing zo kort voor de next gen en de prijs waarmee je al een gewoon exemplaar hebt, zal het van niet veel tel zijn. Je kunt enkel een console zonder discs echt overwegen mocht het een heel stuk voordeliger zijn, nu kan je hem even goed kopen met de schijflezer erbij.