Hoe worden games gebalanceerd?

Hoe vinden ontwikkelaars balans in hun games? Het eindeloze najagen van het gevoel van kracht, tegenover het behouden van de eerlijkheid voor iedereen; het blijkt maar een al te moeilijke afweging.

Misschien blijft een direct antwoord voor álle soorten spellen uit, maar Game Maker’s Toolkit doet in ieder geval een goede poging het principe van balans in games uiteen te zetten.

In hun nieuwste video, How Games Get Balanced leer je niet alleen wat bijvoorbeeld nerfs of buffs precies doen, maar ook wanneer en waarom sommige ontwikkelaars ze toepassen in patches.

🍞 De Lunchtip is een (werk)dagelijkse rubriek waarin we interessante content rondom gaming delen. Van diepe documentaires tot gortdroge memes; je vind het doordeweeks in de middag op Gamersnet!

Heb je zelf een goede tip voor de lunchpauze? Geef het door via de Hub, Discord of Twitter en verrijk de middag van je medegamer!

 1.   
  Alfa Warrior's avatar

  Afhankelijk van de developer – soms kijken ze te algemeen naar data – een Pro kan niet te stoppen zijn en een noob er totaal niet mee overweg kunnen.

  Gevolg: statistisch gezien is de k/d ratio vergelijkbaar met z’n classe (denk aan “aanvaller” of “verdediger”) – met als gevolg dat het echt feedback van de community nodig heeft voordat men wat gaat aanpassen.
  Een goede ontwikkelaar doet er dan ook eer aan om met allerlei kleine statistieken rekening te houden.

 2.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Alfa Warrior: Daarom denk ik ook dat het aanhalen van Overwatch en Jeff Kaplan een goed voorbeeld schept. Het komt en gaat in een beetje in vlagen, maar het Blizzard-team daar is vaak wel on top of their game als het aankomt op communicatie, feedback en vooral die kleine statistieken en tweaks.

  Als het uiteindelijk “misgaat” volgens de spelersbasis, is het wel aan de developer om te verantwoorden waarom, naar mijn idee. Als speler mag je toch op zijn minst weten waar het ontwikkelteam naartoe wil. Zijn de veranderingen tijdelijke missers voor de spelers, of zoeken de devs het juist iets anders te creëren in hun visie? Die communicatie is tegenwoordig enorm van belang.

  Wat dat betreft vond ik dat Joe Neate het laatst ook heel mooi verwoordde: “You may not always like decisions game dev teams make, but trying to understand why they make them & giving constructive feedback leads to far better relationships between players and devs. Everyone is human. How you say things matters. Applies everywhere.”