Verkrachtingsspel verschijnt toch niet op Steam

Na lang overleg heeft Valve toch besloten de controversiële game “Rape Day” niet uit te geven op Steam. De onafhankelijke visual novel die zich vooral focust op het seksueel uitbuiten van vrouwen zou oorspronkelijk op het populaire distributieplatform verschijnen, maar Valve voorziet nu toch teveel risico in de game.

Middels een korte en bondige officiële Steam blogpost maakte Valve bekend dat Rape Day definitief niet op Steam zou verschijnen. Daarvoor werd uiteraard een vlotte verklaring gegeven:

“Much of our policy around what we distribute is, and must be, reactionary—we simply have to wait and see what comes to us via Steam Direct. We then have to make a judgement call about any risk it puts to Valve, our developer partners, or our customers. After significant fact-finding and discussion, we think ‘Rape Day’ poses unknown costs and risks and therefore won’t be on Steam.

We respect developers’ desire to express themselves, and the purpose of Steam is to help developers find an audience, but this developer has chosen content matter and a way of representing it that makes it very difficult for us to help them do that.”

Steam is stelt zich schijnbaar open voor expressieve games, maar moet toch een grens trekken met spellen als Rape Day. In de zomer van vorig jaar schreef Valve daar al over met hun Who Gets To Be On The Steam Store-artikel, al lijkt juist de actie omtrent Rape Day die uitspraken weer deels tegen te spreken.

In dat eerdere artikel sprak Steam over het toelaten van álles wat niet per definitie illegaal of overdreven aanstootgevend was; een geanimeerde verkrachtingsfetisj hoort daar volgens sommigen niet bij. Tot nu toe was er alleen een visual novel die speelde met het seksueel aanranden van kinderen die volgens Valve over de schreef ging en dus verwijderd werd.

Steam schrikt doorgaans niet terug van een seksueel getint spelletje, waardoor het platform ongetwijfeld veel gamers kent die het buitensluiten van Rape Day niet kunnen waarderen. Veel van de reacties onder het Steam Blog lijken het dan ook niet eens te zijn met Steams laatste beslissing.

Aan de andere kant staan de “risico’s” die Valve voorzag. Negatieve (mainstream) media-aandacht en een Change.org-petitie à 7.500 getekenden verzetten zich reeds tegen Rape Day’s komst.

Recentelijk is het sowieso net wat minder gesteld met Steam. Niet alleen snoept de Epic Games Store alsmaar meer games weg van het platform, ook beslissingen rondom de uitbetaling voor ontwikkelaars schieten sommigen in het verkeerde keelgat.

 1.   
  Dedsec's avatar

  Raar want dat soort games zorgen er wel voor dat mensen het niet in het echte leven meer doen.

 2.   
  MaTriXX's avatar

  Is het een zieke game : Ja
  Moet de game verbannen worden : NEE

  Want dan kan je elke game wel verbieden, in GTA kan je iemand letterlijk dood knuppelen, dood rijden, mening FPS game kan je elkaar afmaken, in andere games kan je lichaam onderdelen ervan schieten dus ik zou niet inzien waarom dit eraf moet.

 3.   
  Rolf Maas's avatar

  @Dedsec: Ohja? Feiten?

 4.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @MaTriXX: Dit argument zie ik online ook veel langskomen, maar de weerlegging ervan ligt naar mijn idee ook aardig voor de hand.

  In bijvoorbeeld een Grand Theft Auto draait de gameplay niet per se om de meest gewelddadige zaken in het spel. Het complete spel bestaat daar uit zó veel meer: het verhaal, races, golfen, auto’s pimpen, noem maar op.

  In Rape Day draait, van wat ik heb begrepen, praktisch het hele spel om seksuele wandaden, met weinig extra filler eromheen. De hele insteek van het spel is een reeks vrouwen verkrachten/vermoorden tijdens een zombie apocalypse, om zodoende verkrachting in games een beetje te normaliseren.

 5.   
  MaTriXX's avatar

  @Tom Kauwenberg:

  Kijk als het zo is zoals jij het zegt dat de game uur gericht is op 1 ding het verkrachten van personen (weet niet of dit puur alleen vrouwen is want ook mannen kunnen verkracht worden door man of vrouw, dus vind het sowieso al onzin als het alleen man is die een vrouw verkracht), dan heb je een punt en vind ik het niet nodig dat zo`n game er komt.

  Echter als verkrachten van personen een bijzaak is dan is het onzin dat dit verboden moet worden, ik bedoel men klaagt altijd maar over games maar als ik het 6 uur journaal aan zet is de kans ook groot dat het ene moord bericht of oorlog hier of daar weer wordt geroepen en dat terwijl de kinderen net aan tafel zitten.

  Dus eens als het is wat je zegt.

  En niet eens :D, als het een bijzaak is, snap sowieso niet wat er nou zo belangrijk zou zijn om in een game dit toe te passen, enige wat ik erover zou kunnen zeggen dat degene die dit verzint niet helemaal in ze bovenkamer spoort.

 6.   
  Pim Huberts's avatar

  @MaTriXX:
  Het heet rape day —> letterlijke vertaling: verkrachtingsdag.. Dus denk serieus dat de game puur draait om het verkrachten van mensen….

  I don’t get it waarom zou iemand dit überhaupt willen spelen, naar mijn idee ben je dan gewoon ziek in je hoofd.

 7.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @MaTriXX: De developers hopen zelf dus verkrachting in games te normaliseren, maar ja; het is een visual novel waarin je de keuzes maakt van een verkrachtende seriemoordenaar nadat de zombie-uitbraak losgaat.

  Wat dat betreft is het niet alleen verkrachting, maar ook moord en necrofilie. Zelf niet gespeeld, maar dit is vooral wat er circuleert rondom de game. Ook van de devs zelf.

  @Pim Huberts: Vind ik dan ook weer kort door de bocht. Sommige mensen hebben gewoon een verkrachtingsfetisj en daar hoeft in essentie niets direct mis mee te zijn. Klinkt misschien heel fout, maar je kunt zo’n fetisj best gezond uitoefenen, zonder dat er iemand onder lijdt.

  Voor hen zou zo’n spel als dit juist enorm fijn kunnen zijn, zonder dat er echte mensen onder hoeven te lijden. Desalniettemin is het wel een statement van Steam om dat juist wel of niet toe te laten op hun platform.

 8.   
  Dedsec's avatar

  @Pim Huberts:

  Nee want zoo zijn mensen en dat zit hun gevoel, dus dat haal je er niet even uit he, maar misschien heb je wel gelijk, want je hebt ook mensen die eerst homo waren en nou een vrouw met 2 kinderen hebben.

 9.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Binnenkort in de Epic Games Store; Rape Day Battle Royale

 10.   
  tranceguy's avatar

  Slaat nergens op

 11.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @tranceguy: De game zelf, of Steams keuzes erover?

 12.   
  Pim Huberts's avatar

  @Tom Kauwenberg:
  Oh ja zoals je het nu zegt dan vind ik het inderdaad een uitkomst.. excuses voor mijn snelle oordeel. Had niet nagedacht over mensen met fetisjs. Hoop alleen dat het spel qua inhoud verkrachting niet te veel aanmoedigt…

 13.   
  Petor's avatar

  @Pim Huberts: Ja sorry hoor, sommige fetisjes hoef je echt niet te stimuleren of ruimte te geven. Dit is gewoon een foute game, klaar. Sommige dingen zijn strafbaar en dat is het. Ik snap dat sommige mensen bepaalde gedachten hebben, maar dat goed te keuren middels een game lijkt me iets “te liberaal”.

 14.   
  Turk–Life's avatar

  Afschaffen die handel. Wat is dan de volgende stap? Pedofilie in games?

 15.   
  Pim Huberts's avatar

  @Petor:
  Nee klopt maar als dit juist zorgt dat deze mensen met deze fetisj juist zich in bedwang kunnen houden is het naar mijn mening beter, echter moet het verkrachting niet aanmoedigen.

 16.   
  Kauwgom's avatar

  @Petor: helemaal mee eens Peter! Kusje?

 17.   
  Kauwgom's avatar

  @Tom Kauwenberg: jij slaat de plank nu echt volledig mis! Ben benieuwd hoe ze over jou standpunt denken in een blijf van mijn lijfhuis of binnen de ggz. Dit soort games dienen compleet verbannen te worden. Wat ben jij een vreselijke vent om zo over vrouwen te denken. Ik hoop dat een verkrachting jou of je vriendin bespaard blijft, ben benieuwd hoe je over de game denkt als het jou of een naaste is overkomen. Ik volg gamersnet al een lange tijd en krijg steeds meer kritiek op jou net als mijn vrienden dat over jou hebben. Je lult teveel en te slap…

 18.   
  Kauwgom's avatar

  @Turk–Life: helemaal mee eens!!!

 19.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Kauwgom: Volgens mij projecteer je een heleboel zooi op mij die er eigenlijk helemaal niet is.

  Voor de goede orde: ik ben fel tegen welke soort verkrachting dan ook en ik heb tot dusver ook nul standpunten ingenomen over het spel, het onderwerp of Steams keuzes. Zelf zou ik dit liever ook niet op Steam zien – ik probeer alleen te verklaren hoe sommige andere mensen er misschien over denken.

  Misschien is dat fout overgekomen, maar daarmee bedoel ik niets (maar dan ook echt niets) te uiten over mijn eigen gedachte over vrouwen of wat dan ook.

  Sowieso heb ik het idee dat je mij heel graag als een of andere doorgedraaide slechterik wil zien, maar je trekt conclusies uit vooral een boel aannames over hoe ik ben. Evenals voor de goede orde: naasten van mij ís dat ooit overkomen en daar zou ik nooit lichthartig over doen.

  Misschien zegt het meer over jou dan over mij dat je ineens begint over de potentiële verkrachting van mijn vriendin en mij. Overigens: gadverdamme man, kun je dat even niet doen? Je mag mij intens haten en roepen wat je wilt, maar neem niet zo maar iemands geliefde in de mond op die manier. Zij heeft hier niks mee te maken.

  Oprecht, als ik je ooit beledigd heb of je een reden heb gegeven om alles aan mij te haten: neem alsjeblieft een keer persoonlijk contact met me op. Ik wil er best over praten en duidelijk maken dat ik niet ben wat je denkt dat ik ben.

 20.   
  MikeGevers's avatar

  @Dedsec: Dus, Facebook moet wél politiek correct zijn (zoals jouw reactie op een recent nieuwtje over GRIS impliceert), maar Steam hoeft dat niet te zijn? Verklaar je nader, want ik ben erg benieuwd naar je onderbouwing voor dat standpunt.

 21.   
  Dedsec's avatar

  @MikeGevers:

  Nee Steam is iets heel anders dan Facebook.

 22.   
  Dedsec's avatar

  @Turk–Life:

  En dat zegt iemand met een foto van Erdogan.

 23.   
  klosjaarrr's avatar

  @Kauwgom: Wat een rare reactie.

 24.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  ????