Klassieke RPG’s onderweg naar consoles

Als doorgewinterde RPG-fan ben je ongetwijfeld bekend met Beamdog, een bedrijf dat in 2009 is opgericht door mede-oprichter van BioWare Trent Oster en hoofdprogrammeur Cameron Tofer, en dat klassieke RPG’s als Baldur’s Gate en Neverwinter Nights van zogenaamde Enhanced Editions voorziet. Maar vooralsnog hield Beamdog zich vooral bezig met pc-releases, aangezien de oorspronkelijke versies van de RPG’s veelal exclusief op dat platform verschenen.

Dit jaar is het echter eindelijk de beurt aan console-bezitters: uitgever Skybound geeft in een persbericht aan dat Beamdog in de loop van 2019 een zestal games naar PlayStation 4, Xbox One én – jawel – de Nintendo Switch gaat brengen. Van die laatste is in het persbericht geen sprake, maar op Twitter maakt men wel concreet op welke platformen het gaat:

Zoals in de Tweet te lezen is, gaat het om de volgende games, die eerder al op pc verschenen en dit jaar hun weg naar alle mainstream-consoles vinden:

 • Baldur’s Gate: Enhanced Edition
 • Baldur’s Gate 2: Enhanced Edition
 • Baldur’s Gate: Siege of Dragonspear
 • Neverwinter Nights: Enhanced Edition
 • Planescape Torment: Enhanced Edition
 • Het gaat dus stuk voor stuk om klassiekers in een nieuw jasje, maar twee details ontbreken nog: releasedata en prijs. Dat komt ongetwijfeld doordat het om zoveel games gaat, die vermoedelijk niet allemaal tegelijk op de markt zullen komen. Wel zegt Skybound Games dat ze stuk voor stuk in 2019 voor de consoles verschijnen.

  Wel is het waarschijnlijk dat we nog minstens een paar maanden moeten wachten tot we met de RPG-parels aan de slag kunnen op console: op PAX East (eind maart) demonstreert Skybound enkele van de games, dus het is aannemelijk dat de games daarna pas verschijnen.

  Wat de prijs betreft: op Steam kosten de Enhanced Editions van de games in kwestie (mits er geen Steam Lunar Sale aan de gang is) ongeveer zestien euro. Vermoedelijk zal eenzelfde richtprijs voor de consoleversies gelden, hoewel dat natuurlijk pure speculatie is.

  Heb jij al zin in een portie RPG-nostalgie op je PlayStation 4, Xbox One of Nintendo Switch? Laat het ons weten in de reacties!

  1.   
   DB Ries's avatar

   Neverwinter Nights. Pareltje!

  2.   
   fantasyfreak's avatar

   Mweh… ik ken de games en heb er niet heel veel mee, maar eigenlijk is het ook gewoon weer oude meuk wat er aan komt. Ik ben daar eigenlijk wel heel erg klaar mee… Het voelt soms net of het einde zowat is aangebroken van het gamingtijdperk omdat er zoveel oude games opnieuw uitgebracht worden.