Krijgt de PlayStation 5 backwards compatibility?

Backwards Compatibility was vroeger heel normaal, maar de laatste jaren leek het steeds schaarser te worden. Dit natuurlijk totdat Microsoft het introduceerde voor hun Xbox One. Steeds meer games van de eerste Xbox en Xbox 360 zijn speelbaar op de huidige console van Microsoft en met de komst van een nieuwe generatie consoles zijn de ogen vooral gericht op Sony. Gaat de Japanse hardware-boer het toestaan dat games van de eerste vier generatie PlayStations ook op de PlayStation 5 speelbaar zijn?

Het begint er wel op te lijken, want hoewel Sony nog geen informatie naar buiten heeft gebracht over de PS5, is er wel een patent gevonden die erop kan duiden. Op 31 januari is een patent ontdekt van 20 januari 2017, waar bekende PlayStation-mensen als Mark Cerny (Chief Architect PS4) en Simon Pilgrim (Principal Programmer) op genoteerd staan. Hoewel de PS5 niet wordt genoemd, rept het patent over een techniek die Legacy Hardware mogelijk maakt. Gezien het feit dat wij bij Gamersnet tien jaar in ontwikkeling zijn geweest met onze huidige website; V6, puur vanwege het behoud van onze Legacy Content, weten we precies wat ze bedoelen: oude content.

Natuurlijk is dit nog een gerucht, maar het is niet gek om te denken dat Sony bezig is met een inhaalslag als het gaat om het toestaan van oude content op de nieuwe generatie consoles, die roep wordt immers steeds groter. Sony krijgt wel vaker kritiek over hun arrogante standpunten, onder andere over cross-play, een onderwerp waarmee ze inmiddels gezwicht zijn. Daarnaast is het niet nieuw voor Sony, want de PlayStation 2 kon ook games draaien van de eerste PlayStation en de eerste versies van de PlayStation 3 had de functie ook.

Eerder wisten we al te berichtten dat Development Kits voor de PlayStation 5 al in gebruik zijn en met de opkomst van steeds meer geruchten, lijkt de nieuwe console steeds dichterbij te komen. Waarschijnlijk zal de PS5 in 2020 verschijnen.

 1.   
  JustB's avatar

  Is met al die remakes ook bijna niet meer nodig eigenlijk…ondanks dat ik met vele remakes erg blij ben is backwards compatibility toch wel een hele handige en leuke toevoeging ­čÖé

 2.   
  DoomEpic's avatar

  Ik zou het opzich best gaaf vinden als backwards compatibility een groter ding word, want dan geef je de mensen die al sinds de 1e ps games hebben moeten ze weer gaan spelen op de ps1 of welke dan ook, maar ze hebben niet genoeg hdmi outputs en dus ook niet elke ps kan worden gebruikt zijn die games eigenlijk onnodig, en als backwards compatibility een ding word krijg zijn dus de oudere games weer bruikbaar en zitten niet stof te eten.

 3.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Zou heel erg fijn zijn. Ben benieuwd of DAT ook geld voor de vele digitale games die ik heb gekocht via psn. Als de nieuwe hardware ps4 games kan spelen moet dat ook geen probleem zijn met de algekochte digitale content.

 4.   
  mmx's avatar

  Het zou. Geen slechte toevoeging zijn maar sony blijft sony dus rustig afwachten maar.

 5.   
  Turk–Life's avatar

  Nee thx. Als ik oude games wil spelen had ik wel een oude console. Ik koop een ps5 omdat ik nieuwe games wil spelen met de beste graphics etc.

  9 van de 10 x weet ik uit overvloed aan games in mijn kast niet meer aan welke game ik moet beginnen dus al die nieuwe games die continu uitkomen is meer dan zat voor mij.

  Dus Sony je energie en geld lekker in andere dingen steken.

 6.   
  tranceguy's avatar

  zegt dus nog niks…..

 7.   
  tranceguy's avatar

  @TurkÔÇôLife: Dat kan ook maar het gaat erom dat je je oude games niet hoeft weg te gooien en das dus wel een goede zaak.

 8.   
  Rolf31's avatar

  @tranceguy: Ik snap @TurkÔÇôLife: wel. Ik heb zelf zat games staan voor PS1, PS2 en PS3, maar de ervaring op de PS4 maakt dat ik die anderen niet meer hoef te spelen. Er is genoeg aanbod, kwaliteit op de PS4 is super en dan met name de graphics.
  Neemt niet weg dat nog wel eens de SNES pak voor Mario en Mario kart, maar dat is ook maar omdat ik geen Switch heb.

 9.   
  OnOwned's avatar

  @TurkÔÇôLife: Ik voel je helemaal, alleen vind ik het toch een goede zaak van PlayStation als ze dit inderdaad doen. Think about it; je hebt nu de best lopende console, die nog steeds geweldig verkoopt. Zowel de hardware als de software loopt na ruim 5 jaar nog steeds als een trein. Er zijn nu ruim 94 miljoen PS4-bezitters en die wil je geleidelijk naar je volgende systeem verleiden.

  Als je ineens de hele PS4-collectie nutteloos maakt, dan krijg je toch scheve gezichten. Merk namelijk dat een gros van de mensen nog helemaal niet wachten op de nieuwe generatie, mede door de releases van die PS4 Pro en Xbox One X van een korte tijd geleden. Ik denk dat Backwards Compatibility voor in ieder geval PS4-games enorm zal worden toegejuicht, al betwijfel ik al jaren of al die mensen die schreeuwen om BC het nou echt gebruiken.

 10.   
  fantasyfreak's avatar

  Als de console goedkoper kan worden door het weg te laten dan vind ik dat prima. Ik heb nog wat oude ps1, ps2 en ps3 games die ik niet weg wou doen, maar sinds ik een PS4 heb raak ik die laatste ook al niet meer aan.

  En dat heb ik iedere generatie eigenlijk wel gehad met als enige uitzonderingen de PS1-Final Fantasy games die ik nog oude PS2 gespeeld heb gewoonweg omdat ik die nog nooit gespeeld had. Maar echt de neiging om alles opnieuw te gaan spelen? Nee dat niet.

 11.   
  Dedsec's avatar

  Het maakt voor Sony niet zoveel uit wat ze daar mee doen, want die fanboys blijven toch wel bij Sony, maar bij Xbox maakt het wel echt uit want die groep is veel kleiner, en ze zijn er bij de Xbox one ook al mee bezig, dus die moeten ook wel.

  Ik word er een beetje moe van dat er steeds een nieuwe console moet komen, want echt veel mooier worden de games niet meer, en het kost je ook alleen maar weer geld en ruimte, en straks heb je alweer 8 en 10K dus wacht er gewoon even mee zucht

  We hebben nog geen eens een echte nieuwe GTA gehad voor de PS4 en de Xbox one of er moet alweer een nieuwe console komen, en dan nog zeggen dat het om de games gaat enzo haha.

 12.   
  OnOwned's avatar

  @Dedsec: Ja man!

 13.   
  Dedsec's avatar

  @OnOwned:

  Niet dan ?