YouTube-kanaal Machinima verwijdert honderden originele game-video’s


In de hoogtijdagen van YouTube meteorologische stijging in populariteit was er één kanaal niet weg te denken voor de gamer op het videoplatform. Machinima bleek het ultieme power house van vroege video’s uit de gamende wereld; met honderden originele video’s sterk domineerde Machinima voor lange tijd de markt van (vaak komisch bedoelde) game-video’s. Totdat een gigantisch kantelpunt bereikt werd.

Met de explosie van Let’s Plays en een meer onafhankelijke mindset onder content creators verloor Machinima uiteindelijk niet alleen diens aanzien, maar ontstonden ook een goede hoeveelheid verhalen van hoe het titanenkanaal kleinere creatievelingen uitbuitte en onderbetaalde voor hun werk. Zodoende droogde nieuwe content geleidelijk aan op, en verviel Machinima uiteindelijk in diens zelfgemaakte relevantie.

Dit weekend werd Machinima’s val nog eens snoeihard onderstreept, toen bleek dat het kanaal het gros van diens video’s van YouTube verwijderd heeft.

De ooit publieke en populaire content is niet zo maar de prullenbak in gemieterd, maar eerder op massaschaal veranderd naar privévideo’s. Afgezien van enkele externe verstekelingen in afspeellijsten, is daarmee honderden uren aan (mogelijk nostalgisch) videomateriaal verloren gegaan voor het volk. Ondertussen staan de twaalf miljoen abonnees van de ooit zo populaire uiting nog wél fier overeind.

Op de officiële Machinima-website en sociale kanalen lijkt verder ook geen woord van verklaring te vinden voor de massaprivatisering van alle video’s, maar sommige (ex-)partners van het bedrijf delen op Twitter wel weer een interne mail die een korte kennisgeving van de stand van zaken voorlegt:

Dat bondige mailtje stelt creators op de hoogte van een voortdurende transitie tussen verschillende moederpartijen, waarbij Machinima in zijn totaliteit een onderdeel wordt van Fullscreen. Oude partners van Machinima kunnen zich daardoor nu rekenen bij een talent roster waar ook de immens populaire Ninja onder valt, maar niemand communiceerde iets in de lijnen van “honderden mogelijk geliefde video’s verwijderen”.

Met de — klaarblijkelijk ietwat stroeve — transitie naar Fullscreen, lijkt Machinima nu dan toch definitief verleden tijd. YouTubers die zich ingezet hebben voor een van de OG’s van het videoplatform kunnen vanuit hier aankloppen bij de nieuwe moederonderneming (die uiteindelijk onder telecomgigant AT&T valt), alwaar de omstandigheden hopelijk eerlijker verlopen dan die van het jonge Machinima, jaren terug. Nu nog maar duimen dat de video’s jaren later niet zo maar offline geplukt worden.

Heb jij warme, nostalgische gevoelens bij Machinima op YouTube of voel je maar weinig voor die klassieke (en mogelijk inmiddels daarom cringe-waardige) video’s?

 1.   
  BearsRidingTanks's avatar

  Videos van kanalen die direct onder hun vielen zoals inside gaming zijn nu ook zo leeg als mijn liefdes leven.
  Gelukkig zijn fans al een backup begonnen toen een soortgelijke situatie zich afspeelde op het YouTube kanaal van SourceFed.

  https://clips.twitch.tv/BoringCaringQuailNotLikeThis dit Is opzich een logische uitleg over Waarom ze alles op private hebben gezet.

 2.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @BearsRidingTanks: Oprecht een hele aannemelijke theorie. Ik kan me goed voorstellen dat niemand in de begindagen van YouTube (en Machinima al helemaal) moeite deed om contracten, licenties en royalty’s überhaupt goed te onderhouden. Waarom zou je ook? Dat was destijds niet eens im frage.

  Het blijft echter wel nóg een soort strike voor Machinima als merknaam. Jarenlang werden zij echt gezien als ultieme profiteurs, en nu is al het werk dat anderen voor hen afleverden dus ook verdwenen. Niet verrassend, alsnog ruk voor die creators.