Steam telt nu zeker 30.000 games

Of Steam onder vuur ligt of niet, Valve’s digitale distributieplatform blijft nog fier de grootste. Ergens gedurende de laatste paar dagen heeft Steam zelfs een totaalaantal van 30.000 verschillende games gepasseerd, zónder het meerekenen van downloadable content (DLC) of andere producten.

De toevoer van nieuwe games lijkt ook nog altijd toe te nemen. Zo verschenen in het hele jaar 2018 zeker 9.329 verschillende games, terwijl dat anno 2017 nog “maar” 6983 betrof. Tenminste, tot zover SteamSpy de zaakjes in de gaten wist te houden.

Grofweg 53% van de titels op Steam kwam voort uit het Steam Direct-programma, een initiatief waarmee vooral kleinere ontwikkelaars zelf hun spellen op het platform konden lanceren. Steam Direct lanceerde pas twee jaar terug.

Of de toename van het aantal games op Steam nog sterk zal groeien, is nog maar de vraag. Zowel grote en kleine uitgevers en ontwikkelaars vinden nu ook elders hun heil, waaronder eigen launchers op pc of bijvoorbeeld de Epic Games Store, die velen nu als een eerlijker alternatief op Steam ervaren.

Mocht je nog een houvast zoeken om je door al die duizenden titels op Steam te banen, vergeet dan niet dat je Gamersnet als Steam Curator kunt volgen. Dan houden wij je up-to-date over de aan- en afraders van het platform.

 1.   
  mattioza's avatar

  Het grote aantal games is niet echt een positief ding. Langs de ene kant is het de laatste jaren toegankelijker geworden voor een indie developer om een game te ontwikkelen en uit te brengen, wat zeker goed is. Maar zeker sinds Steam Direct verschijnen er te veel games waar niemand op zit te wachten (blijkt uit de enorm slechte verkopen van bepaalde games). Deze worden dan ook minimaal gefilterd, aangezien je gewoon 100 dollar kan betalen en je (game) wordt toegelaten op Steam, je hebt weinig te verliezen. Hoop dat ze in de toekomst (terug) naar een selectiever model overschakelen, waardoor ze terug naar een 4000-5000 tal (10-15 per dag) releases per jaar gaan, zoals voor Steam Direct.

 2.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  Een tijdje terug heeft Valve natuurlijk gepoogd de indie-kraan wat strikter dicht te draaien, maar alsnog is er een stortvloed aan (enigszins objectief) slechte spelletjes verschenen.

  Ergens klinken gigantische hoeveelheden games natuurlijk leuk, maar wie wat verder bladert dan de eerste paar pagina’s, komt uiteindelijk alleen nog maar pure bocht tegen. Wat dat betreft, hoop ik ook dat Steam wat selectiever te werk gaat in de toekomst.

  Indies moeten zeker hun kans krijgen, maar Steam Direct is naar mijn idee echt veel te laconiek opgepakt. Inmiddels telt het platform een duizendtal games dat geen hond zal interesseren.

 3.   
  mattioza's avatar

  @Tom Kauwenberg: De kwalitatieve indies zijn nu het slachtoffer van de grote hoeveelheid dagelijkse releases. Het is nu nog de minderheid van de Steam-gebruikers dat de lijsten zit af te schuimen op zoek naar onbekende pareltjes. (je kan ze het ook niet kwalijk nemen)
  Steam Greenlight was niet perfect, zeker omdat er bepaalde mensen niet toegestane achterpoortjes konden gebruiken, maar het was wel meer in de goede richting dan Steam Direct. Nu geeft Valve het signaal van, maakt ons niet uit dat je game niet gaat verkopen, zolang je ons die 100 dollar geeft.