Preview: Trials Rising

Na jaren van stilte is het begin 2019 weer tijd voor een nieuwe Trials-game. Geen gekke cross-overs zoals Trials of the Blood Dragon. Ook de futuristische setting van het zeer vermakelijke Trials Fusion is verdwenen. Met Trials Rising wil Ubisoft weer terug naar de vaak gehoorde roots van de franchise. De tijden van Trials HD en Trials Evolution moeten weer tot leven komen. Hebben we goede hoop dat dit ook echt gaat lukken?

Nog beter dan de beste

Voor mij was Trials Fusion een van de betere zo niet de beste Trials-game. De hypermoderne omgevingen moet je van houden, maar qua gameplay en content had Fusion het prima voor elkaar. Maar ja, dit deel is ook al bijna weer vijf jaar oud en Trials of the Blood Dragon was niet heel sterk. Kortom, als fan van de franchise wacht ik nog steeds op een waardige opvolger. Nog beter dan de beste Trials-game, dat is een fijne uitdaging…

Trials Rising zal in elk geval een groot deel van de fans weer blij maken, want qua omgevingen pakt men het weer iets traditioneler aan. De sci-fi wordt ingeruild door herkenbare plekken, zoals de Grand Canyon, Eiffeltoren en Mount Everest.

Beproefd recept

In de basis is Trials Rising nog zo herkenbaar als het origineel van ruim negen jaar geleden. Ga met je motor van start naar finish, waarbij je onderweg heel wat obstakels tegen zult komen. Een snelle tijd is belangrijk, maar zo min mogelijk crashen ook.

Makkelijker gezegd dan gedaan vaak. Zo bevat Trials Rising ook weer banen van diverse niveaus, waarbij de meest uitdagende heel wat oefening vergen om überhaupt de finish te kunnen halen. Het bewaken van een goede balans met je motor is essentieel en de physics zijn dan ook heel belangrijk. Net iets meer naar voren of naar achteren leunen tijdens een sprong kan het verschil maken tussen succes of een val in de afgrond.

Nieuw is dit keer een tandem-achtige multiplayer, waarbij spelers samen moeten werken. Met elkaar moet je dus balans zien te houden en ook nog eens op enige snelheid alle obstakels doorstaan. Hoe boeiend deze modus is valt nog te bezien. Het lijkt op papier echter wel een perfecte party-modus om met vrienden op de bank te doen.

Uiteraard is ook de Track Editor weer van de partij, waarbij je zelf tracks kunt maken en kunt delen met andere spelers. Volgens de ontwikkelaar heeft men alle elementen uit voorgaande delen in de Track Editor gestopt, dus ook die van Blood Dragon en Fusion. Kortom, een bonte verzameling van user-created tracks is dus heel goed mogelijk. Dit zal de levensduur van de game zeker gaan verlengen, want het verleden heeft al bewezen dat de community perfect in staat is om briljante nieuwe tracks te maken.

Voorlopige conclusie

Trials Rising heeft de makkelijke taak om Trials of the Blood Dragon te doen vergeten en de haast onmogelijke taak om dat ook te doen met Trials Fusion. Visueel komt Rising schitterend voor de dag en de veelal herkenbare omgevingen zien er tof uit. De gameplay is uiteraard herkenbaar en zoals we hem al jaren kennen: de absolute kracht van de franchise.

Het zal uiteindelijk toch van de content gaan afhangen of Trials Rising weer een pareltje wordt of een deel om snel te vergeten. Het niveau en vermaak van de diverse tracks en ook de hoeveelheid aan tracks en mogelijkheden om te racen bepalen met elkaar straks het eindcijfer. Vooralsnog heb ik vertrouwen dat we met Trials Rising straks weer een ouderwets leuke Trials-game hebben.

Dit artikel maakt deel uit van onze Fast Forwards-reeks, waarin we in december en januari vooruitblikken op de games van het nieuwe jaar. Hiervoor gebruiken we informatie die online beschikbaar is, eerdere speelsessies van de redactie, keiharde speculaties en/of rijke fantasieën over wat we willen zien in deze games.

Laat ons vooral in de reacties weten waar jij zin in hebt in 2019 en waar je meer over wilt lezen!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren