Preview: Yoshi’s Crafted World

Yoshi is opnieuw terug voor een avontuur: na Poochy & Yoshi’s Woolly World voor de Nintendo 3DS komt Nintendo in 2019 met Yoshi’s Crafted World voor de Switch. Eigenlijk zou de game al moeten zijn verschenen in het begin van 2018, maar hij werd om nog altijd onduidelijke redenen een jaartje uitgesteld naar de lente van 2019.

Inmiddels zijn we flink wat gameplaybeelden en zelfs een heuse Treehouse-uitzending verder en weten we wat meer van de game. Maar wat verwachten we bij Gamersnet nou van deze game? Dat lees je in deze preview…

Schattig en vertrouwd

Nou, laten we eens beginnen met het eerdere deel: Poochy & Yoshi’s Woolly World, want daar is dit epos min of meer een direct vervolg op. In Woolly World speelde je in een wereld die grotendeels bestond uit garen, waar in Yoshi’s Crafted World op voortgeborduurd lijkt te worden. Maar in plaats van een slechts wollen wereld, bestaat de wereld in de komende Yoshi-game uit meer verschillende materialen. Denk daarbij aan karton, plakband en andere materialen uit het scrapbook van je tante. Eén ding is alvast zeker: dit wordt een ultiem schattige game.

Zoals we in de recente Treehouse-uitzending konden zien, bestaat Yoshi’s Crafted World uit verschillende levels die elk een eigen thema hebben: van snoep tot horror. Maar hoewel het in principe grotendeels een 2D-platformer is, heeft elke spelwereld natuurlijk ook een achtergrond – die bovendien interactief is. Als je vijanden opeet, krijg je eieren die je naar bepaalde elementen op de achtergrond kunt schieten. Daarmee kun je bijvoorbeeld extra munten verdienen, maar ook collectibles vinden.

Die laatste zitten enorm veel in Yoshi’s Crafted World en zullen bepaald niet eenvoudig zijn om allemaal te vinden: ze zijn op veel uiteenlopende en creatieve manieren verstopt in de levels – of ze zijn juist volop zichtbaar, maar slechts bereikbaar door een puzzel op te lossen.

Dat doe je dus deels door eieren door het level te schieten, maar dat is niet de enige functie van de eieren die Yoshi vergaart: door ze tegen bepaalde oppervlakken te laten stuiteren, kun je ze van kleur laten veranderen. Dit is niet alleen een esthetische verandering, maar ook een functionele. Eieren met stippen in een andere kleur dan groen hebben namelijk een soort power-up, zoals het geven van extra munten of eieren.

Een andere power-up in Yoshi’s Crafted World wordt gevormd door de kostuums. Daar kun je Yoshi van voorzien voordat je een level binnengaat, wat je in dat level wat armor oplevert. Wel is het zo dat je kostuum niet oneindig meegaat: als het te veel damage voor je tegenhoudt, breekt het.

Bepaal je eigen moeilijkheid

Ook heeft elk level twee varianten: de voorgrond en de achtergrond. Als je een level uitspeelt, kun je daarna in een soort time trial de achtergrond van het level verkennen: ga zo snel mogelijk door de achtergrond van hetzelfde level heen, waarbij je ook alle Poochy Pups moet verzamelen die verstopt zitten in allerlei elementen. Die houden zich in het hele level op en zijn lang niet altijd even zichtbaar. Zo kan een Poochy Pup zich schuilhouden op een achtergrondelement dat behoorlijk ver weg staat – en dus buiten de focus vallen. Je zult dus goed moeten kijken naar het hele scherm, terwijl je je een weg door het achtergrondlevel baant. Zeker omdat er een bonus is verbonden aan het snel voltooien van het level, kan dit nog best een pittige spelmodus worden.

Nu we het toch over de moeilijkheidsgraad hebben, heeft Nintendo gezegd dat er een Mellow Mode wordt geïmplementeerd waarmee Yoshi vleugels krijgt. Daarmee kan het schattige draakjes zijn flutter jump oneindig voortzetten. Deze keert dus terug uit Poochy & Yoshi’s Woolly World. Maar verder is het min of meer aan jezelf om de moeilijkheidsgraad te bepalen. De levels zelf zijn, over het algemeen, redelijk eenvoudig te doorkruisen. Echter, door de eerdergenoemde collectibles kun je zelf bepalen hoe moeilijk je Yoshi’s Crafted World wilt maken. Als je echt de volle honderd procent wilt behalen, zal je daar een flinke kluif aan hebben.

Samen op avontuur met Yoshi en Yoshi

Ook de co-op mag natuurlijk niet ontbreken in Yoshi’s Crafted World, en dat doet hij dan ook niet. In deze modus waggel je met een vriend, die slechts één van de Joy-Con-controllers gebruikt, door de levels heen. De rollen die je daarbij kunt spelen, zijn in principe beschikbaar voor beide spelers. Wel is het waarschijnlijk verstandig om af te spreken wie welke rol voor het grootste deel op zich neemt.

De twee Yoshi’s kunnen op elkaar rijden, waarbij de ene speler het lopen en springen bedient en de ander het richten en schieten van eieren op verschillende elementen in de spelwereld. Zeker als je tegen de klok werkt in de achtergrondlevels, zal je de samenwerking met je vriend of vriendin goed moeten stroomlijnen om op tijd de finishlijn te halen.

Voorlopige conclusie

Al met al kijk ik uit naar Yoshi’s Crafted World: de platform-gameplay lijkt goed in elkaar te zitten en het verzamelen van collectibles zou zomaar behoorlijk frustrerend kunnen zijn – en dat bedoel ik alleen maar positief. Platformers komen het beste tot hun recht als er denkwerk vereist is en dat lijkt bij Yoshi’s Crafted World wel goed te zitten.

Het zal zeker niet de meest vernieuwende game worden, verre van zelfs. Maar Yoshi hoeft naar mijn mening (tot op zekere hoogte) niet innovatief te zijn om vermakelijk te zijn. Zolang de levels creatief (no pun intended) blijven aanvoelen, dan is Yoshi’s Crafted World een prima game om wat bij te komen van al het gamegeweld dat 2019 ongetwijfeld gaat bieden.

Dit artikel maakt deel uit van onze Fast Forwards-reeks, waarin we in december en januari vooruitblikken op de games van het nieuwe jaar. Hiervoor gebruiken we informatie die online beschikbaar is, eerdere speelsessies van de redactie, keiharde speculaties en/of rijke fantasieën over wat we willen zien in deze games. Laat ons vooral in de reacties weten waar jij zin in hebt in 2019 en waar je meer over wilt lezen!

 1.   
  Rijstekorrel's avatar

  Ziet er wel geinig uit net iets leuker dan Toad, deze vond ik gewoon te saai/rustig voor mij.
  Ik hoop dat er hiervan ook nog een demo komt, dan kan ik hem eerst eens uitproberen.

 2.   
  Dondonz's avatar

  Voortgeborduurd. I see what you did there…
  Game ziet er erg leuk uit. Deze ga ik zeker spelen met m’n maatje.