Preview: Death Stranding

Na Hideo Kojima’s vertrek bij Konami heeft hij zich losgerukt van de Konami-kettingen en is met een geheel eigen studio op de proppen gekomen: Kojima Productions. Samen met het Nederlandse Guerilla Games hebben zij de Decima engine gemaakt, de game waar de exclusieve PlayStation 4-titel Death Stranding op draait.

Tijdens de E3 van 2016 is Death Stranding al onthuld, opvallend genoeg is er tot op heden weinig concreets bekend over de game. Erachter komen waar het spel nou daadwerkelijk om draait, lijkt deel uit te maken van het op te lossen mysterie…

Wat is Death Stranding?

Gezien de gameplaybeelden van Death Stranding niet tonen wat de acties betekenen, is het vooral giswerk om het plot van de game ietwat uit te pluizen.

Allereerst zijn er de diverse koeriersbedrijven, om ze zo maar te noemen. Bridges, Fragile Express en Pharaoh zijn op het moment de vervoerders die bekend zijn. Vergelijk het met PostNL, UPS en DHL, koeriersdiensten die pakketjes van punt A naar een punt B moeten brengen, al komen ze hopelijk ditmaal wel op tijd.

Death Stranding gaat ook geen walking simulator worden, zoals velen op het moment beweren. De game bevat vele vijanden, waarvan één onder meer te zien was in de kortstondige trailer op de Tokyo Game Show. Daarnaast ben je in het bezit over een klein arsenaal aan wapens om tegenstanders van buskruit te voorzien.

Dan heb je ook nog eens te maken met de Chiron-geesten en de baby die Sam Porter Bridges, het hoofdpersonage van Death Stranding, constant bij zich draagt. Welke functie de geesten en de baby precies vervullen is nog onbekend, maar te druk hierover speculeren resulteert slechts in valse verwachtingen.

Persoonlijk zie ik Death Stranding als een game die bruggen wilt slaan tussen de wetenschap en het bovennatuurlijke. Een ketting vol met de wiskundige en natuurkundige formules die Sam in de game draagt, toont alleen al de complexiteit die Kojima in Death Stranding naar boven wilt brengen.

Silent Hills, maar dan anders

Voordat Kojima Konami verliet, werkte hij samen met Guillermo del Toro en Norman Reedus aan een nieuwe deel van de Silent Hill-serie. Aangezien Del Toro en Reedus tevens werken aan Death Stranding, is het niet geheel onverwacht dat die game connecties kent met Silent Hills.

Vele gebeurtenissen die in P.T., de ooit speelbare teaser van Silent Hills, plaatsvinden, lijken in verband te staan met Death Stranding. Verschillende schilderijen en foto’s in P.T symboliseren de omgeving waar Death Stranding zich afspeelt, maar daar stoppen de gelijkenissen bij lange na niet.

Wanneer je bij je radio in P.T. staat, spreekt de stem uit de speaker over een gruwelijke moord door een vader op een zwangere vrouw en haar kinderen. Als je op een gegeven moment kijkt naar de laatste trailer van Death Stranding, probeert Sam te grijpen naar een foto waarop zijn gezin te zien is. Een gezin die aan alle omschrijvingen van de omroeper uit P.T. voldoet.

Spelen we nu al het spel?

Maar wat als ik je vertel dat je Death Stranding nu al kan spelen? Het is echter hoogstwaarschijnlijk niet de vorm die je op het moment voor ogen hebt: een zogenaamde Alternate Reality Game (ARG) lijkt op het moment bezig te zijn voor Death Stranding.

ARG is een middel dat steeds meer games hanteren voor promotie-doeleinden: Overwatch deed het met Sombra, Cyberpunk 2077 doet het met de gameplay trailer en Battlefield 1 maakte er gebruik van met de bekendmaking van Battlefield 5.

De ARG van Death Stranding is daarentegen zeer complex. In de trailers die zijn verschenen zitten veelal cryptische berichten verborgen, maar dan moet je wel in bezit zijn van een paar extreem goede ogen en geheugen. Wanneer je de trailers dan ook zeer aandachtig bestudeerd en daarmee ook kijkt naar de kleinste dingen, openen je ogen mogelijk voor antwoorden van het complexe mysterie.

De ketting van Lindsey Wagner is een goed voorbeeld van deze complexiteit. De ketting heeft balletjes op diverse plekken en het is vrijwel zeker dat hier een code in verstopt zit. Gezien het feit dat dit dusdanig ingewikkeld is, is deze vooralsnog niet opgelost.

Dan is er ook nog een ander probleem: er is nog nooit een bevestiging geweest vanuit het kamp van Kojima dat er een officiële ARG van Death Stranding aan de gang is. Al is dat an sich logisch te noemen; geen enkele ontwikkelaar bevestigt een ARG die bezig is.

Wil je een kijkje nemen in de keuken van deze gemeenschap, meer weten over dit fenomeen of zelfs helpen om enkele mysteries te onthullen, dan raad ik je aan om een kijkje te nemen op deze pagina.

Dat Kojima houdt van mysteries is overigens ook geen geheim meer; zo heeft hij in het verleden zelfs de studio Moby Dicks opgezet, een niet-bestaande studio puur en alleen om Metal Gear Solid V: The Phantom Pain geheim te houden.

Voorlopige conclusie

Het is onwaarschijnlijk dat Death Stranding simpelweg Silent Hills is; de rechten van de franchise liggen tenslotte nog bij Konami. Maar dat er onderdelen van Silent Hills in Death Stranding worden gebruikt, kan wel heel snel worden bevestigd.

Ook is het vrijwel onmogelijk om te zeggen wat Death Stranding nou precies is; de trailers en alle hints rondom de game zijn niet bepaald veelzeggend voor het verhaal. Zelfs de uitverkorenen die de game al hebben mogen spelen zeggen dat de trailers pas na enkele uren duidelijk worden.

Death Stranding verschijnt in ieder geval exclusief voor de PlayStation 4. Kojima heeft tevens de belofte gedaan dat de game zal verschijnen voordat de remake van de film Akira in de Japanse bioscopen draait (een film nog zonder geplande releasedatum), maar ook voordat de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad worden gehouden in de zomer van 2020.

Dit artikel maakt deel uit van onze Fast Forwards-reeks, waarin we in december en januari vooruitblikken op de games van het nieuwe jaar. Hiervoor gebruiken we informatie die online beschikbaar is, eerdere speelsessies van de redactie, keiharde speculaties en/of rijke fantasieën over wat we willen zien in deze games. Laat ons vooral in de reacties weten waar jij zin in hebt in 2019 en waar je meer over wilt lezen!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren