Subnautica gratis te downloaden in Epic Games Store

De lancering van Epic Games’ eigen antwoord op Steam zal niemand ontgaan zijn; vorige week lanceerden de Fortnite-makers direct vanaf The Game Awards 2018 hun nieuwe distributieplatform, Epic Games Store, waaronder meteen al een kleine catalogus aan (exclusieve) games op werd gegooid. En natuurlijk, alle Fortnite-spelers op pc zagen hun launcher sindsdien omgetoverd worden tot een interactieve webwinkel.

Nu is voor Epic de tijd aangebroken het nieuwe platform van een boost aan nieuwe klandizie te voorzien — en dat wordt natuurlijk gedaan met, je zag het al aankomen, gratis games. Vanaf 14 december trapt die voortdurende actie af, met niets minder dan het kletsnatte Subnautica.

Van indie-ontwikkelaar Unknown Worlds kwam begin dit jaar Subnautica dan (eindelijk) uit Early Access op Steam, later gevolgd door een officiële release op Xbox One en nog iets later ook PlayStation 4. De game was bij release misschien nog niet perfect, maar wist wél te overtuigen als een ijzersterk survivalspel op zee. Vooral diep daarin, welteverstaan.

Voor Unknown Worlds stopt het verhaal van hun maritieme avontuur daar verder nog lang niet, aangezien de ontwikkelstudio eerder deze zomer nog liet weten te werken aan een stand-alone uitbreiding — Subnautica: Below Zero.

Terwijl Subnautica tot en met 27 december gratis binnen te halen is via de Epic Games Store-software, belooft Epic gebruikers elke twee weken weer van een nieuwe gratis game te voorzien. In ieder geval gedurende het hele eerste jaar van de online winkel. En ja, daarbij belooft de ontwikkelaar ook meewerkende studio’s te compenseren in hun aandeel mogelijk gemiste aankopen.

Vanaf 28 december schakelt de Epic Games Store over op een andere gratis game; Super Meat Boy. Die moet dan weer tot 10 januari gelden als de volgende freebie van Epics nieuwe platform.

Hoewel Epic nog niet bepaald een enorme catalogus aan downloadbare pc-spellen heeft opgebouwd, lijken de lijntjes al lekker uit te lopen. De iconische PlayStation 3-indie Journey blijkt nu ook exclusief naar de Epic Games Store geport te worden en ook het Souls-achtige Ashen liet Steam nog last-minute in het stof bijten omtrent hun pc-verschijning.

 1.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  Epic gaat zo wel érg lekker. De laatste tijd zien we enorm veel verschillende distributieplatformen opbloeien, maar ik krijg sterk het idee dat de Epic Games Store here to stay is. In ieder geval wel als ze dit hele jaar rond nog allerlei (goede) gratis games gaan verloten én hun gigantische Fortnite-afzetmarkt blijven behouden.

  Heel eerlijk: Steam loopt al langer de kantjes er vanaf en (onder meer) Epic geeft sommige ontwikkelaars wél een eerlijker aandeel. Dan zou het me echt niet gek lijken als we anno 2019 wat serieuze verschuivingen in populaire digitale gamewinkels gaan zien.

 2.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  @Tom Kauwenberg: ik heb deze game al sinds dag een via early eerlijk heb hem nog geen ene keer gespeeld ik voel nu niet echt een vibe van ziet dr dik uit ofzo

 3.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @the ultimate gamer boss: Compleet irrelevant ten opzichte van mijn reactie of het artikel, maar bedankt voor de mention.

 4.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  @Tom Kauwenberg: heb je wel goed geslapen tom ik vind wel dat je de laatste tijd een iets minder vriendelijke toon hebt hier tegen leden oke ik vind fe game niets ik heb dr spijt van dat ik deze rommel gekocht heb

 5.   
  Thijs.'s avatar

  Ik zet nog steeds mijn twijfels bij de Epic store. Het is natuurlijk goed dat we concurrentie hebben op de pc qua platformen. Echter is de support van Epic gewoon weg bizar slecht. Dit hebben ze al regelmatig aangetoond bij Fortnite. Nu ook bij de store. Er zijn mensen die Ashen wouden ‘terugbrengen’ ondanks dat Epic claimed dat dit easy as A B C is viel dat weer vies tegen. Zie het ook niet snel veranderen.

 6.   
  mattioza's avatar

  @Tom Kauwenberg: Eigenlijk is het soort van wel relevant, aangezien het over Subnautica gaat. Langs de andere kant, hoe weet je dat het een slechte game is, als je het niet eens de kans gegeven hebt om hem op te starten. En had je dan niet beter de aankoop bespaard, als je al op voorhand weet dat het jou niet genoeg aanspreekt.

  Wat de Epic Games Store betreft, ik heb het de laatste dagen allemaal wat gevolgd, zal erg boeiend worden om hier de evolutie te zien. De ontwikkelaars hebben ze achter zich met die verdeel percentages 88/12, er zijn al verschillende (vrij grote) games dat aangekondigd hebben tijdelijk exclusief (voor een jaar) op de Epic Games Store uit te komen in plaats van op Steam. De consument overtuigen zal een stuk moeilijker zijn, dat heeft diverse redenen. De meeste spelers hebben honderden games op Steam, ze wensen dit niet op het spel te zetten om naar de concurrentie over te stappen. Daarnaast is Epic Games/Tecent niet echt populair, zeker niet na de stopzetting van Paragon en ontwikkeling Unreal Tournament om Fortnite te verbeteren. Ook het refund beleid, zoals Thijs aanhaalt, is nog een duister punt. Steam heeft natuurlijk ook veel meer (handige) functies. Maar het is momenteel erg moeilijk om de prestaties van de Epic Games Store nu al te evalueren. De store bestaat nog maar een week en is nog in volle opbouw, het platform bevat voorlopig ook nog maar een 5-tal games. Ze hebben wel voor 2 mooie launch-titels gezorgd en het systeem van gratis games weggeven werkt altijd. In 2019 willen ze bijvoorbeeld ook nog inspringen op de mobiele markt.
  Hoe dan ook, denk niet dat Valve zich meteen grote zorgen maakt, maar wel goed dat er eindelijk eens een grote concurrent is opgestaan.

 7.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @the ultimate gamer boss: Was verder niet onvriendelijk bedoeld; ik moest gewoon een beetje lachen om je berichtje.

  Geldt trouwens ook een beetje voor het feit dat je iets wat je dus nog nooit gespeeld hebt, nu ineens afschrijft als “rommel”.

 8.   
  mattioza's avatar

  ‘Je reactie moet eerst worden goedgekeurd.’ Hehe lol, sinds wanneer is dat. Mijn reactie zal weer te lang zijn. 😀

 9.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @mattioza: Ik heb geen idee hoe dat systeem reacties filtert, maar ja; langere berichten maken er sneller kans op. Sterker nog, ook de berichten van de redactie worden nog meermaals in de keuringfolder gesmeten. Superhandig, hah.

  Hoe dan ook, ik heb ‘m even goedgekeurd en wel. Dank voor de heads-up.

  Overigens doelde ik met die irrelevantie ook meer op het punt dat @the ultimate gamer boss specifiek mij tagde in het bericht, terwijl ik al sinds de review weet dat hij het spel al lang heeft, maar niet aan wil raken. Noem me veeleisend of onvriendelijk, maar dan is dat gewoon niet echt info waarvan ik een gat in de lucht spring, vooral gezien de context. Mijn excuses als dat bot overkomt.

  Interessanter vind ik daarom ook de hele discussie die ontstaat rondom Epic Games Store en hun plannen (waarvoor dank @Thijs. en @mattioza met wederom leuke visies). En inderdaad, als Epic ook kan overtuigen op het front van refunds en communicatie richting klanten, dan zit er voor Steam best een aardige bedreiging in.

  Wat dat betreft denk ik dat de komende, zeg, drie maanden best beeldend kunnen zijn voor de deuk die Epic in Valve kan slaan. Gooi er nog een aantal leuke gratis titels tegenaan, werk ondertussen stevig aan de communicatie en de UX en voor je het weet is een potentiële Steam-killer geboren. Misschien niet per direct, maar wel eentje voor de (nabije) toekomst. Dat zou nog eens wat zijn.

  Sowieso mogen we die concurrentie aanmoedigen, want Steam is allang niet echt on top of their game meer. In ieder geval niet als het aankomt op grote partijen binnenhouden en op tijd innoveren.

 10.   
  CHILLOZZ's avatar

  mmmmm vaag ik wil die game opzich wel.. vooral als hij dus gratis is. ECHTER ik ga naar die pagina en klik die kop van subnautica aan en daar staat dan COMMING SOON..

  Ik kan m dus niet downloaden…. Of is daar nog een exacte tijd wanneer je die kunt downloaden..

  [ja ik heb niet heel t artikel gelezen zal dat nu eens even doen]

 11.   
  PSPfreaky's avatar

  @CHILLOZZ: Zit hier ook al de hele ochtend en middag te wachten. Communicatie van Epic Games is weer top 🙂

 12.   
  CHILLOZZ's avatar

  @PSPfreaky:

  Hij doet het nu wel bij mij 😉

 13.   
  PSPfreaky's avatar

  @CHILLOZZ: Nu wel ja, maar het was helemaal onduidelijk wanneer hij beschikbaar zou komen 😉

 14.   
  ObiWanKeNoah's avatar

  Kan iemand mij uitleggen hoe bedrijven geld verdienen met dit soort acties want ze doen het vast niet omdat het zo leuk is om dingen te geven.

 15.   
  mattioza's avatar

  @ObiWanKeNoah: De Epic Games Store doet dit om spelers naar hun platform te lokken. En Epic Games betaalt de ontwikkelaars om ze gratis beschikbaar te stellen.