The Game Awards 2018 trok zeker 26,2 miljoen live-kijkers

Ze liggen al weer een weekje achter ons, The Game Awards 2018, maar met een portie terugblikken is niks mis. Geoff Keighley, de man achter het prijzengala voor games, sprak met Variety over het ontvangst van de volledige uitzending van zijn awardshow. En ja, wederom groeide het aantal kijkers weer gestaag.

Ten opzichte van dezelfde show een jaartje terug namen de kijkcijfers voor The Game Awards 2018 met zeker 128 procent toe, tot wel 26,2 miljoen kijkers. Verspreid over verschillende streamplatformen en een globaal publiek, wist Keighleys eigen gala net niet de Oscars te verslaan; die harkten dit jaar 26.5 miljoen kijkers binnen, een recordlaagte voor het fenomeen.

Voor Keighley kwam die toename in kijkers wel een beetje als een verrassing. Vorig jaar sprongen de kijkcijfers van zijn vaste awardshow namelijk vooruit met een toename van 202 procent (hoofdzakelijk door een expansie richting China), waardoor dit jaar eigenlijk niet anders dan een daling had kunnen worden:

“The fact that we continue to grow amazes me. I thought last year was the best we would see, both in terms of audience and response.”

“It sort of shows the Game Awards is a massive event for the industry.”

De uitzending bleek niet alleen voor Keighley en zijn team een gigantisch succes. Door de toename in kijkers was het ook Twitch‘ drukst bekeken livestream ooit en ook op Twitter stond #TheGameAwards weer een avond lang fier bovenaan de trending onderwerpen.

Niet gek ook, aangezien de complete show uitgedost was met aardig wat verrassingen. Denk aan God of War als Game of the Year (en dus niet Red Dead Redemption 2), de spraakmakende speech van Esports Player of the Year of de vele, bombastische muziekoptredens die de show hun eigen sfeer gaven.

Daarmee lijkt The Game Awards als eigen merk aardig op weg om écht een household name te worden binnen het game-landschap. En toch ziet Keighley meer veranderingen nog wel zitten. Zo zou hij graag met de show “op pad” gaan buiten Los Angeles, maar ziet hij ook meer feedback van de kijkers als een goede manier om The Game Awards te blijven verbeteren voor de komende jaren:

“Hopefully we’ll get big enough to travel the show around the world. It would be cool to be like the Olympics and travel to do the show live from Tokyo or live from London. I don’t think our show always has to be in Los Angeles.”

“There is such a huge opportunity and interest internationally. That’s what I want to do more this year: Listen to people and figure out how to do more with these awards.”

Heb jij genoten van The Game Awards 2018, zij het live of later? Schroom vooral niet je eigen mening over het prijzengala ook te delen met je mede-gamers van Gamersnet!

  1.   
    Tom Kauwenberg's avatar

    Unaniem gewoon een hele fraaie show, in ieder geval op het gebied van productie en verzorging. Al die live-muziek, veel nieuwe aankondigingen en dat “liefde voor gaming”-gevoel maken het dat het écht een plezierritje van 3,5 uur was.

    Tegelijkertijd was het wel érg lang, en werden sommige categorieën alsnog wat haastig behandeld. Wat dat betreft, ben ik wel voor een kill your darlings-aanpak om wat vetjes van de show weg te snijden.

    Houd het lekker op die grote namen, performances of onthullingen, en laat het vluchtig behandelen van allerlei esports-prijzen dan lekker achterwege. Zet die desnoods om in hun eigen aftershow of een zijproject van The Game Awards, om dan alsnog dat publiek te pleasen.

  2.   
    Ik kom Harambe wreken's avatar

    Op die furry na was het een goede show. Fuck de oscars

  3.   
    mattioza's avatar

    De Game Awards hebben ook zeker leuke aankondigingen meegebracht. Al waren de verwachtingen (ten opzichte van bv een E3) niet heel erg hoog. Zou zomaar kunnen dat de Game Awards een steeds belangrijkere rol krijgt qua evenement en aankondigingen.