Pc-versie RAGE 2 alleen te pre-orderen via Bethesda-website

Sinds de nieuwe opbrengstschalen op Steam zijn ingevoerd, blijft menig indie-ontwikkelaar weg van het platform in ruil voor winkels als de Epic Games Store, waar ze een groter deel van de opbrengsten mogen houden. Echter, indies zijn niet de enige developers die wegblijven van het populaire platform onder pc-gamers: ook Bethesda lijkt met zijn nieuwe games van Steam weg te blijven, zij het ongetwijfeld wegens andere (doch onbekende) redenen.

Eerder lanceerde het omstreden Fallout 76 al exclusief via Bethesda.net en nu lijkt het de beurt aan RAGE 2. Op de Game Awards werd de releasedatum voor de game onthuld en nu zijn de pre-orders live – op Bethesda.net en fysieke winkels. Steam valt buiten de boot.

RAGE 2 is niet te vinden op Steam en ook derde partijen zeggen dat het platform voor hun codes Bethesda is, waarbij uitdrukkelijk wordt gezegd dat het niet om een Steam-code gaat. Ook op Bethesda’s website staat “Steam DRM” niet vermeld, waar dat wel geldt voor games als Fallout 4 en Prey.

Natuurlijk wil het nog niet alles zeggen dat momenteel niet op Steam te vinden is. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat het om tijdelijke exclusiviteit gaat, maar zelfs de optie van een simpele vergissing staat nog open. Totdat Bethesda concreet vertelt hoe het de pc-versie van RAGE 2 gaat verkopen, blijft het gissen. Echter, de uitgever heeft Steam al vaker ontweken, dus wellicht is het bedrijf wel definitief overgestapt op zijn eigen platform.

RAGE 2 verschijnt op 14 mei 2019 voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

 1.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  van de ene kant kan ik het dan ook wel weer begrijpen

 2.   
  tranceguy's avatar

  Maar ik kan je vertellen dat de grote massa wegblijft van die kansloze launchers dus veel hebben ze er niet aan. Ik weiger gewoon als het niet op steam is. Dan lopen ze maar miljoenen inkomsten mis het interesseert me geen ruk, Wij bepalen of het een succes wordt niet Bethesda of welke andere rukuitgever dan ook. Want ja als ze dit soort praktijken aan de dag gaan leggen noem ik e gewoon zo. Als ze zo gaan doen koopt niemand hun producten nog dus beter doen ze of normaal of steam of ze kunnen heel die shit vergeten en in hun reet steken.

  Want ik weet niet waar ze mee bezig zijn maar dit gaat niet werken met een wildgroei aan launchers waar wij noiet op zitten te wachten. En het is ook noiet nodig ook met zo’n top systeem als Steam. Ik kan er geen greintje begrip voor opbrengen en zeker niet als ze zo gaan doen. Hopelijk negeert de grote massa dit soort wanpraktijken.

 3.   
  Supermanneke's avatar

  Dat maakt het makkelijker voor Bethesda on refunds te weigeren ;).

 4.   
  Alfa Warrior's avatar

  Gamersnet doet alsof de Bethesda weg blijft van steam vanwege het geld.
  Bethesda blijft niet weg vanwege het geld -deze grote bedrijven hebben al lang al 1-op-1 afspraken met Steam.

  Bethesda blijft weg van Steam omdat Steam refunds heeft, omdat Steam een review systeem heeft, waar Fallout 76 al gelijk niet meer door verkocht zou worden.

  Bethesda houdt heel veel van hun huidige Pre-order hype. Normale winkels hebben een return-beleid van 0 dagen op PC games, dit omdat ze niet kunnen garanderen of iets al gebruikt is of niet. Steam kan je – 2 weken & met maximaal 2 uur gespeeld – een spel refunded. In het geval van F76 waren de reviews al voldoende om mensen af te schrikken.

 5.   
  MikeGevers's avatar

  @Alfa Warrior: Er wordt helemaal niet gezegd dat Bethesda dit vanwege het geld doet. Het wordt simpelweg gezegd dat indies het doen voor het geld. Wat Bethesda’s beweegredenen betreft, wordt helemaal niets gezegd of gespeculeerd. Wat de reden ook is, Bethesda weigert (vooralsnog) om RAGE 2 uit te brengen via Steam, punt.

  Maar goed, ik heb het aangepast zodat er geen enkel misverstand kan bestaan.

 6.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Alfa Warrior: Het is een flinke aanname, maar ik vind ‘m niet onmogelijk, nee.

  Bovendien ligt dat soort voorzichtigheid van Bethesda ook in lijn met het reviewbeleid wat ze twee jaar terug een keer doorgevoerd hebben. Dan blijf ik dit soort keuzes toch weer apart vinden; een beetje als een motie van wantrouwen richting hun eigen producten.