Preview: Devil May Cry 5

Devil May Cry is ein-de-lijk terug! Het edgy reboot-uitstapje DmC: Devil May Cry van Ninja Theory viel niet bij iedereen in de smaak: waarom niet gewoon méér avonturen met de Dante die we kennen? De terugkeer van de oude, vertrouwde Devil May Cry komt dan ook als een geschenk uit de Capcom-hemel. Maar een throwback naar weleer is onvoldoende voor Capcom en alles lijkt dan ook met het vijfde deel uit de kast te worden getrokken om fans en nieuwkomers omver te blazen.

Laat de duivel maar huilen

De niet-ingewijden die denken dat Devil May Cry een reeks simpele hakspelletjes zijn waarbij je met de minste moeite de ziekste combo’s uit je mouwen tovert, komen van een koude kermis thuis. Toegegeven, je komt een eind door een paar moves en combo’s te leren en voor de rest op knoppen te rammen, maar de game laat zich beter vergelijken met spellen uit het fighting-genre: Devil May Cry beloont je pas echt als je er tijd en moeite in stopt.

Alleen dan voel je namelijk het beste dat Devil May Cry te bieden heeft. Want wanneer je een demoon slaat, steekt en beschiet met zulke perfect getimede combo’s dat je geen opening laat, de muziek steeds meer lagen krijgt, je ziet dat je meter langzaam stijgt van een magere B naar een triple S rank? Dát glorieuze gevoel als je in de zone zit? Dat is pas écht Devil May Cry.

En ik heb er alle vertrouwen in dat dit gevoel ook in Devil May Cry 5 centraal staat. Nero, protagonist van Devil May Cry 4, is terug om demonen in stukken te hakken met prothetische Devil Breaker-arm en zwaard, laatstgenoemde compleet met interne verbrandingsmotor voor die extra vlammenshows.

Ook al is het mogelijk upgrades voor je wapens te krijgen en kun je tussen verschillende Devil Breakers wisselen, lijkt Nero een traditionelere vechtstijl te kennen. De twee andere speelbare personages beloven namelijk veel meer onder stoelen of banken vandaan te trekken.

Variatie maal drie

Want inderdaad, waar deeltje vier je met Nero en Dante liet spelen, pronkt Devil May Cry 5 met maar liefst drie personages die je onder de knoppen kunt nemen. Dante vecht met zwaard en pistolen, maar ditmaal ook onder andere met een motor, alsook de hoed Faust.

Het mysterieuze derde personage V laat je voor het eerst in de geschiedenis van de serie gebruikmaken van summons, om je gevechten te winnen. Verwacht een kraai, panter en golem in te zetten terwijl je ook zelf met je staf nog een combo of twee aan elkaar rijgt.

Prachtige demoontjes

Waar we al meermaals Resident Evil 2 de hemel in hebben geprezen om zijn visuele poespas, hebben we dat nog te weinig gedaan voor Devil May Cry 5. De game is gebouwd op dezelfde engine als diezelfde remake van de zombie-klassieker en oogt net zo schitterend, al ligt de focus compleet elders.

Een blik op de adembenemende screenshots en het wordt wel duidelijk hoe divers de RE Engine door Capcom wordt ingezet. Devil May Cry 5 wisselt namelijk de claustrofobische gangetjes van Resident Evil in voor grote open arena’s waar lichteffecten van wapens en slachtoffers afspatten. Dat levels ook zijn opgevuld met sloopbare omgevingen, zoals tafels en auto’s, die je gewoon meeneemt in je allesvernietigende razernijen, zorgt nog eens voor extra episch ogende gevechten.

Voorlopige conclusie

Devil May Cry 5 biedt een throwback naar het vertrouwde, maar stuwt de reeks ook vooruit met oude bekenden en nieuwe gezichten, alsmede traditionele hack-and-slash gameplay en compleet onverwachte vechtstijlen. Capcom maakt met Devil May Cry 5 dan ook een heleboel beloftes: we komen er 8 maart achter of de ontwikkelaar deze allemaal weet in te lossen.

Dit artikel maakt deel uit van onze Fast Forwards-reeks, waarin we in december en januari vooruitblikken op de games van het nieuwe jaar. Hiervoor gebruiken we informatie die online beschikbaar is, eerdere speelsessies van de redactie, keiharde speculaties en/of rijke fantasieën over wat we willen zien in deze games. Laat ons vooral in de reacties weten waar jij zin in hebt in 2019 en waar je meer over wilt lezen!

  1.   
    Thijs.'s avatar

    DmC:Dmc met heel veel plezier gespeeld. Blij dat er een nieuw deel komt. Wat ik zo lees heeft het erg veel potentie om een mooi deel neer te zetten.