Het jaar 2018 loopt langzaam tegen zijn einde aan. 2019 biedt nieuwe kansen en mogelijkheden, zo ook op het gebied van gamen. PlayStation komt mogelijk met een aankondiging voor wat alweer de PlayStation 5 moet worden, games als The Elder Scrolls VI beginnen meer vorm te krijgen en een nieuwe Pokémon-game zal uit de lucht komen vallen, om zo maar een paar voorbeelden op te noemen.
Toch wil ik het niet hebben over wat 2019 inhoudelijk gaat brengen, of wat er mogelijk staat te wachten. Nee, in dit artikel wil ik een kijkje in mijn glazen bol nemen. Al kloppen de voorspellingen vaak niet, we maken tenslotte nog geen gebruik van vliegende auto’s op dit moment, is het toch zeker interessant om te speculeren hoe het hedendaagse gamen zal veranderen in de toekomst.
Hoe interessant de ontwikkelingen rondom Discord, met betrekking tot specialisatie in de gameverkoop, denk ik niet dat hier de toekomst ligt. Neem alleen maar het voorbeeld van Twitch: zij maakten ook gebruik van hun online platform voor de verkoop van games. Ja, hiervoor heb ik het woord ‘maakten’ gebruikt, want Twitch is bezig om deze service offline te halen. Zij zien nu al in dat er weinig toekomst zit in een platform als dit, al heeft dat wellicht ook weer te maken met de populariteit van Steam.
Nee, ik denk dat iedere ontwikkelaar voor een zogenaamde game pass gaan kiezen. Neem als voorbeeld Xbox en Electronic Arts, beide maken al gebruik van deze digitale passen. Gezien Ubisoft, Bethesda, Activision en Blizzard (Activision en Blizzard zitten bij elkaar met Battle.net), allemaal hun eigen platform en launcher hebben, is het nog maar een kwestie van tijd voordat zij ook hun pijlen zullen richten op de passen.
Dit is zeker niet vreemd te noemen, mensen neigen nu meer eerder naar een digitale kopie van de game dan een fysieke. Wie wil er nou constant belaagd worden met doosjes die alle ruimte in je kamer innemen, terwijl je het ook gewoon in je digitale bibliotheek kan zetten. Een snelle internetverbinding zorgt er tevens voor dat de game al om klokslag twaalf uur kan spelen, waardoor je niet meer langs de winkel hoeft te gaan.
En deze snelle internetverbinding is ook in de toekomst nodig. Internetbedrijf VodafoneZiggo maakte onlangs zelfs bekend dat Utrecht de eerste gigabit-stad in Nederland gaat worden. Hier kunnen downloadsnelheden van 5 gigabit per seconde mee worden gehaald. Een hele belangrijke ontwikkeling voor de toekomst.
Vele ontwikkelaars zijn bezig met het faciliteren van streamen van games via de cloud. Ubisoft is bijvoorbeeld bezig met het testen van Assassin’s Creed Odyssey via het door Google ontwikkelde Project Stream. Microsoft is daarnaast bezig met Project xCloud. Hiermee moeten games zelfs naar mobiele telefoons worden gebracht. Al deze plannen vereisen een snelle maar zeker ook een stabiele internetverbinding.
Al gaat het streamen van games naar de mobiele telefoons daarentegen naar mijn mening, weer heel snel worden weggestopt. Mensen zitten niet altijd te wachten op een zeer gecompliceerde game op hun smartphone. Neem voorbeeld aan Diablo Immortal: die game is met zeer grote overtuiging door de fans van de franchise ontvangen. Althans, dat is wat Blizzard had gehoopt, de realiteit heeft hen echter iets heel anders doen uitwijzen.
Maar dat streamen een grote opkomst gaat maken, dat is zowat wel een zekerheidje te noemen. Consoles die we kennen zullen worden vervangen voor apps die geïmplementeerd zijn op de televisie. De vraag die dan voornamelijk naar boven komt, is of iedere ontwikkelaar wel een launcher zal uitbrengen. Makkelijker is een gigantische hub, zoals ook te zien is in de film Ready Player One van Steven Spielberg, waarbij je kan gaan en staan waar je wilt.
Cross-play is dan ook een belangrijk element die zal meedingen in de toekomst. Eerder dit jaar hebben we Sony al zien buigen tegenover de gamers omtrent deze ontwikkeling. Ongeacht het verschil in platform die de game laat draaien, mensen willen samen met elkaar kunnen spelen.
Gezien we zojuist het even hebben gehad over Ready Player One, kan ik het niet laten om de VR-scène hierbij te betrekken. Je kunt wel stellen dat de eerste generatie aan virtual reality is geflopt. De verkopen zijn niet denderend te noemen door het hoge prijskaartje dat hieraan gebonden is. Maar dit heeft ook weer te maken met de games die worden uitgegeven: er zijn te weinig pareltjes, ze zijn vaak te kort en er zit weinig variatie tussen.
Een tweede generatie zal dan ook komen. Betere graphics, meer mogelijkheden voor ontwikkelaars en een draadloze verbinding met het thuisstation zijn de speerpunten voor die generatie. Indien deze generatie een stuk goedkoper gaat worden dan de prijs waar de alternatieve dimensie in eerste instantie voor werd verkocht, wordt het een stuk aanlokkender voor gamers.
Ook andere technologie zal hierbij gaan helpen. Waar het nu nog nagenoeg onmogelijk is voor de gemiddelde gamer om daadwerkelijk te kunnen lopen, zullen vernuftigheden worden uitgevonden die dit mogelijk maakt. Virtual reality gaat in ieder geval een groot deel zijn van de toekomst voor gaming.
Games voor deze platformen kunnen natuurlijk niet uitblijven. Het Battle Royale-genre zal langzamerhand weer de grond in worden geboord, als het aan mij lag zou er nooit een opbloei van dit genre hebben plaatsgevonden. Maar oké, laten we dat onderwerp even met rust laten.
Red Dead Redemption 2 behoort bij de beste voorbeelden voor de toekomst: alles is tot in de puntjes uitgewerkt en het staat er allemaal spectaculair bij. De trend van gigantische open werelden wordt daarbij nog wel voortgezet. Natuurlijk moeten Cyberpunk 2077 en Star Citizen, de game die het meeste aan crowdfunding heeft opgeleverd, ook niet worden vergeten. Beide games tonen al zoveel potentie, ruim voordat ze de (digitale) winkelschappen mogen bewonderen. Het zijn twee games die hoogstwaarschijnlijk de hele industrie gaan laten opschudden.
Mijn toekomst lijkt daarentegen ietwat minder rooskleurig voor de indie-ontwikkelaars. Indies schieten op dit moment als paddenstoelen uit de grond. Games worden op een gegeven moment ook steeds makkelijker om te maken. In de game Dreams heeft een ontwikkelaar zelfs al Little Big Planet in zijn geheel nagemaakt.
Dit gaat er op een gegeven moment voor zorgen dat gamers door de bomen het bos niet meer zien, indies zullen nog maar magertjes worden verkocht. Doordat deze indies niet tot nauwelijks verkopen, zal dit resulteren in een industrie die niet te bekostigen is. Het resultaat: op een gegeven moment zullen indies, waarbij een klein team achter de productie staat, verdwijnen.
Maar niet alle ontwikkelaars zullen verdwijnen. De ontwikkeling die zal plaatsvinden, zal erin resulteren dat ontwikkelaars zich bij elkaar gaan scharen. Kleine bedrijven verenigen zich om te kunnen doorzetten. Een andere ontwikkeling, die op dit moment al gaande is, is dat grote partijen deze kleine partijen gaan opkopen. THQ Nordic en Microsoft zijn uitstekende voorbeelden van grote partijen die zich hiermee bezighouden.
Een vijftigste deel van Call of Duty of FIFA lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Op een gegeven moment zijn er gewoon te weinig vernieuwingen en ideeën om een spiksplinternieuw deel uit te brengen. Natuurlijk moet ook niet vergeten worden dat gamers het waarschijnlijk wel voor gezien houden, als het daadwerkelijk zo lang doorgaat.
Door de ontwikkeling omtrent de gamepasses worden eerder uitgebrachte games sneller uitgebreid met nieuwe content. Want wat heb je aan een game pass, als je alles al hebt gespeeld? In mijn optiek; vrij weinig.
En dat is op dit moment hetgeen dat mijn glazen bol me wil tonen. Zoals eerder gezegd; de toekomst kan natuurlijk niet in zijn volledigheid worden voorspeld. Sony is bijvoorbeeld een partij die niet helemaal duidelijk maakt wat ze nou precies in de toekomst voor ogen hebben, terwijl ze mogelijk wél over grootse plannen bezitten.
Desalniettemin is dit de visie die ik op dit moment voor ogen hebben. Heb jij misschien ook hele goede ideeën voor veranderingen die wellicht zullen plaatsvinden? Of ben jij het totaal oneens met mijn visie? Schroom dan vooral niet om deze in de reacties van je te laten horen.
Leuk artikel. Denk dat veel voorspellingen wel zullen kloppen. Wat VR betreft, heb je het over de aankomende 2e generatie. Volgens mij is de Virtualboy de eerste generatie, wat de huidige sets de 2e maakt. Vorige week las ik een artikel over VR-schoenen die Google heeft gepatenteerd. Je ziet steeds vaker dit soort zaken verschijnen. Ben erg benieuwd hoelang dat nog gaat duren.
Ik zie streamen nog steeds niet grootschalig gebeuren de komende 5 jaar. Er zijn idd een aantal plekken in de wereld die stabiel en snel internet faciliteren, maar dat is nog lang niet overal. Als bij wijze van spreken Microsoft kiest om te gaan voor Streaming-only, dan stoot je een deel van je klandizie af die niet het internet ervoor hebben. En dat zijn er momenteel nog erg veel.
Ik denk dat fysiek ook nog heel veel langer blijft dan je beschrijft. Er zijn echt nog te veel mensen die waarde hechten aan een hoesje. En ook het idee dat je met een CD altijd de game kan spelen, terwijl je digitaal het risico kan lopen dat je (oude) game een keer wordt verwijderd.
Ook ga je flink wat retailers krijgen die op de strepen gaan staan als de fysieke exemplaren verdwijnen. Tweedehands handel is voor een aantal bedrijven cruciaal. Er valt nog heel veel kinken uit de kabel te halen voor we jouw toekomstvoorspelling gaan halen. En ik zie dat echt pas in de generatie PS6 Xbox 3 gebeuren.
Jup
In grote lijnen zijn dit waarschijnlijk inderdaad de aanstaande veranderingen, maar zoals Amador al aangeeft: deze zijn wel langzaam van aard.
Vandaar ook dat je ziet dat onder meer Microsoft heel low-key inzet op game-streaming. Ja, het komt eraan. Maar ook hun volgende, vierde generatie van consoles gaat nog steeds een kastje met hardware kennen. xCloud is, zoals de naam al een beetje doet vermoeden, nu een project voor ernaast, niet “de nieuwe Xbox”.
Over VR blijf ik huiverig. Het blijft ontzettend leuke technologie, maar wel on-tie-ge-lijk niche op het moment. Bijna geen enkele echt grote partij gaat er hard op, en ook in het mainstream landschap blijft het nog allemaal relatief onbekend of ver buiten hun budgetten. Dat moet echt helemaal omdraaien, wil VR ooit nog dat “toekomst van gaming” stempeltje krijgen.
“Dit is zeker niet vreemd te noemen, mensen neigen nu meer eerder naar een digitale kopie van de game dan een fysieke. ” Dit betwijfel ik ten zeerste.
De streaming platformen zullen wel evolueren maar het fysieke kopie zal zeker nog blijven bestaan. Er is nog te weinig stabiel en snel internet voor handen. Vr gaat uit zijn pijp moeten komen als het op deze manier wil blijven bestaan. 3D gaming is ook helemaal uitgestorven. Ik zie zeker toekomst voor vr maar ik denk dat het helemaal anders zal worden dan het nu is. Touchpads en schermen zijn ook goed ontwikkeld. Ik ben benieuwd wat deze technologie zal doen in de komende tijd.
We zien al voor sommige games 2nd screen opduiken en Nintendo heeft zelfs een handheld met 2 schermen. Zou dit ook nog een verdere toekomst krijgen?
Vooralsnog zie ik weinig nieuwe dingen komen maar vooral verdere ontwikkeling van bestaande technologie.
Vr, touch,…
3d projectie zie ik nog niet meteen komen maar wie weet…