Reeks klassieke LucasArts-titels onverwachts naar Steam

Mocht je nog wat epische Episode 1: Racer of sublieme Sam & Max-titels in je Steam-catalogus missen, dan is vandaag de dag om slagen te slaan. Onverwachts heet Disney plots een zevental klassieke titels van wijlen LucasArts op het digitale distributieplatform gesmeten.

Opvallend, aangezien de spellen in kwestie voor jarenlang exclusief op GOG.com te vinden waren, voor velen nog altijd hét platform voor dit kaliber oudere glorie in games.

Voor LucasArts (en vooral Disney) zijn de titels niet de eerste verschijning op Steam, maar desalniettemin wel een aparte. De vernieuwde distributie op (nota bene een groter) ander platform werd vooraf dan ook nergens aangekondigd of expliciet gevraagd door retrospectieve liefhebbers, maar we kijken een gegeven paard natuurlijk niet in de bek. Vooral gezien de titels (tijdelijk) met een kekke korting te claimen zijn…

Om het even samen te vatten, de “nieuwe” en vooral nostalgische LucasArts-verschijningen op Steam zijn als volgt:

Disney sloot game-uitgever LucasArts anno 2013, toen het bedrijf tot op de nek diep in de ontwikkeling van Star Wars 1313 was. Sindsdien is het relatief stil geweest rond het sluiten van de legendarische onderneming, met deze post-mortem redistributie op Steam als een bijtijdse uitzondering.

LucasArts stond, naast de affiliatie als regisseur George Lucas’ eigen game-onderneming, met name bekend om een reeks ijzersterke point-and-click titels, alsmede een boel exclusieve samenwerkingen met het Star Wars-label. Met legio verschuivingen in het game-landschap verloren point-and-click games hun voetstuk, en kwamen de rechten van Star Wars-games al snel bij andere partijen terecht.

  1.   
    rolf1977's avatar

    Dat die rechten van de Star Wars-games bij andere partijen terecht kwamen werd snel pijnlijk duidelijk……