Gerucht: Xbox One zonder schijflezer op komst in 2019

We leven in het digitale tijdperk en ook wij gamers kopen steeds vaker onze spellen digitaal. Volgens een gerucht gaan we volgend jaar zelfs een volgende fase in, namelijk consoles zonder schijflezer. Er zoemen geruchten rond dat Microsoft aan een Xbox One-versie zonder discs werkt.

Volgens website Thurrott moet de nieuwe Xbox One-variant minimaal 100 dollar onder de adviesprijs van de Xbox One S duiken. Dat zou betekenen dat de nieuwe console voor maximaal 199 dollar over de toonbank moet gaan.

Met de nieuwe console zou ook een programma worden ingevoerd waarmee gamers hun fysieke exemplaren bij een deelnemende verkoper kunnen inruilen voor een downloadcode. Het is overigens niet bekend of de nieuwe Xbox bestaande Xbox-bezitters met andere onderscheidende features zal kunnen lokken waardoor een dergelijk programma nodig zou zijn.

Tegelijkertijd zou Microsoft werken aan een herziening van de Xbox One S, die wél een schijflezer zou hebben én ook goedkoper zou moeten zijn dan het huidige aanbod. Waar de schijfloze Xbox One begin 2019 zou moeten verschijnen, komt de nieuwe Xbox One S volgens de geruchten pas later in 2019 in de winkelschappen te liggen.

Tevens weten we dat Microsoft werkt aan een heuse opvolger voor de Xbox One, met Scarlett als codenaam. Volgens analisten zou het bedrijf de nieuwe console sowieso vóór de volgende PlayStation-generatie op de markt willen brengen. Het is niet bekend of Project Scarlett voorzien zal zijn van een schijflezer.

 1.   
  tranceguy's avatar

  Een XBO zonder schijflade/schijfjes? Neh, dat wil men niet… Ik verwacht overigens geen nieuwe gen maar een nog krachtiger broertje van de X in de familie….

 2.   
  Dedsec's avatar

  Bij een collectors edition is het wel handig, want soms heb ik niks met het spel.

 3.   
  Leukste's avatar

  Als ze met Scarlett volledige overstappen op digitaal zal dit nog wel de nodige reacties los maken voor wie graag nog een fysiek hoesje met spel in huis heeft.

  De herziening met de Xbox One S is volgens mij meer om te testen of met deze “milde” wijziging er al reacties komen.

 4.   
  Eshura's avatar

  Wel digitale spellen meer gaan waarderen, naar dat gaat mij te ver.

 5.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  Xbox gaat straks (nog) harder met de Game Pass, dus lijkt me vrij logisch dat er ook hardware volgt die dat onderstreept.

  Schijfjes zouden ook meer en meer zoals die van pc kunnen worden, zo langzamerhand. Wél een doosje en DVD, maar ook gewoon een code om de game digitaal te claimen. Lijkt me een zuivere middenweg.

 6.   
  tijn80's avatar

  Met digitale games ben je afhankelijk van beschikbaarheid op servers van de verkopende partij. Kijk bv naar Telltale. Bedrijf gaat failliet, games worden van Steam gehaald. Met schijfjes ben je altijd verzekerd van de game. Je mist in de toekomst dan alleen updates.

  Dus nee, ik heb liever fysieke games.

 7.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @tijn80: Microsoft heeft anders wel iets meer draagkracht wat betreft storage en netwerk, dus wat dat betreft zou ik niet vrezen voor Telltale-esque praktijken. Of in ieder geval vele malen minder snel. Microsoft is en blijft een gigant als bedrijf, ook buiten de games om.

  Overigens moet een flink deel van die fysieke games alsnog voorzien worden van (Day One) patches en DRM-lijntjes om überhaupt op te kunnen starten. Dus wat dat betreft, denk ik dat de fysieke schip sowieso al zo goed als uitgevaren is.

 8.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Er zal nog echt een hoop moeten veranderen aan xbox live (hetzelfde geldt voor psn) voordat mensen dit zien zitten denk ik

 9.   
  mattioza's avatar

  Als deze en de next gen xbox geruchten waar zijn, lijkt het erop dat Microsoft (zowel nu als bij de next gen) wil gaan voor een dure en goedkope variant. Denk dat ze hiermee al eens willen testen/voorbereiden, met het oog op de volgende generatie consoles in verband met hun mogelijke budget streamingconsole. Kan me niet voorstellen dat hun dure next gen xbox geen schijflezer meer zou hebben.
  Zoals hier ook wordt gezegd, zullen ze hoe dan ook het digitale meer in de verf moeten zetten. Nu wordt er bv. doorgaans bij release de digitale game duurder gezet om de fysieke exemplaren te promoten, dit zou dan omgekeerd moeten zijn om digitale aankopen te bevorderen en het fysieke aantal af te bouwen.