Inspiratiebron voor Super Mario is overleden

Mario Segale, de man wiens naam Nintendo ooit gebruikte ter inspiratie voor hun Italiaanse loodgieter, is vandaag te komen overlijden. De oud-vastgoedmagnaat is 84 geworden, maar zal door zijn verbintenis met Nintendo’s razend populaire mascotte ongetwijfeld nog naleven, ook al had zijn leven er verder weinig mee van doen.

Segale was anno 1970 de huurbaas voor Nintendo in Washington. Naar verluidt liep Nintendo destijds achter op de betalingen, maar werd Segale overtuigd de gehele onderneming niet uit zijn kantorencomplex te zetten — wel blijft onzeker of Segale daaraan voorafgaand boos zou zijn binnengestormd bij Nintendo. De Japanse ontwikkelaar zou als dank door de hoofdpersoon van hun volgende titel naar hem vernoemd hebben.

Daarvoor was de besnorde loodgieter enkel bekend als “Jumpman”, simpelweg omdat geboortevader en game-legende Shigeru Miyamoto tot dusver nog geen goede namen had bedacht. Met de Amerikaanse huurbaas vond Super Mario zijn inmiddels iconische naam pas, vooral ook omdat Nintendo besloten had betere namen te zoeken voor personages die de komende jaren door moesten leven.

Voor Mario Segale was het, achteraf in ieder geval, een flinke eer om een gedeeltelijke inspiratiebron van Nintendo’s mascotte te zijn. Toch hield hij zich verder vrij afstandelijk van alle media, en hoopte hij vooral herinnerd te worden voor zijn eigen prestaties, en niet die van de gelijknamige loodgieter, evenals van Italiaanse komaf.

Enigszins logisch ook; Mario Segale bleek immers ook een bijzonder succesvol ondernemer. De magnaat verkocht zijn bloedeigen constructiebedrijf in 1998 voor zeker 60 miljoen dollar. Jaren later was hij nog eens de verkoper van landgoed voor een casino en een raceparcours in Auburn, een deal van circa 73.6 miljoen dollar. Een groot gedeelte van Segale’s opbrengst doneerde hij voor politieke doeleinden, met name aan de Amerikaanse democratische partij.

  1.   
    Dveroniquehsf's avatar

    Ik zou echt graag willen leren hoe dergelijke spellen te maken.
    Tot nu toe weet ik hoe ik flash-spellen en gokkasten moet maken