NVIDIA noemt GTX 1060 met GDDR5X-geheugen op website

Eerder gingen al geruchten over de zoveelste nieuwe variant van NVIDIA’s GTX 1060-videokaart: er zou een versie met GDDR5X-geheugen verschijnen, dat sneller is dan het GDDR5 dat de eerdere GTX 1060-GPU’s gebruiken. Nu is deze vierde variant van de GTX 1060 officieel op de Amerikaanse website van de GPU-gigant verschenen.

De nieuwste GTX 1060 heeft net zoveel CUDA-kernen als de GTX 1060 met 6GB aan videogeheugen. Ook de hoeveelheid geheugen blijft gelijk in de nieuwe versie. Hetzelfde geldt voor de klokfrequentie van de kaart. Het enige verschil lijkt hem dan ook te zitten in de bandbreedte van het geheugen, waarbij vraagtekens te plaatsen zijn bij hoe relevant dit is. Dit des te meer omdat de GTX 1060 traditioneel als een mid-range wordt beschouwd, waarbij tests tevens aantoonden dat de gehele 10-serie niet significant leed aan een gebrek aan geheugenbandbreedte.

Daarnaast is het opvallend dat NVIDIA blijft doorgaan met het produceren van GPU’s op basis van zijn Pascal-architectuur. Dit zou te maken kunnen hebben met het overschot aan GP104-chips dat NVIDIA volgens geruchten heeft sinds de val van de cryptomarkt. Het zou dus kunnen dat het bedrijf dat weg wil werken door de chips (die eigenlijk bedoeld waren voor de GTX 1070 (Ti) en 1080) te kortwieken en te verkopen als grafische kaarten die niet direct concurreren met de recent verschenen RTX-lijn, die is gebaseerd op de Turing-architectuur.

Als al deze geruchten en speculatie waar blijken te zijn, zou het dus zomaar wel eens even kunnen gaan duren tot we lagere varianten van de Turing-kaarten gaan zien. Hoe dan ook, het is nog niet bekend wanneer de nieuwe GTX 1060 verschijnt – en zelfs of deze überhaupt naar Europa komt: vooralsnog is de Amerikaanse website van NVIDIA de enige plek waar het GDDR5X-geheugen officieel wordt genoemd.

 1.   
  Neolite's avatar

  Het “nerfen” van de GP104 chips is een logische stap, valt ook prima samen met de release van de RTX kaarten, een tussenoplossing. AMD komt volgend jaar met de daadwerkelijke opvolger van haar huidige GPU line-up, niet de re- re- refresh die er nu aan zit te komen van de 580.

  Daarom verwacht ik dat de RTX series volgend jaar al een opvolger gaan krijgen met een volledige line-up. Dan zijn de 10 series verkocht en komt de RTX series uit early acces, er zijn nu nog geen games met ondersteuning voor Ray-tracing.

 2.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  Interessante ontwikkeling, dit. Op grote schaal is het een relatief logische keuze voor NVIDIA, maar lijkt me toch aardig kut als je een “medium-range gamer” bent die erachter komt dat zijn/haar grafische kaart eigenlijk vrij direct gebottleneckt is.

 3.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  mijn aorus 1080 ti extreme waterforce doet het nog perfect voor heel wat jaren heb is zowiezo onzin om een kaart met rtx te kopen terwijl bijna geen een game dat ondersteunt daarbij komt ook nog es dat de prestaties helemaal niet zo veel verschillen ik wacht wel een jaar of 5

 4.   
  PSPfreaky's avatar

  @the ultimate gamer boss: Ik hoop eigenlijk dat ze met een soort GTX 2080 (Ti) komen, dus zonder al dat ray tracing gedoe. Nu zijn we “verplicht” om als 4k gamer 900+ te betalen voor zo’n kaart, tot een bedrag van 1400 euro. 4k als in minimaal 60fps. De GTX 1080 Ti doet dit nog net niet.

 5.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  @PSPfreaky: mer mijn versie haal ik 60fps op 4k en een betere kaart hoef je eigenlijk niet te halen ben hier heel erf tevreden mee is nu nog best duur maar dankzij de ktcrypto drijven ze de prijzen ook op als een malle

 6.   
  PSPfreaky's avatar

  @the ultimate gamer boss: Maar je haalt geen 4k @ 60fps met alle games. Met Assassin’s Creed Odyssey haalt de GTX 1080 Ti 40fps op max settings in 4k. Zelfs de RTX 2080 Ti komt niet aan de 60fps (55fps max). Blame Ubisoft hiervoor, maar toch 🙂

 7.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  @PSPfreaky:
  ik speel niet via uplay origin steam gog battlenet
  het is bekend dat door de beveiliging van dunovo en vmprotect je prestaties verlagen bij origins was dat zowiezo al ik speel alles heel soepel en forza ziet dr echt geil uit

 8.   
  PSPfreaky's avatar

  @the ultimate gamer boss: Ik baseerde me ook op de benchmarks van andere websites, dus idk hoe en wat. Maar het ging er meer om dat sommige games met een RTX 2080 Ti aan boord niet aan de 60fps komen op 4k en ultra settings.

  Je betaalt er 1250 – 1400 euro voor.