Hoe Jurian en Rockstar Games ons leven veranderden

Het zal niet iedereen zijn opgevallen, maar vorige week is een bericht van onze website ontploft. Het onvoorspelbare gebeurde en we gingen viral met een even hartverscheurend als mooi bericht over Rockstar Games die op bezoek ging bij Jurian om hem nog voor zijn overlijden Red Dead Redemption 2 te tonen. De levens van Jurian en zijn familie stonden vanaf dat moment op zijn kop. Het bericht is inmiddels te lezen in het Arabisch, Japans, Duits, Spaans, Portugees, Engels en alle andere talen die je kunt bedenken. Ook werden we platgebeld. Onder andere RTL Late Night en RTL Nieuws wisten ons te vinden en er verschenen prachtige berichten in onder andere AD, FunX en het Parool. Een week later is de rust wedergekeerd en is het tijd om te reflecteren. Omdat Jurian en ik de hele week met elkaar gechat hebben, vonden we het mooi om elkaar ook in het echt te ontmoeten. Simpelweg om de gekte af te sluiten en elkaar eens in het echt te zien.

Jurian: “Ik heb het op GTA Forum gezet! De bron Gamersnet staat er netjes bij vermeld.”

Peter: “Nou, technisch gezien ben jij de bron hoor!”

Jurian: “Gamersnet verdient net zoveel credits hoor!”

Het is een van de vele chatberichten die Jurian en ik vorige week naar elkaar stuurden. Het zegt wat over Jurian, die ervoor wil zorgen dat niemand vergeten wordt. Dat begon allemaal vorige week zondag, toen ik na een dag werken op Firstlook verrast werd met een Facebook-bericht richting Gamersnet. Jurian heeft ontwikkelaar Rockstar Games op bezoek gehad en zij hebben hem Red Dead Redemption 2 getoond. Dit was net op tijd, want de vraag is of Jurian de release van de game (26 oktober) gaat halen. Hij heeft Neurofibromatose type 2, een slopende ziekte waar hij jarenlang tegen gevochten heeft.

Jurian: “Neurofibromatose type 2 is een erfelijke ziekte, maar bij mij spontaan ontstaan. Dus ik ben de eerste in de familie. Het enige wat de ziekte doet, is om de zenuwen heen “goedaardig” tumoren aanmaken. Dat kan overal gebeuren en het verschil van de klachten zit hem dan in de plek. Ik heb ze bijvoorbeeld in mijn buik, wat ervoor zorgt dat ik pijn in de benen heb. Maar ze groeiden ook bij mijn gehoorzenuw, wat ervoor heeft gezorgd dat ik doof ben geworden.”

Ik hoorde pas later dat Jurian doof was. Wij communiceerden namelijk vanaf het eerste moment via Facebook Messenger. Bij Jurian thuis schoof vader Harm mij dan ook direct een iPad in de handen. Na een aantal keer de dicteerfunctie te hebben geprobeerd, schakelden we al snel over naar de chatfunctie. Dit was voor ons veel natuurlijker vanwege het automatisme van onze eerdere gesprekken. Jurians ouders vonden het fijn hoe wij spraken. Er werd natuurlijk wel gesproken over zijn ziekte, maar Jurian en ik onderling spraken eigenlijk alleen maar over onze gezamenlijke liefde: videogames.

Jurian: “Mijn liefde voor games is denk ik ontstaan door mijn neef Joost. Daar speelde ik met mijn broers altijd Smash Bros op de GameCube. Lang geleden.”

Jurian is een bijdehandje. Vol onbegrip werd gereageerd op het feit dat ik LEGO DC Super Villains nog niet had gespeeld. “Je bent toch gamejournalist?!” Jurian is al een week met LEGO DC Super Villains bezig en dat terwijl het spel pas gisteren is verschenen. Warner Bros. heeft het gebaar van Rockstar gevolgd en hem een bizar groot pakket gestuurd. Bijna jaloers keek ik naar de perskit van Batman Arkham Origins. Dit is de mooiste goodie die wij ooit bij Gamersnet ontvangen hebben en hij is nog gelimiteerd tot een oplage van duizend ook. Wij waren al trots met nummer 800, maar daar stond ik oog in oog met nummer 1 van de 1000! Warner Bros. heeft uitgepakt, tot groot genoegen van Jurian. Hij wilde graag dat naast Rockstar ook WB. de credits zouden krijgen voor zijn gebaar. Uit alles wat Jurian doet, ademt zijn liefde voor games.

Jurian: “Warner Bros. benaderen ging makkelijk. Mijn vader vroeg WB. Nederland of ik de game eerder kon kopen, of dat er een uitzondering gemaakt kon worden voor mijn situatie. Zij doken toen gelijk het kantoor in en zochten mooie spullen bij elkaar, die mij toegestuurd konden worden. Zo ontving ik een week later een enorme doos met mooie spullen erin en natuurlijk ook de game die ik wilde: Lego DC Super Villains. De game kreeg ik ruim een week voor release. Wat geweldig is!”

Wat is je favoriete game op dit moment?

Jurian: “De laatste is Spider-Man, mijn favoriete game tot nu toe, omdat ik daar rondren als een jongen met een waanzinnige conditie in New York. Waar ik even een held kan spelen, boven de grenzen van het menselijke kan gaan.”

Onze gezamenlijke hobby zorgt ervoor dat ik hem begrijp. Natuurlijk kan ik me niet voorstellen hoe het is om zo ziek te zijn, maar de vreugde die Jurian voelt bij het spelen van Spider-man herken ik natuurlijk wel. Het gevoel dat je soms even weg wilt gaan uit deze wereld. Even geen werk, school, liefdesverdriet, depressie of ziekte.

Jurian: “Gamen is voor mij ontspannend en het is een enorme uitweg uit mijn lichaam. Even ben ik even geen Jurian, maar Spider-Man in New York City.”

Waarom is het bericht van vorige week zo ontploft? Dat heeft natuurlijk niet alleen te maken met het tragische verhaal van Jurian, maar ook met de grootte van Red Dead Redemption 2. Alles wat ontwikkelaar Rockstar Games (GTA 5) doet, wordt op de voet gevolgd en onder een vergrootglas gelegd. Het moet erg bijzonder zijn geweest dat opeens twee medewerkers van Rockstar voor de deur stonden.

Jurian: “Het was een eer, omdat heel veel mensen het spel ook al willen spelen. Verder voelt het erg bijzonder dat zo’n groot bedrijf zoiets voor mij heeft gedaan.”

Dat is het zeker en het laat zien dat ook bij grote bedrijven echte mensen werken. Echte mensen met een hart, die een van de laatste wensen van Jurian hebben doen uitkomen. Toch was de impact die dit bericht had, een verrassing voor iedereen.

Jurian: “Ik vond het leuk om mee te maken dat mijn verhaal overal langsging. Tegelijkertijd was het confronterend voor mij, familie en vrienden, omdat er overal staat dat ik bijna bij mijn einde ben. Dat klopt ook, daarom is het even slikken.”

De afgelopen week was een achtbaan. Als eigenaar van een website over games hou je je vooral bezig met leuke dingen, het beoefenen van je hobby. Natuurlijk weten we als geen ander dat wat wij bespreken op wereldschaal niet een enorm belang dient. Tegelijkertijd realiseren we ons ook dat games voor heel veel mensen heel veel betekenen. Elke bezoeker van Gamersnet weet dat als geen ander.

Jurian: “Ik hoopte in de eerste instantie op een artikel op Gamersnet, omdat ik wilde dat bekend werd wat Rockstar voor mij heeft gedaan. Ik had stiekem verwacht dat dat wel zou lukken, maar meer had ik echt niet verwacht.”

Geconfronteerd worden met een verhaal van deze omvang is ook voor ons nieuw. De afgelopen week bracht veel emoties los, maar bovenal ben ik trots. Trots op het Nederlandse kantoor van Rockstar Games en WB., trots op de lieve reacties van duizenden lezers op websites in binnen- en buitenland en trots op Gamersnet, dat we een plek zijn waar bezoekers zich zo op hun gemak voelen dat ze zo’n heftig verhaal met ons willen delen. Toch ben ik het meest trots op Jurian en het feit dat ik hem heb mogen leren kennen. Dat ondanks zoveel pijn, tegenslag en verdriet, de liefde voor games zorgt voor positiviteit, flauwe grappen en mooie verhalen. Deze verhalen zal ik samen met Jurian voor altijd met me meedragen.

Bedankt Jurian.

Ben je benieuwd naar het volledige verhaal van Jurian? Zijn familie en hijzelf houden een schitterende blog bij.

 1.   
  UncreatedKoen's avatar

  Dit is gewoon super mooi om te lezen en erg bijzonder! Jurian zou wat dat betreft een held en voorbeeld voor iedereen moeten zijn!

 2.   
  Judest's avatar

  Jurian, je bent een topper! Ik ben heel trots dat ik jou neef mag zijn en we gaan nog zoveel mogelijk gamen en lol maken samen! Groet Joost

 3.   
  tranceguy's avatar

  Prachtig verhaal blijft het en supertof dat er in het echt is gemeet, Ik wist niet dat hij ook nog eens doof was. Maar ik begrijp dat er over en weer ook lol gemaakt is. Dat is mooi want die ziekte is klote maar gelukkig is er ook wel afleiding en die momenten zal hij wwel gekoesterd hebben denk ik. Dankzij het verhaal en dat het gelukkig ook viral is gegaan zal niemand dit ooit meer vergeten.

 4.   
  Mystylo's avatar

  Wat een verhaal.

  Ikzelf heb Cystic Fibrosis, en haal daarbij ook veel uit mijn games, waar hij zo van kan genieten. Doordat je vaak ziek bent en veel thuis zit is dit een mooie hobby om te blijven doen!

 5.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Dus Peter, waarom heb je LEGO DC Super Villains nog niet gespeeld?

 6.   
  PSPfreaky's avatar

  Vanmiddag de tijd genomen om het verhaal te lezen. Je wordt er best stil van met een hoop kippenvel. Ik hoop dat hij nog een mooie bucket list heeft met games die hij nog wil spelen en dit ook nog kan doen. En natuurlijk nog kunnen genieten van vrienden en familie!

 7.   
  Petor's avatar

  @Mystylo: Heel veel sterkte ermee en goed dat games je helpen. Dat zal in meer of mindere mate voor ons allemaal gelden bij GN

 8.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  jurian doorzetter en zoveel mogelijk positief blijven houden zo ✌☮