Gerucht: AMD komt deze week met RX 570-refresh; opvolger 580 in november

Inmiddels is AMD in de processormarkt opnieuw doorgebroken met de Ryzen-architectuur, maar op het gebied van GPU’s is het bedrijf al sinds jaar en dag hooguit competitief in het middensegment. Juist daarin, echter, ligt momenteel een potentiële kans: concurrent NVIDIA heeft recentelijk de RTX 2080 en RTX 2080 Ti onthuld, waar ook een RTX 2070 aan werd toegevoegd.

Die laatstgenoemde is uiteraard de goedkoopste, maar gaat op het moment van schrijven alsnog over de toonbank voor 639 euro. Met goedkopere videokaarten zou AMD dan ook een groot segment van de markt kunnen overnemen. Het is dan ook niet gek dat er momenteel geruchten gaan dat de underdog op de GPU-markt binnenkort komt met nieuwe GPU’s in het middensegment.

Sterker nog, de Chinese site PC Online zegt dat AMD deze week nog komt met de presentatie van een refresh van de RX 570. Deze chip zou zijn gemaakt met het 12 nm-productieproces, waar de RX 400- en RX 500-series zijn gebaseerd op het 14 nm-proces van AMD. PC Online beweert deze informatie te hebben verkregen van add-on board partners, oftewel bedrijven die werken aan hun eigen ontwerpen voor de PCB’s en koelers voor de nieuwe GPU’s.

Volgens de geruchten komt de vernieuwde versie van de RX 570 deze week al op de markt: tussen 12 en 15 oktober. Deze zou 2.048 stream processors kennen, net als de RX 570 en 470. Volgende maand zou AMD met de opvolger van de RX 580 komen, maar het is onduidelijk waar die vertraging aan te wijten zou zijn.

Over het algemeen zouden de nieuwe GPU’s een prestatieverbetering van tien tot vijftien procent bieden ten opzichte van hun voorgangers. Daarmee zou AMD een redelijke kans maken om het middensegment in de videokaartmarkt over te nemen, zeker als NVIDIA te lang wacht met het aankondigen en uitbrengen van de minder krachtige kaarten die op zijn nieuwe Turing-architectuur zijn gebaseerd.

Als de bronnen van PC Online betrouwbaar zijn, horen we snel meer over de kortetermijnplannen van AMD.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren