Review: Astro Bot: Rescue Mission


Nadat een alien met kwade bedoelingen het moederschip van de Bots heeft vernietigd, stranden alle inzittenden op vijf verschillende planeten. Één Bot daarentegen blijft op een stuk ruimteschroot hangen en komt vervolgens in jouw controller terecht. Hij is uitverkoren om al zijn metgezellen te redden en het moederschip te herbouwen.

To the rescue!

Astro Bot: Rescue Mission is het vervolg op de succesvolle Robot Rescue demo die te spelen is in de Playroom. Waar deze demo nog liet zien dat PlayStation VR zeer geschikt is als het gaat om platformers, borduurt Astro Bot hier rustig op verder.

In tegenstelling tot Transference en Moss beschikt Astro Bot wel over een aardige speelduur, zo zijn er vijf verschillende planeten met elk vijf levels. Een level kost ongeveer een kwartier om te voltooien. Ook is er per level een kameleon te vinden, die werkelijk waar overal verstopt kan zijn. Wanneer je deze eenmaal hebt gevonden zal er een nieuwe uitdaging beschikbaar worden gemaakt, in een daarvoor bestemde aparte planeet. Deze speciale uitdagingen variëren van een minuut tot aan tien minuten per uitdaging.

Robots nemen de wereld over!

De werelden die Astro Bot naar de PlayStation VR brengt zijn niets minder dan magistraal te noemen, zo onderscheidt elk level zich van de rest. Op het ene moment loop je door een – niet bepaald verlaten – tempel waar gevaar in het kleinste hoekje zit, verken je op een ander moment ook de binnenkant van een walvis en struin je door een gebied die vol staat met lichtgevende paddenstoelen. Astro Bot biedt dus zeer gevarieerde levels aan de speler.

Daarnaast heeft iedereen bij Japan Studio zijn of haar stinkende best gedaan als het gaat om details. Alles is tot in de puntjes uitgewerkt, van het begin tot aan het eind. De werelden zijn op zijn minst spectaculair te noemen, de schaduwen zien er zeer goed uit en het lijkt alsof bijna aan alles is gedacht. Wanneer je een level begint lijkt het net of een simulatie wordt gestart, waarin ook de bloemen, planten en dieren allemaal een robot zijn in Astro Bot

En genieten van de werelden is bijna verplicht, want verspreid in het level kunnen gestrande Bots zich in de meest benarde posities bevinden. Feit is dat het wel een goede manier is om zo de wereld te ontdekken, al kunnen andere spelers hier minder heil in zien. Zoals ik al zei; je zal wel moeten ontdekken. Om de eindbaas van een level te kunnen activeren heb je een bepaald aantal Bots nodig. Indien je deze dus niet hebt moet je enkele levels herbeleven om het benodigde aantal bij elkaar te sprokkelen.

Na het voltooien van een level ontvang je munten en daarmee is het mogelijk om door middel van een grijpmachine in het moederschip, enkele capsules te verkrijgen. In deze capsules zitten memorabilia van de avonturen die je hebt beleefd in de game. Het is een manier van verzamelen die voldoening geeft en je stimuleert om levels te herbeleven.

Ook heeft Astro Bot de moeilijkheidsgraad wel aardig op orde, de normale levels zijn vaak aan de ietwat makkelijke kant van deze graad te vinden. De speciale uitdagingen, die dus te vinden zijn door de kameleons, bevinden zich echter aan de andere kant van dit spectrum. De challenges waarbij je moet speedrunnen zijn een goed voorbeeld. Zo moet je vaak een tijd neerzetten die net iets meer dan een minuut bedraagt en dat blijkt een behoorlijk scherp record te zijn. Een klein foutje kan al heel snel desastreus zijn voor het eindresultaat.

Interactie alom

Waar in Moss jezelf maar heel even zag, ben je in Astro Bot als gigantische robot altijd aanwezig. Zo loop je in een rechte lijn achter de Bot die jij bestuurt. Hier bevinden zich echter wel wat kleine probleempjes. Wanneer de Bot veel hoger dan jou zit, zorgt dit ervoor dat je hem amper kan zien. Als je dan een sprong moet maken is het vaak niet goed te zien of de Bot wel goed naar het volgende platform springt. Ook is het niet mogelijk om terug te gaan, hierdoor kan je eventuele geheimen die je hebt gemist niet nog even snel oppakken en weer verdergaan.

Interactie tussen de speler en de game is een belangrijk punt die Astro Bot naar voren laat komen. Zo begroeten de Bots je vaak visueel met een zwaai. Maar ook in de wereld zelf bevinden zich veel interactieve mogelijkheden. Af en toe moet je een aanval van een vijandelijke bij ontwijken, vervolgens kan je deze bij een kopstoot geven zodat hij is verslagen. Maar moet je soms ook tegen een paardenbloem aan blazen, iets dat daadwerkelijk heel goed werkt.

Interactie komt dus op vele manieren voor, maar de interactie middels de Dualshock 4 is wellicht het meest bijzondere van allemaal. In bepaalde levels zijn schatkisten te vinden, deze schatkisten hebben een gadget die zeer goed van toepassing is in bepaalde situaties. In totaal zijn er vijf verschillende gadgets in Astro Bot te vinden. De grappling hook is een goed voorbeeld van een van deze gadgets. Met deze haak, die je overigens bestuurd door de touchpad op de controller, kan je een bepaalde stukken laten instorten waardoor er een brug wordt gemaakt. In sommige gevallen moet de bot zelfs over dit touw balanceren om bij de overkant te geraken.

Conclusie

Astro Bot: Rescue Mission maakt gebruik van vele interactieve mogelijkheden. Deze mogelijkheden zorgen ervoor dat de uitdagingen veel lastiger maar toch ook een stuk leuker worden. De ontwikkelaar heeft tevens geweldig werk verricht als het gaat om de details. Zo is er aan vrijwel alles gedacht en zeer goed uitgewerkt, als is het ietwat jammer van het camerastandpunt.

Alle levels voelen zeer gevarieerd aan en zijn niet heel gecompliceerd, maar bieden wel enige uitdaging. Het is dan ook een zeer gevarieerde platformer die perfect aansluit bij de capaciteiten van PlayStation VR. Astro Bot: Rescue Mission is in mijn optiek dan ook de beste game die PlayStation VR op het moment te bieden heeft.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Zeer gevarieerde wereld
  • Veel interactieve mogelijkheden
  • Tot in de puntjes uitgewerkt

Wat is NOT

  • Camerastandpunt werkt niet altijd even goed

9.0

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren