Waarom open-world games eigenlijk best wel ruk zijn

Open werelden zijn de vleesgeworden standaard van onze spellenindustrie. Van The Crew tot The Witcher; gamers smachten naar meer vrijheid, meer ontdekking en vooral veel meer omgevingen om in rond te kunnen klooien.

Allemaal leuk en aardig, maar lang niet iedere open wereld is even goed af als vrije sandbox voor ons plezier. Stemacteur en komediant SungWon Cho, bij ons beter bekend als internetheld ProZD, neemt in zijn laatste sketch het complete format op de hak. En ja, die zal voor vele gamers onder ons toch wel een beetje tot de verbeelding spreken van wát er soms mis is met een open wereld…

De Lunchtip is een (werk)dagelijkse rubriek waarin we interessante content rondom gaming delen. Van diepe documentaires tot gortdroge memes; je vind het doordeweeks in de middag op Gamersnet!

Heb je zelf een goede tip voor de lunchpauze? Geef het door via de Hub, Discord of Twitter en verrijk de middag van je medegamer!

 1.   
  Alfa Warrior's avatar

  Ligt er een beetje aan wie het ontwikkeld heeft.
  Ubisoft bakt er, in mijn mening, geen zak van met games zoals Watch Dogs waar er werkelijk niets te doen behalve van [A] naar [B] gaan.
  AC hebben ze ook zo gedaan – weinig te zien behalve wat hoofdpunten, de werelden voelen altijd zo leeg en verlaten aan.

  Bethesda maakt het zeer gedetailleerd met kleine hints die het vooral doen.
  CD Projekt Red doet dat ook, maar op een toch wat andere manier, voornamelijk met gestuurde quests probeert het veel te laten zien – maar een bos is gewoon een bos zonder veel speciaals, ze houden het normaal.

  Hoe Metro het gaat doen is nog te zien.

 2.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Alfa Warrior: Ik geloof dat Metro Exodus niet echt helemaal “open” is. Dat zweeft een beetje tussen lineair en sandbox in, als we Peters preview mogen geloven.

  Maar ja, ben het grotendeels wel met je eens. Als ik het heb over ‘open-wereld-moe’ zijn, doel ik vooral op het gros van de Ubisoft-titels. Ik verdwaal liever in een goede Commonwealth of Tamriel-provincie dan dat ik van A naar B rijd in The Crew 2.

 3.   
  nanathan's avatar

  Als er geen hol te doen is in de open wereld dan is het inderdaad niet interessant. Het is wel leuk om wat rond te dolen maar als je eerst van punt a naar b moet gaan en dat duurt nog 5 minuten dan is het ook maar zinloos.
  Een open wereld moet daarom ook gewoon een optie hebben om meteen aan een missie te kunnen beginnen zonder eerst 5 minuten kwijt te zijn aan verplaatsingen. Ik leef in een open wereld maar altijd onderweg zijn is toch niet fijn. Ik ben ook liever meteen op mijn bestemming dan in de file te zitten of uren onderweg

 4.   
  MisterMDW's avatar

  Op dit moment vind ik het ook wel stom, dat er juist zoveel open world games zijn. Zelf ben ik inmiddels afgestudeerd en dan heb je toch wat minder tijd voor games. Tegelijkertijd komt er toch onwijs veel uit dat mij tof lijkt. Het nadeel aan open world games is dat er gelijk veel meer tijd in gaat zitten dan een goede story driven game die gewoon lineair is met wat keuzes ofzo zeg maar…

  Het moet daarnaast ook een beetje boeiend blijven en zijn inderdaad, maar ik merk toch veelal dat het soms niet genoeg.. Wat ik wel jammer vindt, maar hierdoor blijven games bij mij dus soms half uitgespeeld liggen…

 5.   
  mheiden21's avatar

  Geniaal, krijg gelijk flashbacks naar mijn backlog aan games die ik niet speel omdat het reizen veel tijd kost.

 6.   
  Dedsec's avatar

  Ik speel vaak open world games om gewoon lekker rond te kunnen rijden en muziek te luisteren, en vooral games als Watch dogs 2 gaven mij een echt vakantie gevoel.

  Het geeft inderdaad wel stress dat RDR 2 Forza horizon 4 en dan ook nog Just cause 4 allemaal aan het einde van het jaar komen zucht

 7.   
  Turk–Life's avatar

  @Alfa Warrior:

  Ben ik het totaal niet mee eens. Ubisoft maakt geweldige open games vind ik.

  Als ik een slechte open wereld game moet opnoemen dan zal dat Skyrim zijn met grot in grot uit.

 8.   
  Turk–Life's avatar

  @nanathan:

  Wat een vergelijking Je bent in je dagelijkse leven toch ook geen mensen aan het afknallen of koppen van lichamen aan het afhakken?

  Mensen die zeuren over open wereld games kunnen ze ook gewoon niet kopen, hadden jullie zelf niet kunnen bedenken he?

  Haha grapje maar ik hou gewoon heel erg van open wereld games (daarom dat ik gil als n fanboy), dat is voor mij een beetje de regel geworden. Zelfs de meeste linieare of gesloten games als God of War beginnen die richting op te gaan.

  Ik moet wel erkennen dat voor liefhebbers van niet-open games tegenwoordig niet veel games meer uitkomen. In iedergeval geen AAA games van grote producers of heb ik dat mis?

 9.   
  kinkeldinges's avatar

  Ik ben een groot fan van open wereld games, mits er inderdaad genoeg te zien en te beleven valt. Ik vind het juist super om lekker rond te lopen en hier en daar dingen te ontdekken en mensen tegen het lijf te lopen die je quests aanbieden. Wel ben ik van mening dat lang niet alle games zijn weggelegd voor een open wereld. En het is dan een stomme zet om zo’n game dan open wereld te maken terwijl het veel sterker zou zijn als het een lineaire game zou zijn met een goed verhaal. Maar ik blijf goede open wereld games fantastisch vinden en absoluut niet ruk 😛

 10.   
  OnOwned's avatar

  @Turk–Life: Maar games als God of War en Horizon Zero Dawn trouwens ook, zijn niet zo sandbox open. Het geeft je wel een gevoel van vrijheid, maar met mate. En ik vind dat echt heel erg fijn dat er een bizar goed verhaal me door het spel leidt. Paar sidequests en wat coole collectables en ik vind het wel goed. Als je mij in een wereld als Skyrim zou gooien, met het idee van “ga maar wat doen” dan haak ik af.

  En er zijn teveel games die een open wereld maken, gewoon omdat het kan. En dan hebben ze zo’n wereld en wordt de helft niet effectief gebruikt. Iets waar de laatste Assassins zich schuldig aan maakt. Eerst een tof verhaal verzinnen en dan de wereld eromheen maken, zodat elk hoekje ook betekenis en nut heeft en niet alleen maar opvulling van je spelwereld is.