Review: Graveyard Keeper

Heb je er ooit van gedroomd om een begraafplaatshouder te worden? Maar natuurlijk heb je dat! Gelukkig is er tegenwoordig van alles wel een simulatie gemaakt zodat je je wildste dromen kunt gaan beleven. In Graveyard Keeper krijg je na een dodelijk ongeluk een kans om terug te gaan naar je oude vertrouwde leventje. Wat je hiervoor moet doen is simpel, zorg ervoor dat de begraafplaats in perfecte staat komt en dat je de portal naar de echte wereld vindt en repareert. Maar voor dit je lukt, heb je een hele weg te gaan.

Stardew Graveyard

Graveyard Keeper kan gekscherend ook wel de morbide variant van Stardew Valley genoemd worden. Zeker de grafische stijl heeft er veel van weg. De wereld van Graveyard Keeper is wel een tikkeltje duisterder. Niet enkel letterlijk, zo zijn de kleuren minder vibrant, maar ook het verhaal bevat een aantal donkere elementen. Behalve de meest duidelijke, het begraven van lijken, komen er ook dingen als mensenvlees verhandelen en heksen verbranden langs.

Lichamen ontleden en portals zoeken

De gameplay van Graveyard Keeper is redelijk simpel. Gaat het belletje, betekent dat er een lichaam op je stoep ligt te wachten. Deze moet je ophalen, ontleden en eruit halen wat je wil en vervolgens begraven op je begraafplaats. Deze plek is eerst niets anders dan wat onkruid en vervallen graven. Één van je quests is om deze te restaureren naar zijn oude glorie. Hiervoor heb je echter wel bepaalde kennis nodig wat je kunt vergaren in de skill tree, denk hierbij aan de mogelijkheid van het maken van bepaalde items maar ook blauwdrukken van bijvoorbeeld een aambeeld of zaag. Daarnaast is het ook de bedoeling dat je opzoek gaat naar een portal waarmee je uiteindelijk weer terug kunt naar je vorige leven. Dit laatste zal je pas bereiken naar heel veel quests, omwegen en netwerken met de dorpsgenoten.

Een aantal gekke haken en ogen

Hoewel Graveyard Keeper lekker wegspeelt, zijn er toch een aantal twijfelachtige elementen in de game. Om je skills te ontwikkelen heb je ervaringspunten nodig welke je opdoet bij het doen van verschillende klusjes zoals bomen omhakken en lijken ontleden. Hoewel het in het begin makkelijk is om deze te krijgen en in te wisselen, moet je al snel echt grinden voor je je weer verder kunt ontwikkelen. Dit zorgt voor een flinke vertraging aan het einde van het spel.

Daarnaast verwacht het spel dat je veel heen en weer loopt. Voor veel quests moet je van punt A naar punt B lopen en weer terug. Meer dan eens moet je door naar punt C maar daarvoor moet je flink wat dagen wachten. Dit draagt niet alleen maar bij aan de vertraging maar zorgt er ook voor dat je meer dan eens vergeet wat je ook alweer moest doen.

Als laatste is de in-game tijd op zijn zachts gezegd opvallend, of juist eigenlijk niet. Wat hiermee bedoeld wordt, is het beste te illustreren wanneer we het vergelijken met de alom bekende Stardew Valley. Daar waar je in Stardew Valley gedwongen wordt je te houden aan de tijd, zo is er een kalender en val je simpelweg in slaap wanneer het te laat is, is hiervan in Graveyard Keeper geen sprake. Je hoeft in de nacht niet naar bed, je gaat enkel wanneer je energiebalk compleet leeg is en je geen eten meer hebt. Hierdoor mis je toch een voldaan gevoel aan het einde van de dag.

Conclusie

Graveyard Keeper is een hele fijne simulator met flink wat morbide humor. Ondanks dat de skill tree, het omlopen en de tijd in-game vreemd aanvoelen, is dit toch een erg toffe indie die ongetwijfeld genoemd gaat worden in eindejaarslijstjes.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Heerlijke donkere humor
  • Grote en boeiende wereld
  • Mooie grafische stijl

Wat is NOT

  • Veel grinden en omlopen
  • Soms teveel omweggetjes om iets makkelijks te bereiken

8

Meer Graveyard Keeper

  1.   
    LennartvA's avatar

    Ik vind grinden persoonlijk niet heel erg, zolang er maar iets tofs tegenover staat. Binnenkort maar eens checken dus. Leuke review!