Cyberpunk 2077 heeft een gouden toekomst voor zich

Het heeft (veel te) lang geduurd, maar afgelopen maandag is iedereen die games liefheeft verrast door CD Projekt RED. Middels een livestream heeft de studio voor het eerst gameplay laten zien aan het grote publiek van Cyberpunk 2077, het grote project van de makers van de Witcher-franchise. De hype is immens groot voor Cyberpunk en dat blijkt ook wel aan de hoeveelheid kijkers, die de onthulling van 48 minuten op Twitch volgden. Op het hoogtepunt waren bijna een half miljoen gamers aan het kijken en wat ze hebben gezien, is potentieel GOTY-materiaal. Welk jaar dat mag zijn is echter nog een mysterie.

Met Cyberpunk 2077 slaat de Poolse studio een compleet andere weg in dan wat we van ze gewend zijn. De enige games in het portfolio zijn drie delen van de Witcher; een third-person RPG met magie, monsters en heel veel fantasy. Dat er nu een first-person game wordt gemaakt met heel veel schietelementen en een compleet andere setting, is op zijn zachtst gezegd moedig te noemen. Maar aan de andere kant lijkt het alsof CD Projekt RED dit al decennia lang doet, want de eerste beelden lijken de immense hype gelijk te geven.

In het begin van de stream zien we met wie je speelt en dat is een personages die je zelf mag samenstellen. Het achtergrondverhaal, fysieke samenstelling en eerste skills zijn allemaal keuzes die je zelf mag maken. Wat wel opvalt is dat je geen specifieke klasse hoeft te kiezen en volgens de stem in de video die alles uitlegt, komt dat doordat Cyberpunk 2077 niet met vaste klassen werkt. Je kan tijdens je reis in de game constant van klassen veranderen, al is nog niet helemaal duidelijk hoe het werkt en wat voor een invloed het allemaal heeft op je speelbeleving.

Wel duidelijk is dat de game echt voor volwassenen is en dan liefst personen zonder de lange tenen. De game is grafisch expliciet en laat niets aan de verbeelding over. Naakte, opengesneden lichamen in een ijsbad, drugsgebruik, rondvliegende ledematen en kleurrijk taalgebruik zijn allemaal te horen en te zien in de stream. En gelukkig maar, want dit draagt bij aan de sfeer van de game. Je bevindt je namelijk in Night City, een fictieve stad in Noord-Californië waar onderdrukking en geweld de orde van de dag is. Nu was het universum van de Witcher ook niet bepaald voor kinderen, maar Night City spreekt meer tot de verbeelding doordat het een (vergezochte) mogelijke toekomst van ons echte leven kan zijn. Met de onderwerpen die we langs zagen komen in de demo als onderdrukking en criminaliteit, lijkt CD Projekt RED een paar gevoelige snaren te raken.

Sowieso is de Poolse studio al geruime tijd bezig een enorme naam te maken voor zichzelf en kan het zich wel permiteren om flinke risico’s te nemen. Je kan bijna wel stellen dat Cyberpunk 2077, net zo’n grote hypetrain heeft gecreëerd als elke nieuwe game van Rockstar en Naughty Dog. De eerder genoemde kijkcijfers op Twitch zijn daar een mooi voorbeeld van en ook de manier waarop de community en de studio met elkaar omgaan geeft aan dat het goed zit. Er is een groots vertrouwen in CD Projekt RED, omdat ze met The Witcher-franchise hebben gemaakt wat er is beloofd. En natuurlijk is de community ingepalmd door goede extra’s te bieden. The Witcher 3: Wild Hunt bevat een heleboel gratis extra’s die na de release zijn toegevoegd, maar ook de twee expansions zijn immens groot voor een zachte prijs. Je kan bijna zeggen dat ze alles goed doen wat EA fout doet. Geef liefde aan je community en die geven het twee keer zo hard terug.

Maar terug naar Cyberpunk 2077 zelf. De gameplay lijkt wat geleerd te hebben van games als Borderlands. Er zijn verschillende wapens te vinden met oplopende zeldzaamheid en iedere vijand heeft een levensbalk die je weg moet knallen. Eigenlijk houdt de vergelijking daar wel weer op, want CD Projekt RED heeft gelukkig zijn eigen lekker saus over de game gegoten. Er zitten bizarre speciale aanvallen tussen, die je door middel van verschillende cyberparts kan vrijspelen. In de laatste 10 minuten van de demo is een highlevel personage erbij gehaald, om te laten zien hoe gek en goor je het kan maken. Je armen veranderen in intrekbare zeisen of wapens die om een hoek kunnen schieten; het zijn slechts twee voorbeelden hoe jij de vijand letterlijk in de pan kan hakken. De gore lijkt zo uit DOOM te komen en het ziet er ontzettend bruut uit.

Er zijn echter nog een aantal elementen waar ik niet zo zeker van ben. Allereerst Night City zelf. Hoewel de wereld er verdomt geloofwaardig en prachtig uit ziet, kan zo’n stedelijke omgeving ook heel snel saai zijn. In de Cyberpunk 2077 demo zagen we vooral de stad zelf in al zijn vieze glorie, maar ik hoop dat er wel meer afwisseling gaat komen dan wat ik zag. Ook zag het autorijden er ontzettend rommelig, saai en clunky uit. Als de Polen van plan zijn om je veel kilometers te laten rijden, dan hoop ik dat het ook wat spectaculairder kan. En dat je dus ook buiten de stad komt.

Gelukkig neemt CD Projekt RED rustig de tijd met Cyberpunk 2077 en ze hebben ook meerdere malen aangegeven dat er nog van alles kan veranderen aan de game, zelfs de onderdelen die we hebben gezien in de demo. Maar met de beelden die ze hebben getoond, is het vertrouwen in de studio en de game zelf alleen maar groter geworden bij de community. Sinds de reveal zijn er bijna geen negatieve geluiden te horen en lijkt het erop dat iedereen het wel ziet zitten.

Overigens zitten in zowel de demo voor de pers als in de livestream berichten verstopt van CD Projekt RED die nog meer sympathie wekken. Vooral in laatstgenoemde is duidelijk de zenuwen en gepaste trots over Cyberpunk 2077 te lezen en het is bijna aandoenlijk hoeveel liefde een studio heeft voor het maken van games. Deze kwetsbare en transparante houding draagt ook bij aan het enorme vertrouwen en de hype die Cyberpunk 2077 nu geniet. Als men bij CD Project RED zo doorgaat, dan gaan zowel de studio als de game een gouden toekomst tegemoet.

 1.   
  nanathan's avatar

  Nu hebben ze de middelen en het geld.
  The Witcher 3 was een groot succes. Hopelijk halen ze nu hun releasedatum. Ik heb nooit the Witcher gespeeld al was ik van het begin gefascineerd maar de release werd alsmaar uitgesteld en ik verloor interesse. Ik hoop dus niet teveel deze keer. Het ziet er natuurlijk wel prachtig uit.

 2.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  weer lekker hoor idd heel andere richting