Schietpartij op Madden-toernooi in Jacksonville neemt vijf levens

In de stad Jacksonville, gelegen in het Amerikaanse Florida, heeft kortgeleden iemand met wapens geschoten in de zogenaamde GLHF Game Bar. Het vuur werd geopend terwijl er een Madden NFL 19-plaatsingstoernooi in volle gang was, wat toevallig genoeg ook opgenomen en uitgezonden werd.

Lokale autoriteiten zaten kort op de vermeende aanslag, maar vooralsnog blijft onbekend hoeveel gewonden zijn gevallen. Wel is zeker dat het hier om meerdere slachtoffers zou gaan.

De sheriff van Jacksonville heeft het gebied rondom het restaurant voorlopig als onveilig verklaard. Over een mogelijke verdachte of de jacht daarop is vooralsnog weinig bekendgemaakt.

Onderstaande YouTube-video toont het moment waarop het wapenvuur geopend werd, al is van de daad zelf weinig te zijn. We laat de opgenomen audio zeker twaalf pistoolschoten horen en is vluchtig te zien hoe een laserstip over de trui van een van de spelers suist. Let wel op, deze beelden zijn mogelijk schokkend:

Update 1: Inmiddels meldt onder andere persbureau Reuters (op basis van politiebronnen) dat het om vijf doden gaat, met daarbovenop nog eens ongeveer tien gewonden, waaronder één in ernstige staat.

Ook is de verdachte inmiddels bekend bij de lokale autoriteiten. Het gaat hier om een blanke man, wiens identiteit tot dusver nog niet naar buiten is gebracht. Naar verluidt handelde de schutter alleen en doodde hij zichzelf na afloop van de schietpartij.

Update 2: Ondertussen is ook de identiteit van de schutter bekendgemaakt. Volgens het Sheriff’s Office gaat het hier om de 24-jarige David Katz, die evenals onderdeel uitmaakte van de competitie.

Bovendien lijkt ook het aantal doden door veel media afgezwakt te worden. In tegenstelling tot wat Reuters gisteravond aangaf, meldden meerdere nieuwspartijen nu dat het slechts om drie doden gaat (waaronder de schutter zelf) en elf gewonden.

 1.   
  Rolf31's avatar

  Heftig…

 2.   
  420blazeit's avatar

  Zo dan… Camera precies op het goede moment uitgezet, als je goed kijkt zie je een laser op de jongen rechts net voordat het schieten begint dus die kreeg waarschijnlijk als eerste de volle lading.

 3.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  de beelden zijn alles behalve schokkend de zogenaamde terrorist zal wel weer iemand zijn die door de staat is ingehuurt ik zal contact opnemen met mijn baas diana om de zaak te onderzoeken

 4.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @the ultimate gamer boss: Als je het neerschieten van onschuldige mensen “niet schokkend” vindt, twijfel ik aan je empathische vaardigheden.

  Gelukkig zit Diana nu op de complottheorie. Zal wel weer helemaal terugleiden naar de top van het staatsorgaan. #illuminati

 5.   
  Amaraldane's avatar

  Veel sterkte aan de familieleden van de overledenen. Het is echt misselijkmakend hoe dit kan gebeuren en hoe dit blijft gebeuren. Amerika moet zijn wapenwet gaan herzien, maar ja, gaat moeilijk als bijna alle politici zijn omgekocht door de NRA en veel burgers geloven dat het hun recht is een wapen te hebben, bah. Dit hoorde gewoon een tof toernooi te zijn.

 6.   
  420blazeit's avatar

  @Amaraldane: Ze geloven niet alleen dat het hun recht is, het is hun recht, staat in hun grondwet namelijk. Kijk daarnaast wat voor een bende het is in Mexico terwijl ze daar juist strenge wapenregels hebben, die regels zullen dus weinig uithalen in een land dat overstroomd van de wapens. Het enige wat je er mee bereikt is dat de burger met vergunning zijn wapen inlevert en de crimineel nog steeds een wapen heeft.

 7.   
  Amaraldane's avatar

  @420blazeit: Dus? Dan heeft de burger alvast geen wapen meer en zijn er een pak minder schietpartijen, een begin is een begin he. Het staat nog niet vast, denk ik, maar degene die op dat toernooi begon te schieten was geen crimineel noch de mensen die in scholen in het rond schieten. Dat zijn en waren normale burgers.

 8.   
  420blazeit's avatar

  @Amaraldane: Dat waren psychisch gestoorde mensen, die vinden wel een andere manier. Geen vuurwapen, trek dan je keukenla open, ligt genoeg waar je kwaad mee kan doen. Of steel een vrachtwagen en rijd door een drukke winkelstraat zoals al een paar keer is gebeurd..

  Idioten vinden wel een weg, de grondwet aanpassen vind ik een te grote stap, zeker als het een inperking is van vrijheden. In Zwitserland gaat het prima, daar heeft ook bijna iedereen een wapen liggen. Het is meer de mentaliteit die in Amerika moet veranderen dan de wet.

 9.   
  Amaraldane's avatar

  @420blazeit: Klopt inderdaad dat de mentaliteit van de Amerikanen zal moeten veranderen, daar geef ik je helemaal gelijk in, maar hoe ga je dat doen zonder de wapenwet aan te passen, lief vragen of ze van gedachten willen veranderen? Ik denk dat die mentaliteit er zo diep ingeworteld bij hen is dat een drastische maatregel zoals de wapenwet aanpassen het grootste effect gaat hebben. En ja, er zijn nog andere manieren om mensen te verwonden, maar dan is er al tenminste één manier minder? In Zwitserland moeten mensen een vergunning hebben, worden ze gescreend en mogen ze er niet mee op straat komen, ze hebben natuurlijk ook een andere mentaliteit dan de Amerikanen, maar ik denk dat de rest ook een invloed heeft. Amerika moet gewoon wakkergeschud worden en ik geloof dat dat niet lukt totdat de wapenwet veranderd wordt.

 10.   
  mmx's avatar

  Trieste zaak zo iets waar is dit nou voor nodig.weer families verscheurd .ik heb er verder geen woorden voor.

 11.   
  ObiWanKeNoah's avatar

  Het is ook verdomme te treurig voor woorden!

 12.   
  Verluci's avatar

  @the ultimate gamer boss: Wat een bijzonder onsmakelijke grap, bah.

 13.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  @Tom Kauwenberg: ik zeg ook niet dat het neer schieten van ontschuldige mensen niet schokkend is de beelden opzich die tonen niets

 14.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @the ultimate gamer boss: Ik weet het niet, hoor. Het ene moment nog een gamer zien met een rode laserstip op zijn trui, het andere moment duidelijk een tiental pistoolschoten horen.

  Natuurlijk, van de wandaad zelf is niets te zien, maar het blijft akelig om met zekerheid te weten dat je het moment ervaart waarop tientallen mensen in doodsangst belandden en mogelijk het leven gaven.

 15.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  @Tom Kauwenberg: dat is zeker waar

 16.   
  BearsRidingTanks's avatar

  @the ultimate gamer boss: beelden los wellicht niet maar de audio fragmenten daarintegen zeggen genoeg.

 17.   
  kiesmaarwa's avatar

  Maar goed dat het een sportsgame toernooi was.. als het een shooter was, had die David waarschijnlijk gewonnen.

  Maar wat een zieke geest dat ventje weer.. ik hoorde dat zn motief was dat ie 2x op rij verloren had en er dus uit lag? Ligt het aan die stad ofzo? Jacksonville is echt bizar vaak in het nieuws omtrent shootings

 18.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  @BearsRidingTanks: daar heb ik het ook niet over maar de beelden dat is maar een of 2 delen en die delen schokken mij niet

 19.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  @kiesmaarwa: daarom ken men beter trainers gebruiken voor die gene die toch al agressief aangelegt zijn

 20.   
  Tadao's avatar

  Het spijt mij zeer voor de familie van de slachtoffers, en de overlevers, maar ik ben ferm van het geloof dat constante media dekking van deze dingen de volgende schutter inspireren. Ik hoop dat de schutter voor altijd onthouden zal worden als ‘Bitch Boy’

 21.   
  Tadao's avatar

  @Amaraldane: De wapenwetten zijn niet zozeer het probleem. Er is een zwaar tekort aan handhaving. Hier kan jan alleman ook een pistool pakken en familie van kroongetuigen neerschieten op hun werkplek, want als iemand het zwaar genoeg wilt, kunnen ze wel aan wapens komen. Door het moeilijker te maken/de huidige controles strikter te handhaven, geven de ‘amateuristische’ schutters sneller op met hun plannen