Duitsland staat nazisymbolen in games toe

Opvallend nieuws bij onze oosterburen, want de strakke regelgeving omtrent nazisymboliek in games wordt versoepeld. Het is eigenlijk sinds het begin der games in Duitsland verboden om swastika’s en andere visuele naziverwijzingen te gebruiken, maar daar komt dus nu verandering in.

Al jarenlang is het wel toegestaan om nazisymbolen te gebruiken voor educatieve doeleinden, kunst en andere entertainmentmedia als films en tv-series. Games vielen tot nu toe buiten het laatstgenoemde, maar daar komt nu snel een einde aan. Dit betekent meteen dat games van bijvoorbeeld de Wolfenstein-franchise nu zonder problemen in de winkel mogen liggen, al krijgen dit soort games wel speciale classificatie en leeftijdsgrens. Toch blijven de Duitsers op hun hoede en wordt er goed bekeken of games de symboliek niet gaan gebruiken als propaganda voor nazisme.

Het eerder genoemde Wolfenstein heeft door de regelgeving al flink wat problemen gekend in Duitsland. In 1998 werd Wolfenstein 3D door het Duitse Hoofdgerechtshof verboden wegens het gebruik van nazisymbolen. De recentere games Wolfenstein: The New Order en Wolfenstein 2: The New Colossus mochten uiteindelijk in de winkel verschijnen, maar wel hevig gecensureerd. Alle swastika’s en zelfs de snor van Hitler zijn toen allemaal weggepoetst om door de controle van de USK (het Duitse PEGI) te komen.

 

 1.   
  Alfa Warrior's avatar

  Ze gaan nu dus enkel nog moeilijk doen als je daadwerkelijk aan de kant van de Nazis staat.

 2.   
  S3MM3R's avatar

  Werd tijd dat ze er niet meer moeilijk over gingen doen, het is zo beter.

 3.   
  Turk–Life's avatar

  Beter zo, waarom zou je je geschiedenis ontkennen? Iedereen weet dat het gebeurd is, iedereen weet waar die symbool voor staat en iedereen weet dat het een zwarte vlek was in de Duitse geschiedenis. Je kan moeilijk doen alsof het allemaal niet is gebeurd, ik vind juist dat het allemaal levend gehouden moet worden om zulke gebeurtenissen in de toekomst te voorkomen. We gaan in Nederland toch ook niet verbieden om symbolen van de VOC te gebruiken.

 4.   
  BozeBever's avatar

  Duitsland heeft sowieso een ‘aparte’ benadering van videogames. Zo werd lange tijd gigantisch veel gecensureerd en dat gaf soms best grappige resultaten. Bloed mocht niet, dus explodeerde je tegenstanders maar. Diezelfde tegenstander die ipv mensen androids waren, want je mag immers niet op mensen schieten. Dat ze dit toelaten ondanks de hoge rating biedt in ieder geval hoop.

  Destructoid heeft hier ooit eens een leuk artikel over geschreven: https://www.destructoid.com/censorship-in-germany-how-they-changed-your-fav-games-268854.phtml

 5.   
  Turk–Life's avatar

  @BozeBever:

  Pff wat een onzin allemaal. Doet mij direct denken aan films op Turkse zenders. Bloed en sigaretten worden blurred (of hoe je dat ook schrijft). Alsof men dom is en niet weet wat n persoon aan het doen is als hij rookt :D. En bloed heeft zo n felle opvallende kleur dat je direct ziet wat het is ook al is het blurred.

 6.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Beter zo. Het is een stuk geschiedenis en dat is nou eenmaal niet altijd mooi. Of het nou om bijvoorbeeld de holocaust, Armeense genocide of slavenhandel gaat; je moet er gewoon open kunnen zijn over dingen die gebeurd zijn. Daarnaast worden nazi’s toch nooit bepaald in een positief daglicht gezet in games dus propaganda kan je het ook niet noemen.

 7.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  @Turk–Life:

  weet jij uberhaupt wel waar het swastika oorspronkelijk vandaan komt dat de duitsers het swastika misbruikt hebben wil niet zeggen dat het duister is