Kickstarter-campagne voor Knights of Light begonnen; historische RPG in Midden-Oosten

Kingdom Come: Deliverance toonde begin dit jaar dat historici wel degelijk een plek kunnen hebben in de game-industrie: de game wist de grens tussen historisch realisme en vermakelijke gameplay prima te bewandelen. Ontwikkelaar Warhorse blijkt nu een inspiratie voor andere ontwikkelaars, want het Egyptische Rumble Games kondigt nu Knights of Light aan, een actie-RPG die zich afspeelt in het huidige Irak van de zevende eeuw na Christus.

Knights of Light speelt zich af in 636 na Christus, het jaar van de slag om Al Qadissiyah tussen de Sassaniden en het Islamtische Kalifaat. Het verhaal draait echter niet direct om die veldslag zelf, maar om het algehele conflict waar die een onderdeel van was. Dit conflict wordt vanuit meerdere perspectieven belicht, waarbij er geen uitgesproken good guys en bad guys zijn: morele keuzes staan centraal.

Overigens wijkt Rumble Games wél ietwat af van de formule van Kingdom Come: Deliverance, want Knights of Light zal wél enige fantasy-elementen bevatten in optinele delen van het spel, vermoedelijk de side quests. De precieze aard daarvan is nog niet uit de doeken gedaan, maar de ontwikkelaar zegt dat je Knights of Light prima kunt spelen als historische realistische RPG. Voor het realisme wordt samengewerkt met een historicus van de Universiteit van Toronto.


Knights of Light kent een open spelwereld die is gebaseerd op het huidige Irak in de zevende eeuw na Christus. Hoewel dit in eerste instantie natuurlijk ideeën van een grote woestijn oproept, bevat de map wel degelijk heel erg diverse omgevingen. Ook vinden we in deze spelwereld historische bezienswaardigheden uit de zevende eeuw.

Rumbling Games belooft naast de basisgame twee uitbreidingen, maar verzekert ons ervan dat dit op zichzelf staande verhalen zijn en geen content die eigenlijk in de base game zou moeten zitten. De studio zegt expliciet geïnspireerd te zijn door CD Projekt RED, een bedrijf dat productkwaliteit en klantvriendelijkheid vooropstelt. Daarnaast wordt Rumbling Games geïnspireerd door Ninja Theory, de ontwikkelaar van Hellblade: Senua’s Sacrifice. Dit was in feite een onafhankelijke AAA-game, wat Rumbling Games ervan heeft overtuigd dat dit model kan werken, ondanks dat Ninja Theory inmiddels is overgenomen door Microsoft.

Voor de financiering van Knights of Light is Rumbling Games een Kickstarter-campagne begonnen waar je de game voor 20 euro kunt pre-orderen, alsook verschillende extraatjes als je meer geld neertelt. Wel is de campagne ingesteld op alles of niets: het is alleen een succes als het volledige bedrag van 100.000 euro wordt opgehaald. Dit lijkt op het moment van schrijven ietwat ambitieus, maar de campagne loopt nog tot 23 september.

Knights of Light moet in eerste instantie op pc, Xbox One en PlayStation 4 verschijnen, maar afhankelijk van eventuele stretch goals kijkt de ontwikkelaar ook naar andere platformen. De game staat gepland voor een release in 2020.

 1.   
  BozeBever's avatar

  Ik ben skeptisch voor dit soort projecten die groots roepen ‘AAA van een Indie Developer’. Oké… het idee is leuk met de morele keuzes enzo, maar ik ben bang dat dit ondanks de toezeggingen leeg aan gaat voelen en allerminst AAA zal worden.

  Het project hangt vooralsnog wel van knulligheid aan elkaar. ‘Knights of Light zal wél enige fantasy-elementen’ en ‘Voor het realisme wordt samengewerkt met een historicus van de Universiteit van Toronto.’ huh?

  Wil je helemaal dubbel liggen, kijk de bijgevoegde video op de kickstarter pagina en zie dat developers niet altijd even goede presentatoren/acteurs zijn. 😆

 2.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  kingdom come deliverance had gewoon een 3rd person mode moeten hebben

 3.   
  mmx's avatar

  kingdom come deliverance had gewoon een 3rd person mode moeten hebben

  hier sluit ik mij bij aan .

 4.   
  420blazeit's avatar

  Ziet er wel heel amateuristisch uit. Goede quality control hebben ze ook.. spelfouten in hun kickstarter video.

 5.   
  mattioza's avatar

  Zeker interessante setting. Het is alleen niet geloofwaardig dat je een triple A gaat neerzetten met dergelijk budget en 20 werknemers (op 4 jaar tijd). Kingdom Come Deliverance en Hellblade hadden enkele miljoenen euro budget en een veelvoud aan werknemers. Daarom denk ik niet dat ze hun doel gaan halen, we kunnen het bijna met zekerheid zeggen aangezien je doorgaans het meeste geld binnenhaalt de eerste 48u.

 6.   
  Daniel Z's avatar

  mattioza schreef, "Zeker interessante setting. Het is alleen niet geloofwaardig dat je een triple A gaat neerzetten met dergelijk budget en 20 werknemers (op 4 jaar tijd). Kingdom Come Deliverance en Hellblade hadden enkele miljoenen euro budget en een veelvoud aan werknemers. Daarom denk ik niet dat ze hun doel gaan halen, we kunnen het bijna met zekerheid zeggen aangezien je doorgaans het meeste geld binnenhaalt de eerste 48u."

  Nope, Hellblade is gemaakt door ongeveer 20 mensen.

 7.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  mmx ja dat is een grote fout van hun en ook de 3rd person mod werkt niet meer deed het voorheen zowiezo niet zoals 3rd person hoort te zijn ik speel dit soort games liever in 3rd person mode geefd mij meer het gevoel dat ik in het personage zit

 8.   
  Tom's avatar

  Dat is grofweg een van de meest kromme dingen die ik heb gehoord.

  Ik snap ergens dat je, omdat je het personage ziet, meer binding krijgt met de protagonist. Maar meer “in het personage zitten” met third person tegenover nota bene het eerstepersoonsperspectief? Dat klinkt gewoon niet logisch. Een van die twee staat *letterlijk* voor ín het personage zitten, en dat is niet de derde persoon.

  Zou jij jezelf ook meer jou voelen als je buiten je eigen lichaam naar jezelf toekeek? Want anders heb ik nog wel een paar hele goede middeltjes voor je.

 9.   
  mattioza's avatar

  Daniel Z schreef, "
  Nope, Hellblade is gemaakt door ongeveer 20 mensen."

  Klopt, maar Hellblade is ook geen open world RPG van 60 uur.