Populair game-criticus en YouTuber John ‘TotalBiscuit’ Bain overleden

Allesbehalve heugelijk nieuws voor je vrijdag; een van de meest invloedrijke game-critici van YouTube, de Britse John Bain, is vannacht te komen overlijden op de leeftijd van 33 jaar. Bain stond op het internet al langer bekend als TotalBiscuit (voorheen ook TotalHalibut of CynicalBrit) en werd geprezen om zijn snerende kritiek op de game-industrie, vaak met langdurige en diepgaande video’s.

Bain vocht al enkele jaren met darmkanker, iets waar hij zich vaak openbaar over uitte in livestreams en op sociale media. Deze bleek enkele maanden in remissie, maar kwam uiteindelijk in volle kracht terug in onder meer Bains lever, die al snel uitgeschakeld werd.

Gedurende deze laatste paar dagen verergerde de behandeling thuis ook significant, waarna Johns vrouw, Genna Bain, voor het eerst zijn online uitingen op bijvoorbeeld Twitter overnam. Gisternacht was zij noodgedwongen te melden dat haar man overleden was.


Een van TotalBiscuits grootste successen, de Co-Optional Podcast, ging in zijn afwezigheid nog één keer door, een unicum. Kort voor zijn overleden, verscheen nog een laatste aflevering. Bain lastte wegens zwakte zelden zijn wekelijkse show af, maar de afgelopen drie weken werden hem te veel. Zijn plan was om naasten van hem de verantwoordelijkheid over formats als deze te schenken, opdat zijn vrouw na Bains verdwijning eventueel zijn YouTube-kanaal nog kon onderhouden.

Hoewel niet iedere gamer bekend zal zijn met Bain en zijn prestaties, is zijn gezicht iconisch voor een miljoenenpubliek. Niet alleen gold TotalBiscuit als een van de grootste YouTube-kanalen omtrent game-journalistiek, Bain cureerde ook de grootste Steam Curator-lijst, organiseerde op eigen houtje StarCraft 2-toernooien en wordt op Twitch nog altijd vereeuwigd met de populaire LUL-emote.

Namens GamersNET condoleren we Genna Bain, zijn twee honden en alle naasten van TotalBiscuit. Opdat zij in rust kunnen rouwen.

 1.   
  JuulsJo's avatar

  Shit…

 2.   
  Tom's avatar

  Oprecht kut. TotalBiscuit maakte naar mijn idee erg sterke content, en kon zich daarmee rekenen tot een van de beste YouTubers als het aankwam op serieus en to-the-point over games praten. Daar vinden we niet een-twee-drie vervanging voor.

 3.   
  mattioza's avatar

  Volgde hem niet op de voet, maar is natuurlijk wel een begrip in de youtube wereld.

 4.   
  Thijs.'s avatar

  Altijd triest als iemand op een jonge leeftijd komt te overlijden. Kanker is een genadeloze ziekte.