Video's gepubliceerd voor 14 augustus 2018 zijn helaas niet meer te bekijken.

Games lijken teveel op elkaar! | Hot Koffie Show

Met de E3 voor de deur kunnen we weer een scheepslading aan nieuwe games verwachten, maar zijn de AAA-games tegenwoordig niet één grote eenheidsworst geworden. Of valt het allemaal wel mee anno 2018? Tom en Salim bespreken het in de Hot Koffie Show van deze week. Inclusief een matige poging tot cabaret…

 1.   
  mattioza's avatar

  Het is juist goed dat ontwikkelaars leren van elkaar, je hoeft niet telkens het warm water heruitvinden. En als het te veel copy paste van andere game is, wordt die doorgaans ook gewoon afgestraft. Wij als consument zijn soms ook juist vragende partij, als je bv. denkt aan het Nemesis uit Shadow of Mordor/War, dat we toch wel in verschillende franchises willen terug zien. Of bv. de vraag naar een 3D open world Pokémon.

  Games met elkaar vergelijken kan/moet zeker, maar het blijft wel belangrijk dat enkele punten in het achterhoofd worden gehouden (zoals het ontwikkelbudget/prijs in de winkel). Dat het niet gewoon is van: deze game is niet goed want bij die andere game kon je dat en dat ook nog en dergelijke, terwijl de eerste game bv. maar 10% van het ontwikkelbudget had. Zoals het was bij de Kingdom Come: Deliverance – The Witcher 3 vergelijking, dat sommige mensen maakten.

 2.   
  tranceguy's avatar

  Games lijken juist NIET op elkaar… En gelukkig maar…

 3.   
  Mjolnir's avatar

  Games lijken altijd op elkaar, het is alleen de context die veranderd. Schiet deze gasten dood omdat [reden]. Bestrijd krachten van het kwaad omdat je een [groepering/held/verraden slechterik] bent. Verover de wereld omdat [misstand tegenover factie/land].

  Het verschil zit in de context en de uitwerking van deze gelijke delen. De een doet het goed wat zeer vermakelijk kan zijn, de ander is zeer slecht. Hoe fanatiek ik ook (kan) gamen, de gedachte, dit heb ik al gespeeld, hoe nieuw en innoverend de game ook is, komt altijd terug. Soms duurt het wel wat langer.

  Ik heb wel een volgende (enigszins terugkerende stelling):
  Playstation heeft Xbox meer nodig dan Xbox Playstation.

  Korte uitleg: Hoewel Playstation momenteel shined met goede exclusives, is het (ooit) verdwijnen van Xbox alleen maar negatief voor console gebruikers. Microsoft distribueert exclusives op zijn platforms, Xbox en Windows, waardoor deze sowieso een (potentieel) grotere markt gamers weet te bereiken. Trekt Xbox zich terug uit deze markt, kan Playstation alles, positief en negatief, doen wat die wil met zijn gebruikers. Zulke monopolies leveren niet altijd goed resultaat.