Gamersnet.nl

Ook België ziet loot boxes als vorm van gokken

Een week nadat de Nederlandse Kansspelautoriteit heeft bevestigd, dat een aantal games de kansspelwetten van ons land overtreden, is het nu aan België om de loot boxes aan te pakken. In een verklaring van de Belgische Minister van Justitie, wordt gesteld dat er een aantal games de gokwetten bij onze zuiderburen verbreken.

De Belgische Kansspelcommissie heeft vier games uitgebreid onder de loep genomen; FIFA 18, Overwatch, Counter-Strike: Global Offensive en Star Wars Battlefront 2. Uit het onderzoek is gebleken dat alleen Star Wars Battlefront 2 zich aan de regels heeft gehouden als het om loot boxen en gokken gaat. Dit komt natuurlijk doordat EA een paar uur voor de release zwichtte door de storm van kritiek en daardoor de mogelijkheid om loot boxes te kopen uit het spel verwijderde. De overige drie games kunnen veel problemen vanuit België verwachten, als er niets wordt gedaan aan de loot boxes.

Volgende de Belgische Kansspelcommissie hebben de drie schuldigen met de loot boxes, alle elementen om het officieel te kunnen bestempelen als gokken en kunnen strafrechtelijk worden aangepakt.

Om van een kansspel te spreken, hanteert de Kansspelcommissie vier parameters. Is er sprake van een spelelement, kan een inzet leiden tot winst of verlies en heeft toeval een rol in het spelverloop. In het geval van FIFA 18, Overwatch en Counter Strike: Global Offensive oordeelt de Kansspelcommissie dat het systeem van loot boxen een kansspel vormt dat onderhevig is aan de Belgische Kansspelwetgeving.
De studio’s achter FIFA 18, Overwatch en CS:GO kunnen boetes opgelegd krijgen tussen de 800.000 en 1,6 miljoen euro en er kan in hele extreme gevallen, gevangenisstraffen worden uitgedeeld van vijf tot tien jaar. Zo ver is het echter nog niet, want zowel de minister als de directeur van de Kansspelcommissie willen eerst in gesprek met de beschuldigde partijen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.