Veel details over Cyberpunk 2077; de wereld, facties, classes en meer

Cyberpunk 2077 is in ontwikkeling bij CD Projekt RED, de mensen die ons ook de succesvolle The Witcher-games brachten. Niet zo gek dus dat Cyberpunk 2077 al in een vroeg stadium heel wat aandacht kreeg, al bleven de details behoorlijk schaars. Het lijkt er ook op dat we nog wel even geduld moeten hebben, aangezien de ontwikkelaar de game met next-gen consoles in het achterhoofd aan het bouwen is. Wellicht dat de komende E3 meer nieuws zal brengen rondom Cyberpunk 2077, maar onlangs zijn gelukkig heel wat verse details naar buiten gebracht.

In een gesprek met CD Projekt RED is namelijk wat meer gesproken over onder andere de spelwereld, de verschillende facties die er leven en de diverse classes die je als speler kunt kiezen.

De spelwereld
De wereld van Cyberpunk 2077 is een “retro-futuristische, dystopische, sci-fi nachtmerrie”. Volg je hem nog? Echte cyberpunk dus, zoals we zouden verwachten. De mensheid heeft zichzelf zo ver laten samensmelten met technologie, dat de grens tussen mens en machine niet langer helder is. Ontwikkelingen met cybernetics hebben ons in staat gesteld om krachtige processors direct in onze hersenen te plaatsen, met alle mogelijkheden van dien. Lichamen kunnen gemodificeerd worden met van alles en nog wat. Van kunstmatige organen tot ledematen en ogen die verre van gewoon zijn en allerlei nieuwe features met zich meebrengen.

In deze wereld anno 2077 is de samenleving sterk verdeeld tussen extreem arm en extreem rijk. De Verenigde Staten zijn verwoest. Failliet gegaan door oorlogen, ruimte-aanvallen, hongersnood en rebellen. Met de overheid volledig uit de weg geruimd, zagen de mega-corporaties hun kans om de macht te grijpen. Ze lieten voor zichzelf enorme nederzettingen bouwen, beschermd door enorme muren van staal en beton, bewaakt door elitaire veiligheidsdiensten. Achter de muren van deze vestingen leven de mensen die het geluk hadden dat ze in dienst zijn van de corporaties. Buiten de muren heerst vooral chaos.

Buiten de moderne, beveiligde vestingen zijn er nog de Old Cities. De restanten van de ooit zo fraaie steden. Wat er nog over is van de overheid en handhaving probeert hier stand te houden tegen bendes en andere rebellen. Er zijn groeperingen vanuit elke hoek van de samenleving, die vechten voor de macht over hun regio.

Het hart van Amerika is een grote zandbak geworden: The Dust. Nomaden trekken daar in enorme groepen rond en hebben in de loop der jaren grote ‘families’ gevormd van mensen met hetzelfde lot. Als een heuse caravaan met enorme trucks, campers, motoren, auto’s en busjes zijn ze constant onderweg en overleven ze op elke mogelijke manier.

En dan is er nog de ruimte. In de ruimte zijn de Orbitals aan de macht. Driewerf hoera: deze enorme wapens zijn in handen van de Europese landen! De Orbitals kunnen brokstukken uit de ruimte omlaag schieten en vormen zo een duidelijke dreiging naar iedereen die het zou wagen om de onafhankelijkheid van de Europese zone aan te vallen.

De facties
De wereld van Cyberpunk 2077 wordt bevolkt door verschillende facties, waarover je net al iets kon lezen. Om te beginnen de Corporations. De grote bedrijven zijn aan het einde van de 21e eeuw volledig aan de macht gekomen en hebben mensen voor zich gewonnen door een veilig en beschermd leven te bieden. Soldaten bewaken de straten en gebouwen, bewaking is overal. Misdaad is zeldzaam en wordt extreem hard bestraft. Inwoners van een Corporate-nederzetting geloven dat ze echt vrij zijn, ook al hebben ze alles opgegeven voor hun veiligheid.

De Nomaden zijn nieuw gevormde ‘families’, die soms bestaan uit alle inwoners van een vroeger dorp bij elkaar. Ze zijn in de steek gelaten door de Corporaties en zijn overgeleverd aan een zwervend bestaan door het land. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om als ‘thuis’ te kunnen beschouwen. De beste Nomaden-families houden zich aan strikte, morele codes en de wetten zoals die vroeger ook golden. Natuurlijk zijn er altijd ook gevaarlijke en extreme uitzonderingen. En kom je aan één iemand van de familie, dan heb je een probleem met iedereen. Loyaliteit is altijd hun belangrijkste waarde geweest.

In de oude steden leven de bendes. Traditionele bendes die houden van roven en geweld zijn er nog steeds volop, maar er is ook een nieuw soort bende: Boostergangs. Boosters zijn zwaar verslaafd aan cybernetische verbeteringen en ze leven voor het vinden van nieuwe upgrades voor hun lichaam. Ongeacht wat daarvoor nodig is.

Hoewel de federale overheid volledig uit de weg is geruimd, hebben sommige dorpen en steden een eigen vorm van handhaving opgericht. Zelfs in de chaos van 2077 zijn er gebieden waarin de lokale politie het gezag voert en de straten schoon probeert te houden van bendes en andere criminelen.

Ten slotte zijn er de Edgerunners. Eenzame strijders. Huurlingen. Samurais op de straat. Noem ze zoals je wilt. Een Edgerunner balanceert letterlijk op de rand van alles in de maatschappij en neemt opdrachten aan die vrijwel iedereen te riskant zou vinden. Ze opereren als schaduw-agenten voor groepen die geen zin hebben in een openlijke oorlog. Edgerunners leven voor het geld, hebben geen enkele loyaliteit en overleven dankzij hun kennis en vaardigheden. Ze zoeken de meest lucratieve opdrachten, sluiten dealtjes en hebben zo hun eigen agenda’s.

Inderdaad, als speler ben je een Edgerunner.

De classes
Als Edgerunner heb je verschillende classes om te kiezen. Je moet vertrouwen op je vaardigheden als Edgerunner en gelukkig is er voor vrijwel ieder wat wils te kiezen. Hoewel bij niet elke class heel duidelijk is welke vaardigheden ze in de game gaan krijgen, geeft het wel een redelijk beeld van de diversiteit en de achtergronden van de verschillende Edgerunners.

Solos leven met een wapen in hun hand. Experts in vrijwel alle soorten en maten: geweren, pistolen, shotgungs, raketwerpers… je krijgt het vast ook wel voor elkaar om een nucleaire bom te laten ontploffen als het moet. Voorop in de strijd en een echte overlever, al zal je dan wel moeten zorgen dat je een goed gevulde medkit bij je hebt.

Techies zijn er om dingen te maken als het kapot is, of juist om ergens in te breken als iets op slot zit. In elk geval zijn dit het type Edgerunners die gevraagd worden als er elektronica in het spel is. Of als het juist een heel gecompliceerde missie is. Je kunt je specialiseren in wapens, cyber-tech of elektronische beveiliging, maar je kan in elk geval vrijwel alles bouwen, ontmantelen, fixen en saboteren wat iemand anders gemaakt heeft.

Fixers lossen dingen op. Je kent altijd wel een mannetje. Op de straat, ondergronds of waar dan ook, je weet het wel voor elkaar te krijgen. Afpersing van een lokale leider? Eitje. Informatie over de schuilplaats van een bende? Simpel. Net zoals het vinden van de meest zeldzame en interessante wapens en technologie.

Cops. Agenten. Jij bent de wet. Misschien ben je wel een sergeant die in de loop der jaren harder en slimmer is geworden door het leven op de straat. Misschien promoveer je wel tot de PsychoSquad en mag je in actie komen als Boostergangs chaos en ellende verspreiden in de stad.

Medias leven van het informatietijdperk en de moderne communicatiemiddelen. Een constante satelietverbinding aan je riem, verbonden aan de camera in je hoofd. Voor jou is er geen noodzaak om gammele uitrusting te kopen of een heel tech team op te roepen. Je bent de ogen en orden van de buitenwereld.

Rockers zijn vooral goed in het verspreiden van berichten en het uitoefenen van invloed op veel mensen. Net zoals je muziek in leven wilt houden, kan je de mensen laten weten waar ze voor vechten. Echt iemand om in te geloven dus.

Kies je voor de Corps class, dan is status alles voor je. Jouw maatpak is duurder dan het huis van de meeste mensen. Je rijdt als eerste de nieuwste auto’s. Je implantaten zijn smaakvol en discreet en je hebt het beste van het beste gekocht om wat plastische chirurgie uit te laten voeren. Je bent altijd op zoek naar een voordeeltje in je volgende deal. Hoewel je een luxepaard bent, ben je zeker niet bang om je handen vuil te maken of om wat externe spierkracht in te schakelen.

Netrunners leven volledig op technologie. De techniek die je in je hoofd hebt zitten gaat verder dan wat de meeste mensen ooit kunnen begrijpen. Vergeet je kennis van programmeertalen, je ademt ze in en uit sinds je vijf jaar oud bent. Dankzij je cybermodem en verbinding met je hersenen kan je direct aanhaken op het Net. Je bent binnen een computeromgeving en weer eruit voordat iemand met z’n ogen kan knipperen. En als bonus heb je nog een crypto-bom achtergelaten als bedankje. Als het op een computer staat, kan jij het bemachtigen.

En verder
Het leven als Edgerunner zit vol gevaar. De meeste Edgerunners halen de 30 niet. Je leert om geen vrienden te maken, aangezien dat je kwetsbaar maakt. Dan zie je ze waarschijnlijk alleen nog als je hun lichamen uit een rokend wrak moet slepen. Je blijft kalm en bikkelhard. Maar vooral blijf je vrij.

Wat rest nu voor ons is het lange wachten op meer informatie en beelden van Cyberpunk 2077. Het grote wachten en hopen is op de komende E3, half juni.

 1.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  klinkt erg nice

 2.   
  Pim Huberts's avatar

  Voor mij klinkt het allemaal heel vaag, maar als ik straks beelden zie kan ik me er iets bij gaan voorstellen! Het klinkt oprecht veelbelovend van wat ik er van begreep en kijk al een hele poos uit naar deze game, hopelijk deze E3 meer info en/of beelden!

 3.   
  ChielB's avatar

  Het heeft qua setting natuurlijk een voorgevoel van Deus Ex, al weet CD Projekt RED volgens mij prima (zo niet veel beter) een unieke wereld neer te zetten. Ben heel benieuwd wanneer deze titel een keer een release gaat krijgen. 8)

 4.   
  Papachico's avatar

  Tja.. wat kan ik zeggen. Ik moet egt beelden zienen meer info hebben om wat meer duidelijkheid te krijgen.
  Ik wacht het nog af, maar ben zekers benieuwd 🙂