Ontslagen Fortnite-pro biedt verontschuldigingen aan voor zijn gedrag

Kortgeleden nog opgeblazen in het nieuws: de verpieterende carrière van Fortnite-speler en content creator Jordan ‘Scubby‘ Selleck. Nadat de Amerikaan tijdens een uitzending op Twitch zich fel tegen suïcidale mensen keerde en beweerde dat mentale gezondheidsstoornissen verzonnen zijn, keerde het internet zich tegen hem.

Kort na het verspreiden van zijn tirade besloot HavoK Esports per direct afstand te doen van zijn functie in het Fortnite-team, gevolgd door meerdere bedrijven die niets meer met Scubby te maken wilden hebben. Voor een tweetal dagen leek de streamer zich dan ook aan volledige radiostilte te houden, om nu dan alsnog een uitgebreide verontschuldiging op zijn YouTube-kanaal te plaatsen:


Scubby vermeldt al vroeg in de video dat hij overmeesterd werd door emoties, gedurende de rant van een aantal minuten. Daarbij komt hij nu dan ook terug op zijn statement over sociale angst en andere mentale stoornissen; deze blijken toch niet verzonnen te zijn. Ze zijn bijzonder echt, en ze komen vaker voor dan je denkt. Een aardige honderdtachtig graden draai ten opzichte van wat hij twee dagen eerder nog verkondigde.

De bijna vijf minuten lange excuusvideo verandert dan ook al snel in een pleidooi tegen depressie en andere mentale stoornissen. Het hele debacle wat uit zijn stream voortvloeide, heeft blijkbaar Scubby’s ogen geopend. Vanaf heden wil hij vooral goede daden en woorden verspreiden, en roept hij mensen met depressieve gedachten vooral op om hulp te zoeken en hun problemen onder ogen te zien, in plaats van te negeren.

Ondertussen lijkt de verontschuldiging Scubby niet van verdere repercussies te ontzien. Op moment van schrijven, lijkt ook zijn Twitch-kanaal afgesloten te zijn. Ten tijde van Scubby’s ontslag uit zijn Fortnite-team was het nog onduidelijk hoe Twitch de breuk van hun richtlijnen zou tackelen, maar daarover is nu geen twijfel meer mogelijk. Ook Twitch zag geen heil in de promotie van zelfmoorddreigingen van een streamer die (tot voor kort nog) Twitch Partner was.

Wat jij? Een goede afloop voor Scubby en zijn online carrière, of heelt zijn excuusvideo de pijnlijke wonden beter dan verwacht?

 1.   
  OnOwned's avatar

  Het lijkt toch vooral op een hele sneue manier om zijn hachje (lees: inkomsten) te redden. Gaat me niet vertellen dat als je zo hebt uitgehaald met die enorm harde standpunten, dat je die in 48 uur compleet anders ziet. Na die tirade van hem kan die sowieso naar de hel lopen, aangezien ik van dichtbij heb gezien wat depressie met je doet. Pannekoek.

 2.   
  tijn80's avatar

  Deze “verontschuldiging” bevat zoveel editpunten dat het lijkt alsof hij aan elkaar geplakt is vanuit meerdere streams. De enige reden dat hij dit nu doet, is omdat hij nu een baan zal moeten gaan zoeken.

 3.   
  Tom's avatar

  Ergens wil ik hem geloven, maar aan de andere kant voelt zijn verontschuldiging ontzettend geforceerd. De knipjes in de montage voelen daarbij inderdaad wat dubieus aan.

  Sowieso is zijn hele betoog vooral één gigantisch, ingestudeerd pleidooi tegen mentale stoornissen, iets waarvan hij tot voor kort nog beweerde dat het allemaal nep was. Inderdaad een bizarre one-eighty voor het verloop van slechts twee dagen. Het zou vast niets te maken gehad hebben met de gigantische backlash die hij kreeg van sociale media en zijn zakelijke contacten.

 4.   
  someone else's avatar

  (null)