Professionele Fortnite-speler ontslagen na Twitch-tirade tegen suïcidale mensen

Wie niet oppast met wat hij of zij zegt tijdens een livestream, kan aardig in de problemen raken. In de afgelopen dagen is Jordan ‘Scubby‘ Selleck dat pijnlijk duidelijk gemaakt. De Twitch-partner annex professioneel Fortnite-speler sprak zijn mening uit over mensen met suïcidale gedachtes en verkondigde daarbij nul empathie voor hen te voelen. Wie Scubby vertelt dat hij of zij het niet meer ziet zitten, krijgt van hem te horen dat je er beter gewoon een einde aan moet maken.

Naast Scubby’s ietwat opvallende houding tegenover mensen met zelfmoordneigingen, dook de beste man ook dieper tot de materie van sociale angst. Zijn vriendin gaf vroeg in hun relatie al aan daarmee te kampen, maar volgens de streamer is het allemaal verzonnen kwats. Die openbaring zou haar nu ook geholpen moeten hebben, aangezien ze het sindsdien nooit meer over die angst heeft gehad met haar vriend.

Scubby’s uitgezonden tirade over het onderwerp werd in korte tijd een hot item op verschillende sociale media. Fragmenten uit zijn stream werden geclipt, aaneengeplakt en in veelvoud gedeeld, wat bij velen een nare smaak achterliet. Een stroom boze tweets kwam snel zijn kant op, met daarbovenop een juridisch dreigement van een van Scubby’s voorheen geallieerde sponsoren.

De duidelijk verkondigde “I don’t give a fuck”-houding van de Fortnite-professional leidde ertoe dat een aardige sociale rel uitbarstte, waardoor nu ook zijn team HavoK Esports afstand heeft genomen van de omstreden speler, zo berichtten zij in een tweet. In datzelfde bericht linkte HavoK ook meteen naar instanties voor mentaal welzijn, en vroeg het team om begrip voor elkaars gezondheid binnen de gemeenschap.

Sinds het hele voorval heeft Scubby niet meer van zich laten horen op sociale media als Twitter, laat staan gestreamd op Twitch. Zijn korte biografieën op de websites lijken nu dan ook niet geheel kloppend meer te zijn. Nog altijd stelt Scubby zich daar voor als Fortnite-speler voor HavoK (die ondertussen actief zoeken naar vervanging), alsmede een Twitch Partner. En juist dat laatste wordt nu ook wat minder zeker…

Mogelijk is deze radiostilte niet de verstandigste zet, aangezien de repercussies van zijn acties nog altijd kunnen verergeren. Niet voor niets besloot Twitch vorig jaar de richtlijnen rondom zelfmoordpreventie strikter op te stellen, en Scubby’s uitgezonden statement lijkt volkomen haaks te staan op het veilige groepsgevoel dat Twitch nu over wil brengen.

Hoewel Twitch zelf nog geen uitspraak heeft gedaan over Scubby’s Partner-status op het platform, is het duidelijk dat Scubby zichzelf een boel ellende op de hals heeft gehaald. Dit sociaal beladen verhaal, krijgt ongetwijfeld nog een staartje in de komende dagen…

 1.   
  MikeGevers's avatar

  Wat een volslagen idioot. Natuurlijk heb je het niet over je psychische problemen met je vriend als diezelfde vriend er zulke standpunten op nahoudt! Zelfcensuur van de bovenste plank, arme vrouw. Sterker nog, ik denk dat haar relatie met Scubby haar problemen alleen maar erger maakt, aangezien ze nu waarschijnlijk niet eens hulp zoekt. En als ze dat wél doet, moet ze dat geheim houden voor haar vriend, wat ook niet bevorderlijk is voor de situatie. Niks is slechter voor psychische aandoeningen dan een omgeving die het simpelweg doodzwijgt of ontkent.

  Ik hoop oprecht dat Scubby wat op had toen hij deze uitspraken deed, want anders moet hij eens hulp zoeken voor zijn eigen psychische gesteldheid. Maar eigenlijk denk ik dat hij sowieso ergens aan lijdt en dat hij dat probeert te verbergen met dit soort macho-gedrag.

 2.   
  Mattiees's avatar

  tja, niet iedere streamer is de ideale schoonzoon zullen we maar zeggen. Nou moet ik wel zeggen dat het zeker een idioot is, maar direct een haatcampagne opzetten zoals die Lauren doet is wel heel erg direct iemand aan de schandpaal nagelen. Het is zeker niet slim van hem en sponsors mogen (en zouden eigenlijk moeten) zich terugtrekken. Echter ieder heeft nou eenmaal een vrije mening en mag die ook uiten, hoe vervelend die mening soms ook is.

 3.   
  Tom's avatar

  Opvallend is dus ook dat Scubby wel een sponsorvermelding van Aporia Customs op zijn Twitch-kanaal heeft staan, maar het bedrijf niks met hem te maken zou/wil hebben. Naar het schijnt gebruikte hij daarvoor een verlopen kortingscode van een andere organisatie, terwijl Aporia zich nu publiekelijk afzet tegen zijn acties en absoluut niet geassocieerd wil worden met “such a indecent person”.

  Ik snap de keuze van het sportteam ook wel om hem buitenspel te zetten. Niet alleen staat het haaks op de richtlijnen van Twitch/sportbonden, het komt bovendien ook nog eens behoorlijk toxic over. Niet bepaald de houding die een professioneel atleet siert.

  Al met al doet dat me een beetje denken aan het voorval van die racistische tirade in Overwatch, die evenals een eSporter zijn carrière kostte.

  EDIT: Wat betreft de ‘haatcampagne’ is mevrouw Lauren nog wel enigszins ingetogen. Zo heeft zij bijvoorbeeld opgeroepen om het aan te geven op Twitch, terwijl ze zelf mensen aanbeveelt om hierin niet ”part of the problem” te worden met dreigementen en scheldpartijen.