Gamersnet.nl

Ook Duitsland overweegt lootboxes in de ban te doen

De ophef rondom Star Wars: Battlefront 2’s microtransactie-gate is misschien wat afgekoeld, maar de politiek is er nog niet klaar mee. Zoals eind 2017 verwacht, zal het landschap rondom loot boxes en andere dubieuze microtransacties anno 2018 veranderen. En als het aan Duitsland ligt, dan komt die verandering wellicht sneller dan gedacht.

Onze Oosterburen vermoeden dat betaalde blind boxes wel bijzonder veel wegheeft van gokken, en dat de trend het alsmaar meer in die richting stuurt. Voorman van de Duitse mediabescherming voor de jeugd, Wolfgang Kreißig, stelt in Die Welt dat het tijd wordt de tendens een halt toe te roepen.


Volgens een onderzoek van de universiteit te Hamburg zijn microtransacties als die rondom loot boxes meer en meer op het ‘ouderwetse’ gokken gaan lijken, terwijl de omzet daarin gestaag groeit. Saillant detail is vooral dat die opbrengst niet hoofdzakelijk afkomstig is van de grote getalen gamers, maar juist kleine niche-groepen die gigantische hoeveelheden geld schuiven voor de mysterieuze doosjes; de zogenaamde whales.

Die Welt meldt daarbij dat omzet van het zogenaamde ‘Pay 2 Win’-principe ook niet bepaald inkrimpt. Anno 2016 zou dat verdienmodel acht miljard euro opgeleverd hebben, terwijl hetzelfde getal vorig jaar naar verluidt steeg tot tien miljard. Aldus hetzelfde onderzoek van de Universität Hamburg.

Duitsland is abolsuut niet de eerste om een verbod op de microtransacties te overwegen. Ook België was een Europees voorvechter van het loot box verbod na de controverse rondom Battlefront 2, gevolgd door actie van de Amerikaanse politiek en de Nederlandse Kansspelautoriteit.

Ondertussen stellen partijen als Apple zich tegenwoordig op om transparantie van microtransacties te verbeteren. Mogelijk ook deels om hunzelf in te dekken in de aanstormende shitstorm rondom deze trend in de game-industrie. Want ja, dit soort politieke praktijken zullen ongetwijfeld nog een staartje gaan krijgen…