Makers van viewbot voor Twitch krijgen boete van ruim een miljoen dollar opgelegd

Wie zijn kijkcijfers op Twitch een dikke duw in de rug wil geven, kan er altijd voor kiezen dat via minder nobele wijze te bereiken. Voor frequente bezoekers van livestreamplatform zijn ‘viewbots’ dan ook niet onbekend. Aan de hand van (vaak betaalde) diensten verhoogt een algoritme dan tijdelijk de hoeveelheid neppe kijkers, waardoor je weer hoger in het klassement van de website komt te staan. Niet zo fraai, maar de resultaten mogen er wezen.

Voor lange tijd golden viewbots als vaste kost voor sommige beginnende streamers, maar Twitch zelf is er nooit van gediend geweest. In juni 2016 klaagde de service dan ook Michael en Katherine Anjomi – alsmede een boel medewerkers van hun onderneming – aan vanwege hun digitale diensten. Volgens Twitch verslechterden zij de vindbaarheid van legitieme streamers en het algehele gemeenschapsgevoel voor trouwe kijkers op de website. En nee, in die rechtszaak hoefde Twitch niet op een sterke verdediging te rekenen.

Instead of engaging in interesting social interactions on Twitch chat, they may encounter bots spewing lists of random words.
Aldus een officieel statement van Twitch, die nog altijd fel vecht tegen het verloederen van hun statistieken en sociale interacties.

Volgens de BBC en Kotaku vroegen de Anjomi’s in sommige gevallen ruim 760 dollar per maand om kijkersaantallen kunstmatig aan te sterken. Dit leidde eind vorige maand tot een aardige schuld, die de verantwoordelijken voor de viewbot een boete van bijna 1,4 miljoen dollar opleverde.

De rechterlijke schuld is een som van 55.000 dollar die als schadevergoeding richting Twitch moet, terwijl de opbrengsten van de dienst (uitgerekend 1.316.139 dollar) daarbovenop komen. Daarnaast dienen alle viewbot-activiteiten uitgeschakeld te worden, en zullen de bijbehorende domeinnamen terecht moeten komen bij Twitch zelf. Wat het platform precies aan moet met voorheen illustere websites als shoptwitch.com, twitchshop.com en twitchstreams.org, blijft nog even in het ongewisse.

Voor Twitch zelf is dit niet de eerste overwinning tegen viewbots in het algemeen. Vorig jaar werd al een soortgelijke rechtszaak uitgevochten, waarbij de eigenaar van twitchstarter.com evenals een fikse boete diende te betalen.

  1.   
    Mark89NL's avatar

    Beter eigenlijk

  2.   
    JuulsJo's avatar

    Hoppa weg ermee