Zorgen games voor minder criminaliteit door jongeren?

Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) brengt om het jaar een vuistdik rapport uit met de titel ‘De sociale staat van Nederland’. In dit rapport wordt, je raadt het niet, beschreven hoe de Nederlandse samenleving ervoor staat. Hartstikke interessant natuurlijk, maar waarom staat deze informatie op Gamersnet, denk je nu wellicht.

In het 401 pagina’s tellende rapport is echter een opmerkelijke paragraaf te vinden (voor de liefhebber, check pagina 301). Hierin wordt de verklaring gezocht waarom de criminaliteit in Nederland met name door jongeren is afgenomen. In de zoektocht naar antwoorden hierop wekt het SCP de suggestie dat dit onder meer kan komen doordat jongeren het simpelweg te druk hebben met gamen om narigheid uit te halen:

Zijn [jongeren] hun tijd meer in de schoolbanken gaan doorbrengen, meer aan het gamen geslagen waardoor er minder tijd overblijft om narigheid uit te halen, of zetten ze juist hun digitale vaardigheden meer en meer in om cyberdelicten te plegen, die relatief vaak onder de radar blijven?
Nieuw is deze gedachte overigens niet. Eerder dit jaar werd er door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum onderzocht wat de invloed van de release van Grand Theft Auto 5 had op de geregistreerde criminaliteit.

 1.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  op mijn persoonlijke ervaring zeg ik ja ik pleegde onder andere een overval waardoor ik lang heb gezeten in gta5 kan ik naar harte lust geld wagens overvallen XD en heb daarbij geen zin het nog es in het echt te doen

 2.   
  tijn80's avatar

  the ultimate gamer boss schreef, "op mijn persoonlijke ervaring zeg ik ja ik pleegde onder andere een overval waardoor ik lang heb gezeten in gta5 kan ik naar harte lust geld wagens overvallen XD en heb daarbij geen zin het nog es in het echt te doen"

  Ik snap wat je bedoeld. Eerder had ik ook de aandrang om met m’n Volvo uit 2012 de A50 als persoonlijke racebaan te gebruiken. Vervelende medeweggebruikers ramde ik gewoon aan de kant. Sinds ik Forza Horizon speel, kan ik die frustraties daar kwijt én rij ik in de nieuwste modellen.

 3.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  maar tijn ik maak geen grapje ik heb in de geerhorst gevangenis gezeten haha maar snap je wel

 4.   
  Leukste's avatar

  Games spelen houdt ze van de straat. 😉

 5.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  precies en dat mensen doordraaien na een spelletje ja dat ligt dan gewoon aan je psyche