Video's gepubliceerd voor 14 augustus 2018 zijn helaas niet meer te bekijken.

Heeft Electronic Arts de microtransactie-shitstorm verdiend? | Hot Koffie Show

Met de meest gehate Reddit-comment en veel scepsis rondom Need for Speed: Payback achter de rug, begaat Electronic Arts een ruig pad. Gamers voelen zich massaal benadeeld door de vele microtransacties en komen in (internet)opstand.

Een terechte backfire voor het bedrijf, of is dit gewoon waar de game-industrie aan toe is? Tom en Peter bespreken het in een verse en stomend hete Hot Koffie Show…

Laat zelf van je horen met jouw inbreng op de discussie en/of laat je eigen stelling achter voor een nieuwe Hot Koffie Show!

 1.   
  darroox's avatar

  Oplossing is een Plus pakket voor 12 euro met alles erin 8) Ea maakt de het spelen van de game kapot omdat het minder leuk wordt, zodat de gamer zoals ik het volgende keer zwaar overweegd of wacht totdat het in de budget bak ligt.

 2.   
  CHILLOZZ's avatar

  Nieuwe Stelling: Battle royaal games is DE trend van 2017.

  of Battle royaal games hebben doorbraak gemaakt. En worden groot.

 3.   
  Mandamo's avatar

  Het probleem ligt imo inderdaad bij het p2w gedeelte van BF2. Zoals Peter al zei, de prijs van games is al lange tijd hetzelfde gebleven. Als je inflatie meerekent en daarbij nog alle kortingen die er tegenwoordig zijn bij optelt durf ik te zeggen dat gamen zelfs relatief goedkoper is geworden. Het productieproces is echter vele malen duurder en complexer geworden. GoldenEye op de N64 is geproduceerd door 9 man. Huidige games hebben vaak teams van een paar honderd man en gaan door vele miljoenen dollars. Het is dan ook niet gek dat uitgevers overgaan op een games-as-service model om inderdaad zoals de CFO van EA zei de longevity van de games te verlengen (en dat te monetizen). Waar ze de fout ingaan is dat progressie nu teveel een grind is en spelende betalers een groot voordeel hebben over zij die dat niet doen. Alleen cosmetische items is een oplossing, maar of dat genoeg is voor EA?

 4.   
  Tom's avatar

  Vandaar ook de verwijzing naar Overwatch als een boegbeeld voor het microtransactiemodel. Niet elke franchise kan dat hard maken, maar toch; flinke inkomsten van enkel en alleen cosmetische toevoegingen. Geen gamer die daar problemen mee heeft, vooral niet als ook die upgrades uiteindelijk ook in het verschiet liggen door veel te spelen.

 5.   
  Mjolnir's avatar

  Allereerst is EA fair game op internet om op te haten. Dat doen ze al jaren dus een dergelijk systeem, zelfs alleen met skins zou ook al een rel zijn geworden (maar wel minder groot). Daar komt nu bij dat ditmaal er daadwerkelijk oneerlijke situaties ontstaan omdat mensen een betere setup kunnen krijgen (maar als je niet kan mikken maakt dat eigenlijk nog geen reet uit, dus OP players komen altijd van 2 kanten).

  Als ik eerlijk ben vind ik games, zeker de nieuwprijs voor standaard edities erg duur. Maar ergens vind ik dat ook niet zo gek. Als je kijkt naar de omvang van een studio, tijd die nodig is voor ontwikkeling, graphics, gameplay, verhaal, marketing, licensing, al het personeel, ruimtes, materiaal etc. wat er nodig is om zo’n AAA game te maken, verbaast het nog eigenlijk dat het zo goedkoop is. We kunnen niet verwachten dat een entertainment industrie die zo gegroeid is, populair(der) wordt en een deel van je leven in beslag neemt, een 10tje of 3 kost zoals “vroegah”. Die tijd gaat er niet meer komen.

  Zoals ik al eens eerder ergens vermeld heb, iedereen hier, jong en oud, goed en slecht, hardcore of casual, laat zich het liefste het maximale betalen voor zijn geleverde werk (waar men over het algemeen nog trots op is ook). Dus waarom zou een studio als DICE dat niet willen? Ik kan ze dat niet kwalijk nemen, want van een paar keer 60-70 euro kunnen zij ook geen brood op de plank houden. De manier waarop is ditmaal niet fraai, maar microtransacties zullen blijven. Het concept voelt eerlijker voor single player modi, zoals bij AC origins, of cosmetische dingen zoals bij Siege en Overwatch. Leek me ook een goede bron van inkomst. Hou dat concept dan aan.

  Daar wil ik overigens nog aan toe voegen dat een deel van deze boze menigte uiterst hypocriet is. Als je boos bent op zo’n uitgever als EA en EA is de vertegenwoordiging van satan, haat dan ook alles. Door BF2 niet te gaan spelen heb je EA er niet mee, maar DICE. Dan gaat die mooi dezelfde kant op als Viseral en Maxis… Lijkt me ook niet de bedoeling, daar heb je alleen de makers van BF2 mee en geen enkele baas bovenin.

 6.   
  Kroelbeertje's avatar

  Stelling: Games moeten duurder worden en geen Betaalde DLC uitbrengen of Gewoon 60 euro en GEEN dlc, We betalen elke keer weer voor een halve game…

 7.   
  blackname's avatar

  Alleen cosmetische items in de lootboxes, dit doet Ubisoft ook bij bijna al haar games. Assassins creed kan je ook genoeg cosmetische items kopen met echt geld, niemand die je daar over hoort.

 8.   
  CHILLOZZ's avatar

  Nieuwe stelling..

  Wat is jouw GOTY van 2017

  Met de laatste grote titels die nu uitzijn kunnen we gaan denken over wat JOUW Game Off The Year is..

  Ik ben zeer benieuwd

 9.   
  Tom's avatar

  CHILLOZZ schreef, "Wat is jouw GOTY van 2017"

  Wederom een vraag in plaats van een stelling. Denk dat dit wellicht leuk kan zijn voor de mogelijke terugkeer van Goeie Frag.