Video's gepubliceerd voor 14 augustus 2018 zijn helaas niet meer te bekijken.

Hebben singleplayer-games hun beste tijd gehad? | Hot Koffie Show

De terugkeer van de comeback van de reboot van de Hot Koffie Show! Onze Tom en Daniël bespreken een mogelijke verschuiving in het game-landschap. De singleplayer-games lijken langzaam maar zeker te verdwijnen en moeten veelal ruimen voor meer multiplayer (en microtransacties). Is het een einde van een era of blijft er hoop?

Discussieer mee met de Baard en Brabo en vergeet vooral niet je eigen, nieuwe stelling achter te laten. Of, wees eens hard, en vertel ons of de Hot Koffie Show nog wel een plekje heeft op GamersNET. Praat erover, wij staan klaar!

 1.   
  CHILLOZZ's avatar

  jawel wel hot koffie shows blijven maken mannen.
  Is leuk en mooi.

  Sja je zult misschien soms naar wat oudere afleveringen moeten gaan voor een nog onbehandelde stelling te krijgen..

  Persoonlijk vind ik het altijd vrij moeilijk om een orginele stelling te verzinnen.
  Vooral gezien je toen ook nog de GOEIEFRAG video’s had.. Ging ik vaak twijfelen of mijn onderwerp dan bij de stelling of de vraag hoort. Want vaak is een stelling tevens een vraag.

  Nieuwe Stelling:
  console fabrikanten zouden custom made skins/controllers [kleur] meer moeten motiveren.
  denk aan populairen ontwerpen ook in de winkelschappen plaatsen.

 2.   
  Tom's avatar

  CHILLOZZ schreef, "Want vaak is een stelling tevens een vraag."

  Dit is per definitie fout. Stellingen zijn harde beweringen, nooit vraagstukken.

  Verbaasde mij er ook altijd over dat mensen bij Goeie Frag met stellingen komen, bij de Hot Koffie Show met losse vragen naar anekdotes.

  Wij vragen vooral aan bezoekers om een beetje naar de actualiteiten te kijken. Hot Koffie Show-discussies zijn immers gewoon het leukste als de sprekers affiniteit hebben met hetgeen er speelt in de wereld, of iets waar toevallig wat ophef over is geweest.

 3.   
  Pim Huberts's avatar

  Nieuwe stelling: Creativiteit raakt op bij game developers.

 4.   
  OnOwned's avatar

  Ik vind het echt bullshit. Singleplayer is nog steeds alive and kicking. Alleen al in de maand oktober zijn briljante singleplayergames uitgekomen. Wolfenstein 2, Assassins Creed Origins, Mario Odyssey, Shadow of War, South Park. EA en Activision zijn wel echt de 2 multiplayerboeven, die doen dit al jaren.

  Ubisoft heeft die geforceerde multiplayer in Assassins losgelaten en alle multiplayergames van de afgelopen jaren van Ubi zijn supersnel doodgebloed. En wat Daniel zegt, bijna alle first party studio’s van PlayStation zijn met een singleplayer-ervaring bezig.

  Ik krijg juist meer het gevoel dat vooral de gamers een beetje klaar zijn met het online uitgemolken worden.

 5.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Ik denk dat er nog wel hoop is voor singleplayer games. Kijk naar bijvoorbeeld Shadow of Mordor/War, Wolfenstein, AC Origins, The Witcher 3, Fallout 4, Super Mario Oddysey, de laatste 2 Tomb Raider games. Allemaal singelplayer games die prima verkopen. Denk ook niet dat dit zal veranderen zolang we met onze portemonnee blijven stemmen of gewoon reviewbomben als we het ergens niet mee eens zijn (vooral gerechtvaardigd als het om microtransacties gaat). En vooral studio’s steunen die wel het juiste idee hebben, zoals Ninja Theory met Hellblade. Uiteindelijk is het toch de consument die het succes bepaalt en de markt in een bepaalde richting kan sturen.

 6.   
  CHILLOZZ's avatar

  CHILLOZZ schreef, "
  nooit vraagstukken ??? : Is de tijd van singelplayer voorbij ? Vraagteken.. Ik vat zoiets dan op als een vraag.
  Dan had de titel dus moeten zijn: De tijd van singleplayer is voorbij."

  Dat is de titel van de video, niet per se de stelling waar Daniël en ik over discussiëren. Sowieso doen we dat vaker; spelen met de titel/presentatietekst rondom items, om ze zodoende behapbaarder te maken voor kijkers en bezoekers. Meer dan eens reageren mensen namelijk al boos voordat ze de video hebben gezien, puur en alleen omdat wij de stelling als titel plaatsen (waarbij men ervan uitgaat dat wij sowieso vóór die stelling zijn, ook al zijn we dat niet).

  Vragen kunnen voortkomen uit de discussie rondom een stelling, maar per definitie is een stelling geen vraag.

 7.   
  CHILLOZZ's avatar

  kwa deze stelling..

  Vroegahhh speelde ik de game puur [en vaak alleen] voor de single player. Toen werd multi langzamerhand steeds meer ingevoerd. Ik zag dat meer als redding om een game dan nog wat langer te blijven spelen.

  En ik speel ALTIJD nog steeds eerst een game uit in single player en dan pas naar multiplayer.

  Ik heb heel erg dat als ik eenmaal in de mulitplayer zit ik niet snel terug ga naar de single player.

  Maar een mega goede game als UNCHARTED dat is toch echt wel nog steeds PUUR op single player ingesteld. Daar is multi echt een bijzaak. Om de game langer gespeeld te laten worden. En ja dan wat micro transacties erbij te krijgen.

  Er zouden gewoon meer ggames als uncharted/Tomb raider moeten komen. Dat genre is gewoon super goed geschikt voor single player. [please breng een indiana jones. Daar zou je ook een SUPER serie/reeks van kunnen maken]

 8.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  en dan zeg ik op mijn beurt ik ga geen game kopen als die alleen op mp is zoals escape from tarkov maak dr een sp bij en je hebt een meesterlijke game die 100 keer beter als counterstrike is
  maarja wie ben ik zo vind ik dat over meerdere mp games
  en dan nog niet te spreken over for honoer en the crew serie waarom gedwongen online te zijn dat was paar jaar geleden ook niet ik ben zelf een single player gamer

 9.   
  Mattiees's avatar

  Bij mij is het gewoon afhankelijk hoe ik game. De ene periode game ik meer met vrienden en is een multiplayer van blizzard gewoon heerlijke keuze. Maar daarnaast houd ik van gewoon lekker een avondje solo de witcher of shadow of mordor te spelen. Ik kan echter wel begrijpen als mensen voor een multiplayer kiezen omdat het meer speeluren oplevert. Een lange singleplayer van 20 uur is natuurlijk hartstikke leuk en die kan je nog wel een keer spelen, maar multiplayer games leveren honderden uren op (in mijn geval in ieder geval). Als je niet al te veel te besteden hebt is het niet onredelijk om gameplayuren mee te nemen als je een game aanschaft.

  Ik hoop dat jullie de hot koffie show er wel in zullen laten, de discussie en de actualiteit vind ik van grote waarde voor deze gamesite. Voor mij (en gok met mij meerdere) geldt dat stellingen leveren over actuele onderwerpen niet heel gemakkelijk opkomt. Nu jullie deze stelling zo droppen zie ik inderdaad in dat multiplayer games voor veel developers de weg is om geld te verdienen, maar zelf had ik deze beweging nog niet echt gesignaleerd. Ik snap dat jullie graag zien dat de vragen het uit de community komen maar misschien is het een idee om dit format meer zelf in de hand te houden en eens per maand (als eens per week teveel is) zelf een actuele discussie opgooien? En eventueel zou je het ook kunnen doen door eerst een stelling te droppen waar wij op moeten reageren waar jullie daarna er een video van maken?

 10.   
  mattioza's avatar

  De HKS is gewoon één van de beste items op Gamersnet. 😛

  a stelling: er is zeker niets mis met de singleplayer-games. Het grote probleem ervan is echter dat het te weinig voordeel heeft om ze op day one voor de volle prijs te kopen. Na een (half) jaar heb je voor 20 euro dezelfde ervaring dan op day one, maar dat is juist slecht voor uitgevers/ontwikkelaars. Sterker nog, in de beginperiode kan de game nog wel wat patches verdragen.

  Stelling: Er is niets mis met onze Nederlandse en Belgische games, we moeten er ons gewoon voor durven openstellen.

 11.   
  darroox's avatar

  Waarom vinden volwasen mensen nintendo leuk, dat is toch voor kinderen tot 12 jaar ??? 8)

 12.   
  Papachico's avatar

  Persoonlijk denk ik niet dat singleplayer wordt weggecijferd door multiplayer. Singleplayer blijft altijd nog zeer sterk en zeker sterker dan een multiplayer. Tevens wordt er inderdaad steeds meer een multiplayer in een singleplayer game gegooit. Erg jammer want de meeste multiplayer toevoegingen zijn gewoon bar slecht. De meeste multiplayer games met een lichte focus op singleplayer zijn zelfs slecht. CoD doet het de laatste jaren slecht (ja het verkoopt maar dat komt meer door domme kinderen die denken dat zoiets helemaal de shit is), Battlefield was niet mijn smaak, Star Wars Battlefront 2 (weet eigenlijk niet of dat meer singleplayer of multiplayer gebasseerd is.. maar de multiplayer content dat ik in de beta heb gespeeld was ook zo suf als wat terwijl ik Star Wars verder geweldig vind). Nee ik denk niet dat de tijd van singleplayer voorbij is. Ook omdat naar mijn mening open world games steeds meer in trek zijn waardoor multiplayer gewoon gedropt kan worden.

  Dus bij deze de volgende stelling: Is het open world genre steeds meer in trek bij mensen en in hoeverre zal dit de game wereld veranderen

 13.   
  Regge's avatar

  Ik vind het heel jammer dat er veel meer gefocussed word op multiplayer content. Ik ben ook een grote bethesda fan, omdat deze een singleplayer neer zetten waar je 100den uren aan kwijt kan raken:D Voor mij zijn er gewoon teweinig orginele en interesante grote titels die dit doen.

  Stelling: Toevoegingen aan games via een mobile device is een slimme zet, kijk bijvoorbeeld naar de fallout 4 pip-boy etc

 14.   
  sjaak19832015's avatar

  Single player games zijn zeker nog erg in trek en ik haal er meer plezier uit.
  Online gamen boeid me nog steeds zeer weinig omdat ik liever zelf een spel wereld wil ontdekken.

  Een goeie nieuwe stelling vind ik: Mensen willen meer single player games met een langere speelduur om zo het te betalen bedrag voor een game te rechtvaardigen.

 15.   
  Mjolnir's avatar

  Singleplayer is nog altijd keileuk. Wel vind ik dat ontwikkelaars qua focus best wel wat meer op één markt spelers mogen kiezen. Siege is een geweldige multiplayer game, die zich slecht loont voor een singleplayer (blijkt ook wel uit de anti-terror oefeningen tegen de AI). The Witcher zou verschrikkelijk worden als multiplayer, zeker in het dertien-in-een-dozijn land van MMORPGs.

  Vroegah, toen Call of Duty nog uitbreidingen kende (en geen DLCs) waren dit soort combinaties beter mogelijk, omdat er toen geen markt van verwende zeikers was (of eigenlijk was je mening posten op internet nog niet zo relevant, ironisch genoeg). Nu je iedereen het liefste te vriend wil houden, maar ook overeind moet blijven in een moordende (maar bloeiende) entertainment industrie, snap ik dat ontwikkelaars ook hun winst liever maximaliseren. En wees nou eerlijk, als je voor hetzelfde klusje 50 euro ipv 30 kan verdienen, wil je toch ook liever die 50 vangen?

  Singleplayer en multiplayer zijn beiden nog relevant, maar de focus van een ontwikkelaar mag best naar één publiek, de multi- of single speler, dan hoeft er niet ‘ook nog iets bij’.

  Nieuwe stelling: User reviews van games doen meer kwaad dan goed.
  Korte uitleg: Steam kent honderdduizenden user reviews, waarvan het overgrote deel vermoedelijk niet genuanceerd journalist is, welke ik voor aanschaf toch even nakijk. Ik vind de neutralere kijk van een game-journalist betrouwbaarder dan van die 100 spelers die een spel afkraken na 0,6 uur spelen, omdat dit niet hun genre is of omdat ze graag even over een game willen poepen (bijv. de anti-fanboy hypes tegen CoD en EA). Desondanks tellen deze wel mee in een algemene waardering, waar ook ik me soms door laat leiden.

 16.   
  mmx's avatar

  De single player kunnen ze niet stoppen kijk maar naar de eerste Battlefront die ging op zijn neus door het ontbreken van de single player .Maar daar heeft DICE zijn lesje mee geleerd BF 2 is wel weer met single player !

 17.   
  Rijstekorrel's avatar

  Indien Single Player stopt ben ik snel klaar met gamen 🙂

 18.   
  Rijstekorrel's avatar

  ”sjaak19832015″ schreef, "Single player games zijn zeker nog erg in trek en ik haal er meer plezier uit.
  Online gamen boeid me nog steeds zeer weinig omdat ik liever zelf een spel wereld wil ontdekken.
  "

  Dus dit ik ontdek liever zelf de spel wereld, hele online gebeuren boeit mij totaal niet.

 19.   
  sjaak19832015's avatar

  mmx schreef, "De single player kunnen ze niet stoppen kijk maar naar de eerste Battlefront die ging op zijn neus door het ontbreken van de single player .Maar daar heeft DICE zijn lesje mee geleerd BF 2 is wel weer met single player !"

  Ja van wel 7 uur nou nou daar ga ik geen 50 euro voor betalen.

 20.   
  MikeGevers's avatar

  Het “probleem” is dat singleplayer-games vaak gevoelig zijn voor spoilers, waardoor ze meestal geen onderdeel zijn van het gesprek van de dag. Daarnaast zijn multiplayer-games geschikt voor van die strontvervelende Facebook-dingen: “Tag die lul die ballen zuigt in FIFA”. Singleplayer-games speel je (verrassing!) alleen, dus dan zijn dat soort dingen helemaal niet relevant. Singleplayers zijn dus niet via social media te marketen met dat soort moeite- en inspiratieloze dingen, waardoor ook de marketing ineens meer geld en inspanning vereist. Bottom line: social media maken de singleplayer kapot, en ik ben dan ook voorts van mening dat social media vernietigd dienen te worden.