Razer onthult op TwitchCon nieuwe livestream-microfoon en verlichtende -webcam

Razer schroomt niet voor content creators. In tegendeel; zij die zelf videoproducties in de vorm van livestreams maken, moeten aan de hand van twee nieuwe producten geholpen worden. Op stream-beurs TwitchCon deed Razer de nieuwe Seiren X microfoon en Kiyo webcam uit de doeken; speciaal voor streamers.

Beide producten zijn geen volledig ongekende projecten voor Razer. Eerder verscheen al de aardig goed ontvangen Razer Seirçn op de markt, waarvan de Seiren X nu moet gelden als een opvolger. Zo beloofde Razer vorig jaar met de Stargazer ’s werelds geavanceerdste webcam te lanceren, maar is deze joint effort met Intel RealSense al lang en breed ‘end of line’.

Het idee rondom Razers eerste camera was inderdaad veelbelovend, maar zodra Intel de stekker uit de onderliggende hard- en firmware trok, bleek de webcam niet het meest geslaagde project voor Razer. De Kiyo moet dat allemaal verbeteren.


Opvallend aan de Razer Kiyo (109,99 euro) is de implementatie van een LED-ring rondom de webcam zelf. Weliswaar stapt de USB 3.0-poort van de Stargazer terug naar een USB 2.0-ingang, maar nog altijd ondersteunt de webcam 720p/60 en 1080p/30 video-uitvoer; grofweg dezelfde specificaties onder de motorkap dus. Mét een daglicht-gloed voor de juiste belichting van je gezicht, in twaalf oplopende stappen.

De Razer Kiyo is specifiek getest in uitzendsoftware zoals het gratis te gebruiken Open Broadcaster Studio (OBS), alsmede het betaalde XSplit Gamecaster en XSplit Broadcaster. Razer belooft daarmee een brede toegankelijkheid, al valt wel op dat Razers eigen stream-functionaliteiten in Razer Cortex buiten beschouwing worden gelaten.

De Razer Seiren X (evenals 109,99 euro) doet ook een aantal stappen terug van diens voorganger, waarbij het geheel wat wordt versimpeld. Het OLED-scherm op de vorige microfoon en de mogelijkheid tot XLR-uitvoer hebben plaatsgemaakt voor lichtelijk verbeterde specificaties en verhoogd gebruiksgemak. Denk aan een ingebouwde schokdemper voor je woedeaanval tijdens streams, alsmede het vaste opnamepatroon dat achtergrondgeluid (van bijvoorbeeld een ronkende computer) uit probeert te sluiten.

De twee nieuwe producten vormen, samen met de eerder gelanceerde Razer Ripsaw capture card, de zogenaamde ‘Razer Broadcast Studio’. Dit totaalpakket voor de content creator is misschien wat veel van het goede, maar nu de populariteit van streamers hoogtijdagen beleeft, heeft Razer wel degelijk wat om op in te spelen. Loop jij al warm voor verse livestream-apparatuur?

 1.   
  Thijs.'s avatar

  Moet eerlijk bekennen ben geen fan van razer maar die led ring is echt geniaal bedacht. Is even wat reviews afwachten en kijken of het echt nut heb en dan misschien wel kopen

 2.   
  Tom's avatar

  Denk inderdaad dat daar veel animo voor is. Het bespaart mogelijk toch weer gigantische softboxen met losse statieven kopen. Echter blijf ik hier een beetje sceptisch. Razers laatste (en eerste) poging tot een webcam was een joint effort die ongekend snel EOL was en slechts beperkt ondersteund. En zelfs áls het werkte, was de kwaliteit niet bijzonder fraai.

  Erg benieuwd of ze hiermee wel een deuk in Logitechs marktaandeel slaan, want tot nu toe is en blijft dat de enige logische keuze voor een fatsoenlijke webcam.

 3.   
  CHILLOZZ's avatar

  Tom schreef, "Denk inderdaad dat daar veel animo voor is. Het bespaart mogelijk toch weer gigantische softboxen met losse statieven kopen. Echter blijf ik hier een beetje sceptisch. Razers laatste (en eerste) poging tot een webcam was een joint effort die ongekend snel EOL was en slechts beperkt ondersteund. En zelfs áls het werkte, was de kwaliteit niet bijzonder fraai.
  Erg benieuwd of ze hiermee wel een deuk in Logitechs marktaandeel slaan, want tot nu toe is en blijft dat de enige logische keuze voor een fatsoenlijke webcam. "

  of mayby kijken naar een digicam die enigzins goede kwaliteit heeft. Heb je wel weer met belichting te maken..

 4.   
  Tom's avatar

  Een DSLR of digitale camera gebruiken is natuurlijk altijd het mooist, maar dan zit je eerder met het probleem dat je een (extra) capture card nodig hebt. Dat levert meer gehannes en/of latency op dat je gemiddelde webcam.

  Bovendien denk ik dat de meeste gameplay-segmenten op Twitch helemaal geen enorm goede camerakwaliteit nodig hebben, het draait dan immers toch meer om de game zelf. Voor creatieve streams of podcasts zijn volledige camera’s dan eerder een pre.

 5.   
  Thijs.'s avatar

  Sowieso met een logitech c920 en goede belichting kom je al heel veel verder, heb je geen digicam nodig. 😉

 6.   
  Tom's avatar

  Belichting staat wat dat betreft ook boven de kwaliteit van de beeldsensor, imo. Met goede belichting en een middelmatige webcam oogt je stream al stukken beter wanneer je een joekel van een DSLR als camera gebruikt, maar nog altijd onderbelicht bent.

 7.   
  Thijs.'s avatar

  Tom schreef, "Belichting staat wat dat betreft ook boven de kwaliteit van de beeldsensor, imo. Met goede belichting en een middelmatige webcam oogt je stream al stukken beter wanneer je een joekel van een DSLR als camera gebruikt, maar nog altijd onderbelicht bent. "

  Helemaal waar. Ik heb bijvoorbeeld geen plek voor die studiolampen. Dit zou een mooie uitkomst bieden.