Denuvo-beveiliging Shadow of War binnen een dag gekraakt

De DRM-software Denuvo ligt de laatste tijd onder vuur: waar games vorig jaar nog onkraakbaar leken als ze beveiligd waren met Denuvo, was de software in het geval van Sonic Mania al na acht dagen gebroken. Middle-earth: Shadow of War neemt dit twijfelachtige record nu echter n贸g een stapje verder: hackers hebben de Denuvo-DRM binnen een dag weten te kraken.

Denuvo leek aantrekkelijk voor ontwikkelaars om hun games in ieder geval in de eerste maand(en) na de release te beschermen, aangezien in deze periode de meeste exemplaren worden verkocht. Echter, Shadow of War is niet de eerste game die na 茅茅n dag al beschikbaar was voor illegale download. Ook Total War: Warhammer 2 was na 24 uur al te spelen via de vele louche sites die het internet rijk is.

Denuvo lijkt dus steeds meer op geldverspilling voor ontwikkelaars, die pc-gamers ook nog eens irritatie oplevert. De software eiste bij bepaalde games bijvoorbeeld dat de speler te allen tijde verbonden was met het internet, zodat Denuvo de legaliteit van je game-exemplaar kon checken.

Onlangs bleek uit een (grotendeels) ongepubliceerd onderzoek van de Europese Commissie overigens dat piraterij helemaal niet zoveel schade aanricht als de entertainmentindustrie ons wil doen geloven. In het geval van games zou het zelfs voordelig kunnen zijn als games illegaal gedownload worden, omdat het uiteindelijk juist meer verkopen oplevert. Dit, gecombineerd met het feit dat antikraaksoftware steeds minder goed functioneert, zou het dus zomaar kunnen dat pc-games binnenkort zonder vervelende DRM worden geproduceerd.

 1.   
  Heccer's avatar

  Deed en doe veel nog via peer werk maar uiteindelijk koop ik ze orgineel gun het de makers al heb ik ook geen switch zelda koop ik ook zo van genoten dan wel in 4K maar blijf er bij als iedereen het doet komt er geen vervolg

 2.   
  Kamelot2's avatar

  Heel vroegah downloaden ik zo nu en dan games. Maar sinds ik volwassen ben en volwassen loon krijg koop ik alles. Vind het veel fijner en minder kans op Virus of dergelijk op de computer.

 3.   
  huntedjohan's avatar

  ”Kamelot2″ schreef, "Heel vroegah downloaden ik zo nu en dan games. Maar sinds ik volwassen ben en volwassen loon krijg koop ik alles. Vind het veel fijner en minder kans op Virus of dergelijk op de computer."

  ik koop ook eigenlijk alles, maar ik heb dragons age inquistion geprobeerd via torrent en dat bleek niet mijn ding te zijn. achteraf blij dat ik m eerst uitgeprobeerd heb.

  zo heb ik dat bij wel meer spellen gedaan, en ja, de games die de moeite waard waren staan nu allemaal netjes in mijn steam of andere library 馃槢

  twijfel over deze nog wel of ik m ga kopen. deeltje 1 vond ik tijdens mijn proefsessie heel erg leuk, maar heb nooit de drive gevonden om hem nu ik m legaal heb helemaal uit te spelen. dus nog beetje in dubio wat ik met dit deel ga doen